Headerafbeelding

Besturenmaand maart 2023 Avontuur in bestuur!

Is besturen voor jou soms ook één groot avontuur? Beleef je nog steeds plezier aan wat je doet als bestuur of kan je wel wat inspiratie gebruiken? Dat kan! In maart 2023 start voor de derde keer de besturenmaand binnen Scouting. De besturenmaand is een (voornamelijk) online evenement voor leden en belangstellenden van alle Scoutingbesturen die Scouting rijk is. Voor 2023 bieden we vier soorten (avond)bijeenkomsten aan. Het hele programma is nu bekend!

Dit zijn de verschillende bijeenkomsten:

 • Webinars: dit zijn online bijeenkomst van maximaal 1 uur met een laag interactief karakter. Leun lekker achterover op je bank en laat je inspireren door een enthousiaste spreker! Inschrijven heeft de voorkeur, maar hoeft niet.
 • Workshops: dit zijn online bijeenkomsten van maximaal 1,5 uur met een redelijk hoog interactief karakter. In de workshops krijg je inzichten of wordt er aan vaardigheden gewerkt Inschrijven is noodzakelijk, want er zijn maar een beperkt aantal plekken beschikbaar.
 • Themacafé’s: dit zijn online of hybride bijeenkomsten met hoog interactief gehalte. Er staat één thema centraal waarover met elkaar van gedachte kan worden gewisseld. Inschrijven is noodzakelijk.
 • Ontmoetingen: dit zijn online of hybride ontmoetingen met vrijwilligers met dezelfde rol of functie of met een specifieke doelgroep (bijvoorbeeld regiobestuurders). Deze rol staat centraal en over de invulling of de uitdagingen kan met elkaar van gedachte worden gewisseld. Ook hier is inschrijven noodzakelijk.

Aanmelding

Je meld je eenvoudig aan via Scouts Online. Hier hoef je nog geen keuze te maken voor de workshops waar je aan wilt deelnemen. Als je dus aan minimaal één activiteit van de besturenmaand wil deelnemen, meld je dan aan via onderstaand formulier.

Inschrijven voor de webinars, workshops, themacafés en ontmoetingen

Na je aanmelding in Scouts Online ontvang je een inschrijflink voor het inschrijven voor de webinars, workshops, themacafés en ontmoetingen. Met deze inschrijflink kom je op een speciale website voor Avontuur in bestuur: (https://groepenenregios.kesyst....) Op deze website vind je alle informatie van de activiteiten nogmaals en hier vind je ook de links om online deel te nemen. Heb je moeite met het inloggen of werken met het inschrijfsysteem mail ons dan op onderstaande mailadres. (niet naar de helpdeks aub.)

Volledig programma

Hieronder vind je alvast het volledige programma voor de besturenmaand. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de inhoudelijke beschrijving van elke activiteit tijdens de besturenmaand. Dit zal in de komende periode verder geupdate worden.

 • Drie keer is scheepsrecht. In 2023 houden we voor de derde keer de besturenmaand. Het online evenement voor voor bestuurders, ondersteuners en andere belangstellenden in besturen van Scoutingorganisaties. We hebben dit jaar een programma voor elk wat wils. Van webinars over de visie op besturen, tot workshops over meerjarenbeleid en thema of functie gerichte ontmoetingen. Stel je vragen op die plekken waar jij denkt dat je wat kunt halen.

  Heb je je nog niet opgegeven kom dan naar de opening. We zullen het programma de revue laten passeren en je kunt aanvullende vragen stellen in de chat over het programma.

 • Tijdens de webinar Visie op besturen staat de vragen centraal: wat bedoelen we met een visie op besturen en waarom is het nodig dat Scouting een visie op besturen heeft, zoals er ook een spelvisie is en een vise op opleiding en ontwikkeling. Ook schetsen we hoe we samen met besturen van afdelingen, groepen, regio's en alle andere soorten besturen willen komen tot die Visie op besturen.

 • Loop jij als waterscoutinggroep tegen de organisatie van het CWO systeem aan? In deze workshop kun je alle vragen stellen die je hebt.

  Het eerste deel van de workshop vertellen we wat over het CWO systeem. Met zoveel mogelijk informatie over CWO 3.0. Daarna gaan we in op hoe dit bij je groep georganiseerd zou kunnen worden. Aansluitend is er veel ruimte voor vragen van de deelnemers!

 • In het bestuurscafé gaan we met elkaar het gesprek aan over het (groeps)secretariaat. Waar loop je tegenaan of wat zijn nu juist de dingen die erg goed gaan. Wie doet de ledenadministratie, hoe organiseer je een vergadering, etc. Deze avond delen we onze ervaringen met elkaar.

 • Speciaal voor besturen is een kaarten set gemaakt voor het Power Up Your Game spel.

  Zit jij in een scouting, stichting, admiraliteit of ander bestuur kom dan het spel met ons spelen.

  Het spel zit vol met stellingen over specifiek voor besturen.

  Kom het spel spelen met je hele bestuur of laat je verassen met wie je het spel gaat spelen.

  We spelen dit spel online op een Miro spelbord.

 • Heb je het gevoel dat een beetje beter nadenken over communicatie veel problemen in je groep op zouden kunnen lossen? Van vrijwilligers en leden tot ouders, de gemeente en zelfs de krant, met heldere communicatie werkt iedereen beter samen.

  Ben je van plan om eindelijk werk te maken van je interne en externe communicatie strategie als bestuur? Doe dan digitaal mee.

  Mooie van dit alles, na deze avond loop je weg met een plan.

 • De laatste tijd horen we steeds meer verhalen over penningmeesters (of andere bestuurders) die er met (een deel van) de kas vandoor gaan.
  Discussiepunt : hoe is de kascommissie bij jullie georganiseerd (wie en welke taken/verantwoordelijkheden?) en kan die dit voorkomen?

 • In dit bestuurscafé gaan we het hebben over de ondersteuning van groepen door de regio (niet zijnde SA of Spel)

 • Met een praktisch hulpmiddel kijk je of jouw bestuur alle rollen van een STER-bestuur uitvoert. En waar je meer aandacht aan wil besteden om je bestuurskracht te versterken. Een interactieve workshop, veel uitwisseling met andere groepsbestuurders. Dit levert veel leuke ideeën op volgens eerdere deelnemers.

 • Scouts met een beperking welkom in de groep? Wij willen graag met jullie in gesprek gaan over wat de rol van het bestuur binnen een scoutinggroep is, om ervoor te zorgen dat de groep toegankelijk is voor scouts met een beperking? Wat zijn jullie gedachtes daarover en wat vinden jullie belangrijk wat een bestuur in huis moet hebben om dit te faciliteren? Wij hopen dat we samen met jullie tot een mooi plan komen waar een groep cq bestuur mee aan de slag kan.

 • Dit webinar staat in het teken van het gebruik van geo-informatie door besturen. Geo-informatie zijn data en informatie die op een kaart weergegeven kunnen worden. Deze kunnen veel inzicht bieden, bijvoorbeeld in het aantal potentiële leden. Tijdens dit webinar vertelt het GIS Team van Scouting Nederland hoe je zelf aan de slag kunt met het maken en gebruiken van kaarten voor bestuurlijke vraagstukken.

 • Tijdens het bestuurscafé voor groepsvoorzitters gaan we aan de slag met de 5 rollen van een STER-bestuur. Welke rol vervul jij als voorzitter en wat betekent dat voor je belangrijkste taak: het coördineren van de inspanning van het bestuur als team?

 • Aan boord nemen is het instroomproces waarbij nieuwe vrijwilligers kennismaken met je organisatie. Ze leren hun collega's kennen en krijgen een goed beeld van hun rol binnen het team. Het doel van het onboarding-proces is dat nieuwe medewerkers zich onderdeel gaan voelen van de organisatie. In deze workshop gaan we aan de slag met het aan boord nemen van nieuwe vrijwilligers, waar let je op, wat is van belang, het tijdspad, betrokken partijen en processen en methodieken komen aan de orde.

 • Verkeerde energie

  We hebben er allemaal mee te maken: gedoe in de groep. Misschien komt het bij jou maar af en toe voor. Of heb je iemand die continue ruzie lijkt te zoeken en dan met die één dan met een ander overhoop ligt. Of heb je net de afgelopen tijd een aantal op zichzelf staande situaties achter elkaar gehad en vraag je je af wanneer het ophoudt?

  Want op ‘gedoe in de groep’ zit niemand te wachten. Het kost energie die we liever aan andere zaken besteden.

 • Speciaal voor besturen is een kaarten set gemaakt voor het Power Up Your Game spel.

  Zit jij in een scouting, stichting, admiraliteit of ander bestuur kom dan het spel met ons spelen.

  Het spel zit vol met stellingen over specifiek voor besturen.

  Kom het spel spelen met je hele bestuur of laat je verassen met wie je het spel gaat spelen.

  We spelen dit spel online op een Miro spelbord.

 • In dit bestuurscafé gaan we kijken naar de activiteiten die er vanuit de admiraliteit voor de groepen worden georganiseerd.

 • In dit webinar willen we gebouwbeheerders op weg helpen met het verduurzamen of duurzaam (ver)bouwen van hun scoutinggebouw of terrein.

  Binnen Scouting is het op een verantwoorde manier omgaan met de omgeving, één van de belangrijkste onderdelen van onze spelvisie. Niet alleen geven we hier tijdens onze activiteiten aandacht aan, maar ook bij het (ver)bouwen en beheren van ons scoutinggebouw zou milieu en duurzaamheid voorop moeten staan.

 • In een uur neemt William, van appontwikkelaar Socie, je mee langs alle nieuwe mogelijkheden die de plusfuncties van de Scoutingapp jullie groep bieden. Van interactieve groepen tot verjaardagskalenders, voor elk wat wils. Deze webinar is voor appbeheerders, contactpersonen communicatie en andere geïnteresseerden die de Scoutingapp graag willen gebruiken of al gebruiken.

 • Als bestuurslid, groepsbegeleider, praktijkbegeleider of communicado draag je natuurlijk graag bij aan een open cultuur waar iedereen zichzelf kan zijn. Maar hoe dan? Praktische tips over kleine dingen die veel verschil kunnen maken en alle ruimte voor uitwisseling en eigen vragen.

 • Ontmoet mede praktijkbegeleiders uit het land en deel dingen die goed gaan, nog extra aandacht vragen en je kijk op Scouting Academy 2.0.

 • In deze workshop wordt gekeken naar het proces om te komen tot (meerjaren)beleid voor jouw scoutingorganisatie. Dit is gebaseerd op de wijze waarop de landelijke organisatie dit proces vormgeeft.

 • Wat moet je doen als er binnen je groep een crisis ontstaat?

  Gelukkig gaat het binnen onze groepen meestal goed. Maar zo niet, denk aan overlijden, brand, grensoverschrijdend gedrag of ongevallen, wat moet je dan doen?

  De eerste stap is het samenstellen van een crisisteam.
  Is er sprake van grensoverschrijdend gedrag, volg dan het protocol.
  Neem contact op met het Landelijke Ondersteuningsteam, zij kunnen helpen met het proces, verzekeringen, financiën en communicatie.
  Heb je behoefte aan ondersteuning, roep dan hulp in van hethet Landelijk Opvang Team (LOT)?
  Welke hulpmiddelen biedt Scouting NL?
  In de workshop willen we deze onderwerpen bespreken en we hopen handvatten te geven om een crisis op te kunnen vangen.

 • Ontmoetingsmoment voor penningmeesters en ledenadministrateurs om over diverse onderwerpen met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen uit te wisselen.

  Heb je vragen of wil je juist informatie delen, het kan allebei.

  Doe je mee?

 • In deze workshop zullen we aan de hand van een aantal (praktijk)voorbeelden dieper in gaan op de regels rondom privacy en AVG. De deelnemers kunnen vooraf vragen en/of een casus indienen die we vervolgens bespreken.

 • Iedere groep heeft te maken met huisvesting. Maar hoe zit het nu precies met eigendom, erfpacht en opstal? En met huur? En waar moet je op letten als je iets wilt financieren?

  Iedere groep draait in een ruimte. Deze ruimte kan gehuurd zijn. Maar ook kan het gaan om een 'eigen' gebouw. Althans, dat denken bestuurders vaak. Want is het gebouw wel eigendom? Of is er eigenlijk sprake van een gebouw dat staat op de grond van iemand anders (bijvoorbeeld de Kerk) en dat slechts mag worden gebruikt? Hoe zit het met rechten van erfpacht en opstal ? En wat kan de gemeente of een andere grondeigenaar doen als het recht eindigt? Welke regels gelden er als er helemaal niets op papier staat? En wat houdt die vreemde erfdienstbaarheid uit 1962 nu werkelijk in? In deze bijeenkomst lopen we langs de belangrijkste juridische structuren, bespreken we wat ze inhouden (en vooral ook: wat niet) en wat te doen staat om te verzekeren dat de groep niet wordt verrast door bijvoorbeeld een nieuwe grondeigenaar of vervelende gemeente. Daarnaast wordt ruim aandacht besteed aan de mogelijkheden om de diverse constructies gefinancierd te krijgen.

 • We nemen je mee naar de wereld van verzekeringen binnen scouting. Wat zit er standaard in jullie lidmaatschap, wat is raadzaam om zelf te regelen en waar loop je als bestuur tegen aan en, waar is het kennisnetwerk voor bedoeld.

 • Speciaal voor besturen is een kaarten set gemaakt voor het Power Up Your Game spel.

  Zit jij in een scouting, stichting, admiraliteit of ander bestuur kom dan het spel met ons spelen.

  Het spel zit vol met stellingen over specifiek voor besturen.

  Kom het spel spelen met je hele bestuur of laat je verassen met wie je het spel gaat spelen.

  We spelen dit spel online op een Miro spelbord.

 • In dit bestuurscafé speciaal voor contactpersonen communicatie is alle ruimte om verhalen te delen, en ons te bevragen over als wat je bezighoud. Hoofdthema persberichten. Je doet zo je best als communicatiecontactpersoon maar het lijkt allemaal nog niet heel veel effect te hebben. Je krijgt weinig respons op je berichtjes naar de krant en de regionale zender, die is nog nooit langs geweest. Een goed persbericht kan de aandacht trekken en wij helpen je daar graag bij.

 • Tijdens de webinar 'Nautische veiligheid binnen je Scoutingorganisatie' staat de vraag centraal hoe de zorgplicht voor jeugdleden bij waterscouting-activiteiten kan worden geborgd.
  Welke informatie en richtlijnen van Scouting Nederland zijn er beschikbaar voor besturen, leiding van speltakken en voor jeugdleden om deze zorgplicht zorgvuldig uit te voeren?
  Tijdens dit webinar vertelt het team van Kennisnetwerk hoe je met de Nautisch Technische Richtlijnen zelf aan de slag kan binnen jouw organisatie.

 • Hoe stellen we een meerjarenbegroting financieel op en welke onderdelen zijn relevant?

 • Regelmatig worden groepen ermee geconfronteerd dat Scouting niet past in de hokjes die in overheidsland gecreëerd zijn rondom jeugd. We zijn geen sport, cultuur of hulpverlening, maar wel een belangrijke speler als het gaat om een gezonde ontwikkeling van de jeugd. Sinds de corona epidemie is nog duidelijker geworden wat het belang van onze activiteiten voor de jeugd zijn. Jaap Boot (voorzitter) en Fedde Boersma (directeur) nemen jullie mee in de ontwikkelingen die nu spelen rond het thema positief jeugdbeleid en geven handvatten hoe je hier als bestuur in je lokale lobby mee om kunt gaan.

 • Tijdens dit bestuurscafé voor groepsbegeleiders gaan we met actief met elkaar in gesprek over:

  • wat gaat er goed voor jou als groepsbegeleider?
  • wat verdient voor groepsbegeleiders meer aandacht?
  • hoe verloopt het kwalificatieproces voor groepsbegeleiders in de praktijk? Heb je suggesties voor het kwalificatieproces voor groepsbegeleiders in Scouting Academy 2.0?

  Daarnaast zal er ook tijd en ruimte zijn om andere onderwerpen te bespreken.

 • Tijdens een zomerkamp rijdt een staflid een flinke deuk in een geleende auto. Of tijdens een stevig potje Hollandse Leeuwen sneuvelt de bril van een jeugdlid. Wie is aansprakelijk? En wie betaalt de schade? Deze en meer voorbeelden worden behandeld tijdens de workshop.

 • <informatie volgt>

 • Wat kunnen we als bestuur doen om een veilige cultuur in de groep of regio te realiseren?

  • Is het duidelijk wat we van elkaar verwachten?
  • Durven we echt met elkaar te praten?
  • Doen we dat ook over de moeilijke zaken, waar we het misschien allemaal niet weten.
  • Weet iedereen waar hij of zij met vragen, zorgen, problemen terecht kan.
  • Welke hulpmiddelen biedt Scouting Nederland?
 • Met een praktisch hulpmiddel kijk je naar de positie die je bestuur nu heeft in je groep. En welke je in de toekomst wil innemen om je bestuurskracht af te stemmen op de situatie van je groep. Veel uitwisseling met andere deelnemende bestuurders zorgen voor motiverende ideeën.

 • Hoe zit het nu met de rechtsvormen Stichting en Vereniging? Wat is het verschil en wat zijn de overeenkomsten? En waar moet je als bestuurder op letten?

 • Zijn er in jouw groep wel eens misverstanden, woordenwisselingen of conflicten? Vind je het moeilijk om daarover te praten? In deze workshop geven we je handvatten om op een constructieve manier het gesprek aan te gaan, de angel uit een conflict te halen en partijen weer met elkaar in gesprek te brengen.

 • Speciaal voor besturen is een kaarten set gemaakt voor het Power Up Your Game spel.

  Zit jij in een scouting, stichting, admiraliteit of ander bestuur kom dan het spel met ons spelen.

  Het spel zit vol met stellingen over specifiek voor besturen.

  Kom het spel spelen met je hele bestuur of laat je verassen met wie je het spel gaat spelen.

  We spelen dit spel online op een Miro spelbord.

 • De laatste tijd is er veel aandacht voor de mentale gezondheid van onze jeugd. Onderzoeken bevestigen dat jongeren en jongvolwassen, onder andere als gevolg van orona, meer dan andere leeftijdsgroepen, mentale gezondheidsproblemen zoals eenzaamheid, somberheid en angst ervaren. Scouting is geen hulpverleningsorganisatie, maar ook bij ons zullen jeugdleden en jonge kaderleden worstelen. Tijdens deze workshop nemen collega's van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) ons mee in het thema. Daarna gaan we met elkaar in gesprek. Welke ervaringen zijn er binnen groepen, heeft leiding behoefte aan ondersteuning en hoe kun je met het thema omgaan.

 • <informatie volgt>

 • Elk bestuur droomt wel eens van een nieuwe blokhut of een grote renovatie. En de vraag is dan al snel of dat financieel haalbaar is. Veel scouting bouwprojecten hebben een post onvoorzien die minder is dan 5% van de begroting. Maar met de huidige prijs onzekekerheid is dat te weinig waardoor veel bouw initiatieven voortijdig stranden. In dit cafe willen we graag onze kijk op het bouwen met schaarse middelen delen. En ook van jullie horen wat jullie visie op dit probleem is.
  Wij hebben niet het eureka, maar samen komen we verder en kan er misschien weer gebouwd worden aan nieuwe scouting accommodatie.

 • Met een storymap vertel je op een interactieve manier een verhaal.
  Tekst, beeld, video en kaartmateriaal wordt gecombineerd in je verhaal.
  De storymap is volledig webbased en kan hierdoor eenvoudig worden gebruikt en gedeeld via het internet en websites.

 • Heb je altijd al willen weten wat het landelijk bestuur doet, wie er in het landelijk bestuur zitten en wil je Jaap (voorzitter), Wendy (vice-voorzitter), Eefje (Internationaal Commissaris WAGGGS) en Joris (algemeen lid) digitaal ontmoeten? Schrijf je dan in voor deze ontmoeting!

 • <informatie volgt>

 • Het webinar gaat in op de taken en verantwoordelijkheden van de vertrouwenspersoon en bestuur: wie is er van wat?
  Wat zijn de valkuilen van het bestuur m.b.t. de vertrouwenspersoon?
  Wat kan je doen als bestuur, zodat de vertrouwenspersoon echt meerwaarde heeft in je groep en niet alleen een "verplicht nummer" is?
  Waaraan voldoet een goede vertrouwenspersoon en wat is de procedure om iemand aan te stellen?
  Wie zijn de Landelijk Vertrouwenspersonen en hoe staan deze t.o.v. groep- /regionale-VP?

 • Tijdens dit webinar zullen we de achtergronden en stand van zaken met betrekking tot Scouting Academy 2.0 toelichten.

 • Wat is vrijwilligersbeleid? Hoe zorg je ervoor dat vrijwillige energie behouden blijft? Hoe werf je nieuwe vrijwilligers op een succesvolle manier? Welke tools zijn er voorhanden op dit gebied? Wat is de cyclus duurzame inzet?

  Op de vragen en meer zijn de antwoorden te vinden tijdens dit webinar.

Vragen?

Heb je vragen over de besturenmaand? Stuur dan een mail naar groepenenregio's@scouting.nl