Tom Overgaauw: Van Scoutingtent naar Heel Holland Bakt
Tom Overgaauw (30) uit Tolbert is een echte bezige bij. Naast zijn werk als accountmanager runt hij samen met zijn broer en moeder een poelierswinkel en boerderij. Maar zijn grootste passie? Scouting. Al 21 jaar is Tom actief bij Scouting Nienoord in Leek. Hij begon als jeugdlid op 9-jarige leeftijd en groeide door tot stamlid en scoutsleiding, een rol die hij tien jaar vervulde. Daarnaast is hij een bekend gezicht bij het Noordelijk Pinksterkamp (NPK), waar hij in de activiteitencommissie zit én spreekmeester is tijdens het evenement.
Dit jaar vierde zijn Scoutinggroep het 50-jarig jubileum. Tom zat in de organisatie, maar moest een smoes verzinnen om niet aanwezig te zijn: hij deed mee aan Heel Holland Bakt! Pas na aflevering vijf, toen hij het programma moest verlaten, kon hij alsnog bij het jubileumfeest aanschuiven en later zijn geheim onthullen.
Scouting: een manier van leven
Voor Tom is Scouting veel meer dan een hobby: ‘Scouting is een manier van leven, denken en doen. Samen met een hechte groep kun je alles doen en delen. Binnen Scouting heb je aan twee woorden genoeg.’
Die mentaliteit kwam goed van pas in de bakkerstent. Tijdens een stressvol moment, een windvlaag die een onderdeel van zijn draaimolentaart wegblies, bleef Tom kalm. ‘Bij Scouting leer je improviseren en rustig blijven. Dat hielp enorm.’
Eigen foto: Tom reikt de wisselschilden uit tijdens het Nationaal Pinksterkamp
Groepsgevoel
Hoewel Heel Holland Bakt geen teamwedstrijd is, voelde het voor Tom toch als een groepsactiviteit: ‘Door Scouting ben ik gewend om samen te werken. Het programma had een super diverse groep, net als bij Scouting. Ik zorgde voor stickers zodat iedereen zijn baksels terugvond in de koelkast en nam mijn Scoutingstoel mee voor een mededeelnemer die niet lekker zat op de houten banken in het programma. Dat groepsgevoel zit gewoon in mij.’
Creativiteit en doorzettingsvermogen
Tom oefende thuis nauwelijks: ‘Van alle baksels heb ik er maar één geoefend. Door Scouting raak ik niet gestrest. Als iets niet lukt, denk ik om en verzin ik iets nieuws.’
Zelfs tijdens de hectiek van nieuwbouw van de cafetaria (Tom gaat met zijn familie een cafetaria opstarten) en NPK-voorbereidingen wist hij zich staande te houden. ‘Ik had nooit gedacht dat ik zo ver zou komen. Vijfde van acht afleveringen, dikke prima, met opgeheven hoofd eruit. Ik was gewoon blij, ik had dolgraag door gewild, maar tegelijkertijd had ik nooit durven dromen dat ik zover zou komen. ‘
Duurzaam en bewust
Ook Scoutingwaarden als duurzaamheid nam Tom mee: ‘Ik heb een hekel aan eten weggooien. Bij Scouting leer je: eet wat je opschept. In de tent vroeg ik altijd precies wat ik nodig had om verspilling te voorkomen. Dat werd wel eens spannend, bijvoorbeeld bij de opdracht met de breuklijntaart toen ik bij de andere deelnemers zag dat ze veel meer boter hadden voor het maken van boter crème maar ik kwam gelukkig precies goed uit. Ik houd sowieso niet zo van dit soort taarten, geef mij maar een Limburgse vlaai, een lekkere slof, een klassieke appeltaart of een goeie cake.’
Reacties van Scoutingvrienden
Zijn deelname zorgde voor veel enthousiasme: ‘De reactie die ik het vaakst kreeg was: ‘Heel leuk dat je meedoet, maar kun je bakken dan?’ Bij Scouting kook ik vaak, maar bak ik zelden. Nu verwachten ze natuurlijk dat ik vaker iets lekkers meeneem!’
Er werden zelfs kijkavonden georganiseerd op het clubhuis, compleet met haardvuur en zelfgebakken lekkernijen.
Tips voor andere scouts
Tom’s boodschap is duidelijk: ‘Niet twijfelen, gewoon doen! Geef je op voor Heel Holland Bakt of een ander avontuur. Je staat in een tent, dat is je natuurlijke habitat als scout. Als het niet lukt, probeer het nog eens. Dat geldt voor alles wat je leuk vindt: gewoon doen!’
Tom Overgaauw bewijst dat Scoutingvaardigheden – samenwerken, improviseren, doorzetten – niet alleen van pas komen in het bos, maar ook in de bakkerstent. Zijn verhaal is een inspiratie voor iedereen die durft te dromen én te doen.
Foto's: MAX/Elvin Boer