Headerafbeelding

Ook kinderen bij Scouting lijden onder coronamaatregelen

Een derde deel van de kinderen en jongeren bij Scouting tussen de 5 en 21 jaar voelt zich ‘best oke’ in coronatijd. Daar staat tegenover dat een aanzienlijk deel zich verveelt, zich vaak eenzaam voelt en zich zorgen maakt over het virus en over de toekomst. Dit blijkt uit onderzoek dat Scouting deed onder haar jeugdleden. Niet alleen kinderen in kwetsbare situaties worden dus geraakt door het coronavirus.

Scouting is niet zomaar een hobby. Bij Scouting maken kinderen vrienden voor het leven, ze leren en ontwikkelen zich continu. Alles is gericht op samenwerken, uitdagingen aangaan, avonturen beleven en daarbij veel te leren en zich te ontwikkelen. Bovendien is bewegen in de buitenlucht goed voor de fysieke en mentale gezondheid. Omdat fysieke bijeenkomsten maandenlang zijn weggevallen en er voor jongeren boven de 18 jaar nog steeds niet zoveel kan, wilde Scouting weten hoe het gaat met haar jeugdleden.

Niet in de koude kleren

De onderzoeksresultaten wijzen uit dat de coronamaatregelen ook bij Scoutingleden niet in de koude kleren gaan zitten. Directeur Fedde Boersma “Ik was wel onder de indruk van de uitkomsten. Het onderzoek laat duidelijk zien dat jongeren echt last hebben van de maatregelen. En dat geldt niet alleen voor kinderen in een kwetsbare positie. De resultaten onderbouwen ons besluit van februari om weer te draaien met Scoutinggroepen in de leeftijd tot 18 jaar. En we pleiten er ook voor om dat snel weer te kunnen doen met jongeren van boven de 18. Ook zij missen hun vrienden om samen activiteiten te ondernemen. Bovendien hebben we deze doelgroep hard nodig om in te zetten of klaar te stomen voor allerlei mooie vrijwilligersfuncties binnen de vereniging.

Vanaf Pasen begint de periode waarin leden weer op kamp gaan, en ook dat is erg belangrijk voor een groei naar zelfstandigheid, de binding met elkaar en allerlei vaardigheden die ze daar opdoen.”

Ook kamperen moet weer kunnen volgens Fedde. “In samenwerking met andere jeugdkamporganisaties ligt er een protocol waarbij we in ‘bubbels’ veilig op kamp kunnen gaan. Vorig jaar zomer is dat ook zonder problemen verlopen. Met een spoedig vaccinatiebeleid hopen we natuurlijk dat een speciaal protocol niet eens meer nodig is.”

Te streng

Er zijn in de maatschappij veel meningen over de coronamaatregelen en of de jeugd niet teveel de dupe is geworden. Wat vindt de jeugd daar zelf van? Uit het Scoutingonderzoek blijkt dat het merendeel van de ondervraagde kinderen en jongeren verwachten dat ze in schoolprestaties achteruit zijn gegaan. Meer dan de helft vindt de coronamaatregelen te streng (geweest) voor jongeren. Op de vraag wat kinderen straks weer het liefst willen doen als de coronamaatregelen verder versoepelen of verdwijnen is het antwoord vooral: afspreken met mijn vrienden, lekker naar buiten gaan, ook in de avond, knuffelen, naar school en natuurlijk naar Scouting.