Headerafbeelding

Meer dan 4.500 scouts bij Nawaka 2022 in Zeewolde

Van 8 tot 17 augustus wordt op Scoutinglandgoed Zeewolde het nationaal waterkamp (Nawaka) georganiseerd. Vierduizend scouts in de leeftijd van 7-18 jaar oud ondernemen 10 dagen lang uitdagende activiteiten in en rondom het water van het Nuldernauw. Nawaka is onderdeel van Scouting Nederland en wordt eens in de vier jaar georganiseerd door circa 700 vrijwilligers.

De 4.500 deelnemers in de leeftijd van 7-18 jaar komen van Scoutinggroepen uit heel Nederland en enkele Scoutinggroepen uit andere landen van Europa. De deelnemers overnachten op verschillende subkampen op het kampterrein in Zeewolde. Voor de jongste groep deelnemers, de welpen (7-11 jaar), is er een eigen subkamp ingericht. De grootste groep deelnemers zijn de scouts, in de leeftijd van 11-15 jaar. Zij zijn verdeeld in 4 subkampen. Voor de deelnemers uit de oudste leeftijdscategorie (15-18 jaar) zijn er twee subkampen.

De focus van het 10-daagse Scoutingkamp ligt op wateractiviteiten. Er worden o.a. zeil- en roeiwedstrijden georganiseerd per leeftijdscategorie. Deelnemende Scoutinggroepen nemen hun eigen lelievletten (zeilboten) mee. Naast wateractiviteiten vinden er ook uitdagende activiteiten op het land plaats. Ook is er een groot actieveld ingericht dat compleet in het teken staat van water: het waterspektakel. Hier kunnen de deelnemers een mudrace doen en in een schuimbad. Een nieuw onderdeel dit jaar is de vlettenrally: een soort hike over het water. Tijdens deze 9 uur durende race moeten de deelnemers proberen met hun boot zoveel mogelijk kilometers af te leggen. Ze bepalen als ontdekkingsreizigers hun eigen route.

De organisatie van een groot Scoutingevenement is een enorme klus. Er wordt in een aantal weken door vrijwilligers een echt ‘Scoutingdorp’ opgezet. Daarnaast is er een verlengde steiger neergelegd aan het Nuldernauw in Zeewolde; hier liggen in totaal 450 lelievletten en schouwen. Dit alles is zeker de moeite waard om te bekijken.