Headerafbeelding

100.000 kinderen en jongeren beleven de zomer van hun leven

Dit jaar beginnen 100.000 scouts hun vakantie met het hoogtepunt van het jaar: het jaarlijkse zomerkamp. Verspreid over het land vinden er deze zomer meer dan 5.000 zomerkampen plaats, binnen het kampprotocol dat mede door Scouting Nederland ontwikkeld is. Tijdens deze kampen brengen scouts van jong tot oud alles wat ze het hele jaar spelenderwijs geleerd hebben in de praktijk. De (internationale) kampen worden georganiseerd door enthousiaste vrijwilligers en soms zelfs door de scouts zelf.

In de wekelijkse opkomsten doen scouts allerlei vaardigheden op die ze tijdens het zomerkamp goed kunnen gebruiken. Ze zetten hun eigen tent op en koken zelf; het zomerkamp is dan ook dé test van het jaar voor scouts. Ze zijn deze week zonder ouders op pad en zijn dus op elkaar aangewezen. Het komt daarmee ook aan op hun sociale vaardigheden. Daarnaast doen ze uitdagende activiteiten op het land en op het water, zoals zeilen, nachtspelen, kanoën en bosspelen.

Corona en Scoutingkampen

De coronalockdown was voor veel kinderen en jongeren een moeilijke tijd. Ze misten het contact met leeftijdsgenoten en het samen actief zijn. Daarom is het des te belangrijker dat deze kinderen en jongeren nu weer op kamp kunnen. Binnen het kampprotocol dat Scouting Nederland samen met haar partners heeft opgesteld, kan dat op een veilige manier.

Belang van zomerkampen

Voor kinderen en jongeren is het kamp het hoogtepunt in het jaar. Samen met leeftijdsgenoten een paar nachten of een week weg van huis, uitgedaagd worden om grenzen te verleggen en talenten te ontdekken. Tijdens kampen zijn kinderen niet alleen fysiek bezig, maar ontwikkelen ze ook vaardigheden zoals verantwoordelijkheid nemen, uitdagingen overwinnen en samenwerken met kinderen van verschillende achtergronden. Het is een vaak een boost voor hun zelfstandigheid, zelfredzaamheid en ontwikkeling. Voor kinderen uit kwetsbare groepen, zoals kinderen uit een onveilige sociale- of ongunstige economische thuissituatie of kinderen met een beperking is dit extra van belang.