Headerafbeelding

Aandacht voor oorlog en conflict in jouw speltak

Hoe behandel je zo'n zwaar, maar belangrijk onderwerp? De vier thema's Praten over oorlog, Conflicten, ruzie en vrede, Vluchten en Fake news zijn nu volop in het nieuws door de situatie in Oekraïne. Dit is niet nieuw. Overal in de wereld komen conflicten voor, en vluchten inwoners het land uit op zoek naar veiligheid. Kinderen horen daar via familie, school en social media ook over. Kun jij daar met jouw team aandacht aan schenken? Daarmee help je je jeugdleden om deze onderwerpen een plek te geven.

Thema 1: praten over oorlog

Jeugdleden in jouw groep kunnen vragen hebben over conflicten of oorlogen waar ze over horen op social media, TV, radio of uit hun omgeving. Het onderwerp oorlog heeft duidelijk een effect op de meeste mensen die hierover horen. Of het nu gaat om het zien of horen van beelden op Instagram of een item op het journaal, ze zouden iets kunnen zien dat een onzekerheid in hun levens introduceert. Zeker in een tijd waar we te maken hebben met een lastige en levensbeheersende pandemie, kan het onderwerp oorlog veel indruk maken bij jongeren. Tsjechische scouts hebben onderstaande tips verzameld voor scoutsleiding, maar ze kunnen ook gebruikt worden door leraren, ouders en vrijwilligers die werken met kinderen in andere organisaties. De originele handleiding is gemaakt om de situatie in 2022 in de Oekraïne te bespreken, maar met toestemming is deze vertaling aangepast om volwassenen te helpen dit onderwerp bespreekbaar te maken met jongeren rondom verschillende situaties over de hele wereld.

Activiteit: Vechten of niet? (bevers)
Activiteit: Wat kan ik doen? (welpen)
Activiteit: Emotiekaarten
(alle speltakken)
Activiteit: Vredesspel (roverscouts)
Activiteit: Waar zouden zij aan denken? (roverscouts)

Thema 4: fake news

Activiteiten en badge

Kies één (of meerdere) activiteiten hieronder uit om met jouw speltak te spelen. Je kunt er ook voor kiezen om na afloop een badge uit te reiken, waarmee jouw speltak gelijk de Oekraïense scouts steunt. De badge kost 3 euro en de opbrengst gaat naar de National Organization of the Scouts of Ukraine en Guiding in Ukraine. Dit zijn de twee nationale Scoutingorganisaties in het land en hun leden verlenen nu humanitaire hulp aan mensen in nood. Scouts for scouts!