Headerafbeelding

87 scouts en zeekadetten actief bij Nationale Herdenking op de Dam

Op 4 mei zullen er weer 74 scouts en 13 zeekadetten actief zijn tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. De scouts en zeekadetten uit de provincie Noord-Brabant hebben op deze dag diverse taken. Ze reiken de kransen en bloemen aan, hijsen de vlaggen en begeleiden de oudste generatie genodigden.

Ieder jaar wijst het Nationaal Comité 4 en 5 mei een provincie aan die centraal staat bij de Nationale Herdenking op 4 mei en de viering van vrijheid op 5 mei. Dit jaar is dat Noord-Brabant, dus hebben scouts en zeekadetten uit deze provincie dit jaar de kans om hieraan mee te doen. Het is voor de scouts en zeekadetten een hoogtepunt in hun tijd als jeugdlid.

Intensieve voorbereiding

Tijdens een voorbereidingsweekend in maart volgden ze een programma zodat ze weten wat er wordt herdacht en waarom het belangrijk is om te herdenken. Tijdens een informatiedag eind april in het Provinciehuis van Noord-Brabant oefenden ze hun taak en kregen ze van Commissaris van de Koning Ina Adema en Job Cohen nog eens de boodschap mee dat hun taak belangrijk is. Op 4 mei verzamelen ze al vroeg in de ochtend, zijn ze vanaf de middag op de Dam om hun taken voor te bereiden en vertrekken ze laat op de avond weer naar huis.

Band met Tweede Wereldoorlog

Niet alleen bij de Nationale Herdenking zijn scouts en zeekadetten op 4 mei actief. Bij de Nationale Kinderherdenking in Madurodam sinds 2018 bevers (5-7 jaar) en welpen (7-11 jaar) van Scoutingregio Den Haag betrokken bij de herdenking. Ook zijn er veel lokale Scoutinggroepen en zeekadetkorpsen actief bij lokale herdenkingen.

Scouts en zeekadetten hebben een bijzondere band met de Tweede Wereldoorlog. Op 2 april 1941 werden de toenmalige Scoutingorganisaties verboden door de bezetter. Veel Scoutinggroepen zijn daarop illegaal doorgegaan en veel scouts zijn actief geworden in het verzet. Veel scouts hebben daardoor de oorlog niet overleefd. Ook de scheepvaart heeft een bijzondere rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Burgerscheepvaart werd voor militaire doelen ingezet en de binnenvaart was een belangrijk transportmiddel voor de hongertochten. Het Zeekadetkorps in Nederland is na de Tweede Wereldoorlog opgericht, maar het korps voelt verwantschap met de scheepvaarders van toen.