Headerafbeelding

Net zo gek als Elsje: dit zijn de makers

Eric Hercules en Gerben Valkema maken al jaren de strip ‘Elsje’ over een stoere meid met een pittig karakter die samen met haar vriend Gait-Jan allerlei avonturen beleeft. De strip verschijnt ook in het Scouting Magazine, want daar mag Elsje als echte scout natuurlijk niet ontbreken. In oktober van dit jaar kwam een album uit genaamd ‘Superscout’ dat de strips met Elsjes Scoutingavonturen bundelt. In dit interview vertellen de ‘vaders’ van Elsje over haar ontstaan, hun maakproces en hoe Elsje scout geworden is.

Het ontstaan van Elsje

Gerben en Eric kwamen elkaar tegen bij Studio Jan Kruis; van Jan, Jans en de kinderen. Gerben werkte daar al een tijdje en Eric kwam erbij als schrijver. In totaal hebben ze zeven jaar samen voor Studio Jan Kruis gewerkt. Het leek hen leuk om eens samen wat te maken dat buiten Jan, Jans en de kinderen ligt. Eric vertelt: “Daarvoor hebben we zelfs een afspraak gemaakt in België, in Destelbergen in een kasteeltje. Gerben had tijdens dat weekend zijn schetsboekje meegenomen en hij liet me wat poppetjes zien. 

Op een gegeven moment sloeg hij een pagina open waarop een heel schattig meisje stond. Echt poeslief, de wind in de haren. Toen zei ik gelijk: dat lijkt mee een leuk personage om iets mee te doen, maar dan moet ze wel stukken minder lief zijn! Dat is echt hét moment waarop Elsje is geboren.” Vanaf dat moment zijn de twee aan de slag gegaan met opzetjes, hebben ze stripstrookjes gemaakt en zochten ze naar een manier om gepubliceerd te worden in kranten. Alles bij elkaar heeft het ongeveer anderhalf jaar geduurd tot de eerste publicatie in een krant.

Elsjes karakter

Dat het Elsje een stoere meid is, is wel duidelijk. Ze zit niet voor niets op Scouting. “Elsjes karakter is eigenlijk een soort samensmelting van Gerbens karakter en mijn karakter,” zegt Eric, “Gerben is poeslief en ik ben hartstikke irritant.” 
“Daar sluit ik me wel bij aan,” beaamt Gerben lachend, terwijl hij druk op zoek is naar het eerste schetsboekje dat hij aan Eric liet zien met zijn ideeën voor een gezamenlijk personage. Gerben kan wel tien andere boekjes laten zien met zijn schetsen voor Elsje, maar helaas niet dat boekje van het eerste uur. “Die bestaat,” besluit hij uiteindelijk zijn zoektocht.

Gerben vindt het leukst aan Elsje dat hij en Eric kunnen doen wat ze willen. “Als wij besluiten om een lang verhaal te maken dat zich in de ruimte afspeelt, dan kan dat. Als wij besluiten dat Elsje op Scouting gaat, dan doen we dat. We zitten aan niemand vast. Als wij iets leuk vinden voor de strip dan kan het.” Eric vult aan: “Het leukste aan Elsje vind ik haar karakter. Dat blijft overeind, waar ze ook is. Of ze nu in de middeleeuwen zit of in de oertijd. Zij blijft Elsje. Als je verhalen maakt is het karakter het belangrijkst. Je kunt meten hoe sterk het karakter is als je het in een andere situatie plaatst. Dat bewijst Elsje keer op keer weer. Daarom past ze ook bij Scouting, dat gaat ook heel erg over jezelf ontwikkelen en jezelf zijn. Als er een is die zichzelf is, dan is het Elsje.”

Elsje op Scouting

Hoe is Elsje dan scout geworden?
“Volgens mij komt dat bij jou vandaan, Eric,” zegt Gerben. “Ja, en dat werkte ook goed, Scouting past goed bij haar.” In 2010 verscheen voor het eerst een strip waarin Elsje op Scouting zit. Drie jaar later, in 2013, kwam vanuit Scouting Nederland de vraag of Elsje ook in het Scouting Magazine opgenomen kon worden. “Dat vond we een hele grote eer. We hebben er niet over nagedacht of we dat zouden doen of niet. Gewoon ja!” Op 23 februari 2013 werd de eerste strip voor het Scouting Magazine gemaakt. Volgend jaar, in 2023, staat Elsje al tien jaar in het Scouting Magazine! Of de mannen zelf ook scout zijn? Eric maakte als kind kennis met Scouting als hij werd meegevraagd door vriendjes naar een opkomst, maar is nooit scout geweest. Gerben wilde graag op Scouting. “Maar dan kon niet. Ik kom uit een heel klein dorpje in Groningen. Dus het was te ver, helaas.”

Het proces

“We zitten best in een heftig stramien, want de krant moet elke week gevuld worden. Je zou denken dat we dat al ver van tevoren plannen, maar helaas, we werken slechts een week vooruit,” legt Eric uit. “Ik kom met plotjes waarin staat wat de personages doen en zeggen, die stuur ik door naar Gerben en hij komt terug met commentaar. Dan pas ik het net zo lang aan totdat er geen commentaar meer komt. Ondertussen komen de schetsen van Gerben naar mij toe en daar mag ik dan weer commentaar op geven. Als nergens meer commentaar op komt, gaat Gerben inkten.”
“Ja, ik maak dan een print en ik ga met penseel, inkt en gewoon mijn vingers aan de gang," vertelt Gerben. “Als het klaar is, dan scan ik het in, dan wordt het ingekleurd. Dan gaat het weer naar Eric toe die de laatste aanpassingen doorgeeft.” Uiteindelijk zit de constructie zo in elkaar: de eindverantwoordelijkheid voor tekst ligt bij Eric en de eindverantwoordelijkheid voor de tekening ligt bij Gerben. “We zijn het nooit niét met elkaar eens geweest tot het punt dat we ruzie kregen,” vertellen de mannen. “Nog niet...”
“We kennen elkaar al heel lang en naast dat we collega’s zijn, zijn we ook hele goede vrienden!"

Superscout

“Het was heel leuk om het album te maken, want we kwamen dingen tegen van tien jaar geleden. Waarvan we helemaal niet meer herinnerden dat we ze hadden gemaakt.” De wens om de strips van Elsje op Scouting te bundelen lag er al langer en nu is het eindelijk zo ver. “Ons doel is om zoveel mogelijk strips te maken. Het liefst zou ik een keer een lang verhaal maken over Elsje op Scouting," zegt Eric. “En het is leuk dat de Scoutingstripjes nu ook in een boek staan dat blíjft. Het is vastgelegd. Je kunt alle stripjes die in losse magazines gestaan hebben bij elkaar lezen en je kunt terugbladeren,” vult Gerben aan. Eric licht de cover van het album ook nog toe. “De titel is ‘superscout’, want als scout ben je gewoon een superheld. Dus Elsje maakt een superheldensprong.”

Lees de avonturen van Elsje

Wil jij al Elsjes Scoutingavonturen samen met haar beleven? Bestel dan het album ‘Elsjesuperscout’ bij de ScoutShop