Headerafbeelding

Feestelijke opening Nawaka 2022 in centrum Zeewolde

Vanmiddag vond in Zeewolde de opening van het nationaal waterkamp (Nawaka) plaats. Van 8 tot 17 augustus wordt op Scoutinglandgoed Zeewolde het nationaal waterkamp (Nawaka) georganiseerd. 4.500 scouts in de leeftijd van 7-18 jaar oud ondernemen 10 dagen lang uitdagende activiteiten in en rondom het water van het Nuldernauw. Nawaka is onderdeel van Scouting Nederland en wordt georganiseerd door 700 vrijwilligers.

Het grootste gedeelte van de deelnemers kwam met bootjes langzaam binnendruppelen op het Raadhuisplein. Om 14:00 uur startte de officiële openingsshow, waarna burgemeester Gerrit Jan Gorter Nawaka 2022 officieel opende. Chief scout Freek Vonk wenste de aanwezige scouts via een videoboodschap een geweldig kamp toe, waarna het één groot feest werd met DJ Jeff. De deelnemers kijken enorm uit naar de komende dagen!

Nawaka

De focus van het 10-daagse Scoutingkamp ligt op wateractiviteiten. Er worden o.a. zeil- en roeiwedstrijden georganiseerd per leeftijdscategorie. Deelnemende Scoutinggroepen nemen hun eigen lelievletten (zeilboten) mee.


Naast wateractiviteiten vinden er ook uitdagende activiteiten op het land plaats. Ook is er een groot actieveld ingericht dat compleet in het teken staat van water: het waterspektakel. Hier kunnen de deelnemers een mudrace doen en in een schuimbad. Een nieuw onderdeel dit jaar is de vlettenrally: een soort hike over het water. Tijdens deze 9 uur durende race moeten de deelnemers proberen met hun boot zoveel mogelijk kilometers af te leggen. Ze bepalen als ontdekkingsreizigers hun eigen route.

De organisatie van een groot Scoutingevenement is een enorme klus. Er wordt in een aantal weken door vrijwilligers een echt ‘Scoutingdorp’ opgezet. Daarnaast is er een verlengde steiger neergelegd aan het Nuldernauw in Zeewolde; hier liggen in totaal 450 lelievletten en schouwen.