Headerafbeelding

De Spoorzoekers wint Nationale Vrijwilligersprijzen

Vrijdagmiddag 14 juni reikte Joris Luyendijk namens de jury van de Nationale Vrijwilligersprijzen 2024 de hoofdprijs van €15.000,- uit aan Scouting de Spoorzoekers uit Rotterdam Zuid. Volgens de jury scoort deze Scoutinggroep hoog op verbazingwekkend veel thema’s, waaronder sociale cohesie, armoede en jeugdeducatie, natuur en inclusie. De Spoorzoekers laten zien dat zij jongeren activeren en leren naar elkaar om te kijken. Ze weten hun passie en belang bovendien heel goed over het voetlicht te brengen.

De prijzen werden uitgereikt aan de vrijwilligers van de winnaars na de première van de documentaire ‘Echt. Over echt......iets doen’ in bioscoop Kinépolis Utrecht. Demissionair staatssecretaris Van Ooijen (VWS) kreeg uit handen van NOV-voorzitter Marianne Besselink het eerste exemplaar van het gelegenheidsmagazine ‘Echt’. Naast Scouting de Spoorzoekers vielen Stichting Hoopheggen, Museum Eicas, ZuidOostZorg, Voetbalvereniging SEP en Broodje Aap Linke Soep in de prijzen. Zij ontvingen elk € 2.000,-.

Juryvoorzitter Max van Tongeren: “We hadden als jury bijna gewetensbezwaren om een winnaar aan te wijzen omdat ze alle zes een wezenlijk verschil maken op hun terrein. In de Scoutinggroep kwam echter wel heel veel bij elkaar, waaronder liefde en passie voor hun vrijwilligerswerk.” Jaarlijks ontvangen vrijwilligersorganisaties die uitblinken door hun passie en betrokkenheid de Nationale Vrijwilligersprijzen. Uit de 242 aanmeldingen selecteerde in 2024 een selectiecommissie zes genomineerden voor de hoofdprijzen en 80 winnaars, waaronder acht Scoutinggroepen, van de derde prijs van 750 euro.

De jury koos de winnaar van de hoofdprijs op basis van hun aanmeldingsvlog, hun website, de documentaire en de documentairemaker. Bekijk hier de aanmeldvlog van Scoutinggroep de Spoorzoekers. De documentaire ‘Echt’ is vanaf vandaag te zien via www.vrijwilligersprijzen.nl.

Over de Nationale Vrijwilligersprijzen

Vereniging NOV organiseert de Nationale Vrijwilligersprijzen jaarlijks in samenwerking met de VNG, LSA bewoners, het Ministerie van VWS en de Nationale Postcode Loterij. Doel is de waarde van vrijwilligerswerk te laten zien en te waarderen. Meer informatie en over hoe je vrijwilligersorganisaties kunt aanmelden is te vinden op de website.

De jury van 2024 bestond uit:

Joris Luyendijk, schrijver en antropoloog
Roos Schlikker, columnist
Max van Tongeren, bestuurslid Vereniging NOV
Jeroen Beumer, Outreach specialist VPRO
Bertine Oosthoek, De Thuisgevers, winnaars tweede prijs 2023