Headerafbeelding

Suzanne's ode aan vrijwilligerswerk bij Scouting

Suzanne (22) van Scoutingroep Burmania uit Leeuwarden is vier jaar leiding geweest bij de meisjesscouts en nu voor het eerste jaar teamleider. Daarnaast is ze ruim een jaar praktijkbegeleider bij haar groep. 

Wat vind jij het leukste om te doen als vrijwilliger?

Het leukste om te doen vind ik thema's en spellen bedenken voor opkomsten en weekenden of kampen, omdat er binnen Scouting zoveel mogelijkheden zijn die je normaal niet zou hebben qua vorm van activiteit of thema. Daarnaast natuurlijk het samen zijn en vooral de zomerkampen en weekenden weg met de kinderen of met de leiding alleen vind ik echt fantastisch. Binnen Scouting is voor mij het sociale aspect heel belangrijk en ik kan er dan ook heel erg van genieten als we met z'n allen er een mooie tijd van maken.

Hoe ben je bij Burmania terecht gekomen?

Nou, leuk dat je het vraagt. Ik ging ruim zeven jaar geleden voor het eerst naar Scouting. Ik was er namelijk achter gekomen dat een vriendin die ik via de kerk kende, Laura, en een vriendin van school, Nora, elkaar ook kenden, maar dan via Scouting. Na te vragen wat dat dan precies inhield en wat ze daar deden, werd ik door Nora een keer meegesleurd op een zaterdagmiddag. Ik zag er veel bekende gezichten, de sfeer was leuk en de spelletjes waren ook wel grappig. Aan het einde van de middag sloopte Jesse met een moker een oude fiets, terwijl er voor het hek allemaal schreeuwende voetbaljongetjes stonden. Dat vond ik geweldig. Toen dacht ik al: dit is denk ik wel iets voor mij. Sindsdien kwam ik elke zaterdag en na een tijdje begon Merlijn steeds vaker te vragen wanneer ik nou eens contributie ging betalen. En zo geschiede.

Waarom ben je vrijwilliger geworden?

Omdat ik de leeftijdsgroep heel leuk vind. Met de iets oudere kinderen is het communiceren net wat makkelijker voor mijn gevoel. Daarnaast vond ik het ook leuk om activiteiten te verzinnen voor ze. Ik kreeg de kans om samen met Lotte bij de meisjesscouts te beginnen en dat leek me wel wat, dus die kans heb ik aangegrepen. Natuurlijk speelden de extra activiteiten die enkel voor leiding waren ook wel een rol. Die waren en zijn hartstikke gezellig.

Wat maakt Scouting voor jou zo leuk/bijzonder/waardevol?

Hier kan ik echt wel een heel boek over schrijven. Er zijn zoveel dingen die ik fantastisch vind aan Scouting en aan onze vereniging. Wat ik een van de mooiste dingen aan Scouting vind, is dat iedereen zijn gekkigheden en unieke trekjes en interesses heeft, maar dat dat binnen de vereniging omarmd en aangemoedigd wordt. Als leiding zijn we best een hechte groep en doen we veel samen. Er worden veel activiteiten voor de leiding georganiseerd, maar daarbuiten zien we elkaar ook veel. Het is een soort vriendengroep met daarbinnen weer verschillende vriendengroepen. Dat vind ik heel waardevol. Wat we met Scouting ook doen en beleven, is soms heel moeilijk uit te leggen aan anderen. 'Verhalen maken' is daar wel een goede omschrijving van. Scouting is maar net wat je er zelf van maakt en dat vind ik ook het mooie eraan: alles kan.

Wil je monopoly spelen door heel Friesland? Prima, doen we dat. Wil je een kamp gebaseerd op Alice in Wonderland, een hike lopen in Luxemburg en zelf een slaaplocatie zoeken of een verfgevecht houden? Leuk, gaan we doen! De gekste dingen zijn mogelijk en ik denk dat we veel dingen bedenken, organiseren en beleven die we buiten Scouting om niet zo snel mee zouden maken. Daarnaast vind ik het als leiding ook heel belangrijk en heel mooi om te zien dat de kinderen die bij een speltak komen, zich heel erg ontwikkelen en veel plezier maken. Ze leren dingen die ze niet altijd op school meekrijgen of aangeleerd krijgen. Kinderen die met 11 jaar bij de meisjesscouts komen bijvoorbeeld, zie je door de jaren heen groeien. En als ze als 15-jarige naar de explorers gaan, is duidelijk te zien dat ze zich hebben ontwikkeld. Ik ben er dan ook van overtuigd dat Scouting goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Ze leren veel op sociaal- en emotioneel gebied, werken onbewust aan hun zelfstandigheid, creativiteit en inzicht en nog vele andere dingen. Ik vind het heel leuk dat ik daarin een bijdrage kan leveren. Wat daar nog bij komt, is dat we veel buiten doen en offline, iets wat tegenwoordig misschien iets minder gebeurt dan vroeger. Ik hou ook erg van buiten zijn en bijvoorbeeld een week in een tent slapen in het bos, vind ik heerlijk. Daar hecht ik ook veel waarde aan en dat vind ik ook heel leuk.

Noem het bijzonderste Scoutingmoment dat je hebt meegemaakt!

Poeh, moeilijke vraag! Er waren zoveel bijzondere momenten door de jaren heen. Ik denk dat al mijn ervaringen bij Scouting samen, één grote, bijzondere belevenis zijn. Een voorbeeld dat me wel is bijgebleven, wat ik heel gaaf vond, was mijn eerste zomerkamp. Dit was bij de explorers, ik was toen ongeveer 16 jaar oud en had echt geen flauw idee wat ik van een zomerkamp kon verwachten, omdat ik nog vrij nieuw was. We gingen toen, tijdens ons zomerkamp in Luxemburg, een tweedaagse hike lopen, waarbij we een dagkaart voor de trein kregen. We moesten verschillende opdrachten doen in verschillende steden en op verschillende stations, om punten te verzamelen: super gaaf spel! Aan het einde van de dag, strandde ik met mijn groepje in een klein dorpje. De eindopdracht die in het bushokje hing, luidde: 'Zoek maar een slaapplaats, succes.' Er waren welgeteld zes mensen in het dorpje, maar: wie niet waagt, wie niet wint. Gelukkig was er een ouder stel waar we wel mochten logeren. Ze hadden een oude boerderij met een vrijstaand huis. De boerderij had een mooie binnenplaats waar we hebben gebarbecued en we konden in een oude stal slapen. Daar hebben we een gigantisch vierpersoonsbed gemaakt van oude, soms beschimmelde, paardendekens en tuinstoelkussens, met als deken onze slaapzakken. Het was een mega gezellige avond en we hebben liedjes zitten zingen tot laat in de nacht. Voor het feit dat ons eten was aangevreten door muizen, kregen we gelukkig bonuspunten.