Headerafbeelding

Jeugdwerk roept op tot versoepelingen voor alle kinderen

De coronapandemie heeft laten zien dat georganiseerde vrijetijdsactiviteiten en sociale activiteiten voor jongeren geen luxe zijn, maar essentieel voor hun fysieke en mentale gezondheid en voor hun ontwikkeling. De versoepeling van coronamaatregelen die op 14 januari bekend worden gemaakt sijpelen door. Mooi dat in het belang van de gezondheid en welzijn van kinderen verruiming voor sport is. Maar niet alle kinderen zijn lid van een sportclub. Ieder kind moet dezelfde kansen krijgen om te sporten of op een andere manier actief te zijn, zich te ontwikkelen en ontspannen. Daarom roept het georganiseerd jeugdwerk op om deze versoepelingen door te voeren voor alle kinderen.

Georganiseerde vrijetijdsactiviteiten en sociale activiteiten leveren een belangrijke bijdrage aan de fysieke en mentale gezondheid en de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Juist de afgelopen twee jaar heeft het georganiseerd jeugdwerk, met verenigingen als Scouting, YMCA, Jantje Beton en JongNL Limburg laten zien op een creatieve manier, ondanks de beperkingen, het verschil te maken in het leven van jongeren.

Jeugdorganisaties pleiten er dringend voor, in het belang van alle kinderen, de maatregelen voor georganiseerde jeugdactiviteiten op een lijn te trekken met de sport, net zoals dat op andere momenten ook gedaan is. Het is niet uit te leggen waarom dit onderscheid nu opeens wel gemaakt wordt. Kinderen hebben het zo hard nodig in deze tijden om samen met vrienden en vriendinnen actief te zijn en zich te ontwikkelen.