Headerafbeelding

Freek Vonk nieuwe Chief scout Scouting Nederland

Prof. dr. Freek Vonk is vanaf vandaag de nieuwe Chief scout van Scouting Nederland. Het is voor het eerst in bijna 85 jaar dat deze prestigieuze functie weer wordt ingevuld. Scouting staat voor avontuur in de natuur, waarbij kinderen en jongeren hun leiderschapskwaliteiten ontwikkelen en zelfvertrouwen opdoen. Zo draagt Scouting actief bij aan de ontwikkeling van jeugd in Nederland. Freek Vonk kan als Chief scout als geen ander iedere Nederlander inspireren om op avontuur te gaan in de natuur en zijn of haar grenzen te verleggen.

Freek Vonk nieuwe Chief scout Foto: Mike van den Toorn “Het is een eer om na bijna 85 jaar de rol van Chief scout te mogen vervullen. We streven een gezamenlijk doel na, namelijk het inspireren van kinderen om op avontuur te gaan en al het moois te ontdekken wat de natuur ons te bieden heeft. Het mooie van Scouting vind ik dat het veel buiten is: op avontuur in de natuur. Lekker met je laarzen in de aarde en je neus in de wind. We zitten veel te veel binnen met zijn allen en dat is zonde. Er is buiten zoveel te ontdekken. Door onze krachten te bundelen, hoop ik dat we samen nog meer kinderen kunnen inspireren om zich actief te maken in en voor de natuur”, aldus Freek.

Scouting Nederland vindt in Freek Vonk haar gedroomde Chief scout: “Freek Vonk is dé avonturier van Nederland en kan daarin een grote inspiratiebron zijn voor alle kinderen en jongeren in Nederland. Scouting is trots dat we nu samen met Freek kunnen optrekken om nog meer kinderen in Nederland de kans te geven om avonturen te beleven en uitdagende activiteiten te ondernemen, waarbij ze hun grenzen leren verleggen”, aldus Jaap Boot, voorzitter van Scouting Nederland.


Chief scout

De Chief scout is het gezicht van Scouting, de belangrijkste ambassadeur van Scouting die kinderen en jongeren, zowel scouts als niet-scouts, inspireert om hun grenzen te verleggen en uitdagende avonturen te beleven. De functie van Chief scout is eerder in Nederland maar door één persoon bekleed, namelijk door Jean Jacques Rambonnet, van 1924 tot 1937.

Scouting Nederland

Scouting staat voor uitdaging! Scouting biedt leuke en spannende activiteiten waarmee kinderen en jongeren worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen. Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland. Scouts maken niet alleen vrienden voor het leven, maar groeien ook in hun persoonlijke ontwikkeling. Scoutingactiviteiten zijn veel buiten in de natuur. Andere activiteiten staan in het teken van iets goeds doen voor de samenleving. Scouting draagt graag bij aan een betere wereld.

Freek Vonk

Prof. dr. Freek Vonk is Nederlands meest bekende bioloog en wetenschapper. Hij is verbonden aan Naturalis in Leiden en gespecialiseerd in het onderzoek naar slangengif. Sinds vorig jaar is Freek Vonk tevens professor aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dat hij gepassioneerd is over zijn vak, blijkt natuurlijk ook uit het feit dat Freek al meer dan tien jaar niet weg te denken is uit het Nederlands medialandschap. Talloze kinder- en volwassenprogramma’s, talkshow optredens, TV-colleges voor miljoenen mensen, gigantische spaaracties bij grote supermarkten, en nog veel meer, hebben hem op de kaart gezet als de bekendste bioloog van Nederland. Hiernaast heeft Freek zijn eigen tijdschrift, ‘Wild van Freek’, een vier-wekelijkse uitgave voor alle kinderen die gek zijn op wilde dieren en Freek Vonk. En niet te vergeten zijn de spectaculaire en leerzame shows onder de naam ‘Freek Vonk Live’, waarmee Freek al 45 keer de AFAS Live heeft uitverkocht. Ook zet Freek zich met zijn stichting No Wildlife Crime in voor de strijd tegen stroperij. Vanaf 2021 is Freek Chief scout van Scouting Nederland.