fotolijn

Het programma

Je zet je in als volwaardig lid van één van de vele projectteams van Scouting Nederland. Hierin heb je eigen taken met bijbehorende verantwoordelijkheden. Jij bent iemand die dicht bij de doelgroep van Scouting zit, dus ben je sowieso een doelgroepspecialist! Gedurende het programma ben je actief binnen minimaal twee projecten. Die kunnen gelijktijdig lopen, of elkaar opvolgen.

Ben je nog niet actief in een project, dan ga je op zoek naar leuke uitdaging die past bij je huidige ervaring en talenten. Bijvoorbeeld als spelspecialist binnen het team van de Nationale Jamboree, programma coordinator bij de Scout-In of HR adviseur bij 100 jaar welpen activiteiten. Tijdens deze projecten heb je een persoonlijk begeleider, iemand die kijkt hoe je het doet, je tips geeft en aan wie je natuurlijk altijd hulp kunt vragen. Klik hier om de ervaringen van eerdere deelnemers te lezen. Jouw betrokkenheid bij de projecten start na de Gilwell-training.

Gilwell-training: een boost voor je ontwikkeling

Na het kennismakingsweekend volgt een eerste Gilwell-weekend. Hierin staan je persoonlijke talenten centraal. In het tweede weekend zet je de koers uit voor je persoonlijke ontwikkeling. Neem eens een kijkje op de website van Gilwell om te kijken wat een Gilwell-training inhoudt.

PST-weekenden en verdiepingsdagen: verdieping, feedback en gezelligheid

Elk jaar zijn er verschillende PST-weekenden en -dagen. Hier ontmoet alle deelnemers van PST elkaar. Dit zijn de momenten van terug- en vooruitkijken, van leren en experimenteren en van veel gezelligheid.

Tijdens de PST-weekenden worden twee dagdelen ingevuld door het DOT (DeelnemersOrganisatieTeam). Dit zijn deelnemers van PST die samen een informeel programma (bijvoorbeeld een pubquiz, bosspel of Minute to win it) en een informatief programma organiseren (bijvoorbeeld een workshop omdenken, een workshop time management of een workshop Hoe sta ik de media te woord?).

In de weekenden kun je onder andere het volgende verwachten:

  • Een goed gesprek of een flinke discussie.
  • Een deel van het programma gemaakt door het DOT (DeelnemersOrganisatieTeam).
  • Een PST-collegetour met interessante Scoutinggasten.
  • Gezamenlijk werken aan je portfolio.
  • Intervisie.
  • Een hele Gilwell-cursus.
  • Programma aangepast op de vraag van de deelnemers.

Tussen de PST-weekenden door zijn er PST masterclasses met diverse workshops. Tijdens deze workshops ga je dieper in op thema’s als gesprekstechnieken, management en leidinggeven binnen een project. De weekenden zullen op verschillende locaties plaatsvinden, dus de ene keer naast de deur en de volgende keer misschien wel een eind reizen.

Opbouwen portfolio

Gedurende het hele programma bouw je een portfolio op aan de hand van competenties en situaties. Alle ervaringen die je opdoet, leg je vast en zowel jijzelf als een ander voorziet ze van feedback. Het portfolio dient ter onderbouwing van het certificaat dat je aan het eind van het programma kunt behalen. Je kwalificeren voor een bepaalde functie binnen Scouting wordt hiermee gemakkelijker. De ervaringen die je tijdens het programma opdoet, zijn niet alleen binnen Scouting handig, maar zeker ook daarbuiten. Wie wil er niet iemand samenwerken met iemand die al weet hoe er echt in projecten wordt gewerkt?

Uitbreiden van je Scoutingnetwerk

Door je projecten en de bijeenkomsten leer je veel mensen kennen binnen Scouting. Je wisselt ervaringen uit, geeft elkaar advies en leert van elkaar. Tijdens de landelijke raad heb je ook de gelegenheid veel mensen binnen Scouting te spreken en te netwerken.

Tijdsbesteding

  • Gemiddeld 16 uur per maand.
  • Het gaat om een vrijwilligersfunctie en je kunt het dus goed combineren met je studie of baan. PST gaat er niet vanuit dat je doordeweeks overdag beschikbaar bent. 
  • Je tijdsbesteding is mede afhankelijk van je eigen keuze voor de projecten en verschillende andere eigen keuzes in het programma. Zo intensief als je het zelf wilt, zo intensief kan het worden. Meerdere deelnemers aan het programma hebben PST gecombineerd met leiding geven aan een onderdeel.

PST is dus een vrijwillige tijdsbesteding naast je baan, studie, afstuderen of andere dagelijkse bezigheden, die goed te combineren is.

En na het programma?

Met al die nieuwe contacten die je hebt opgedaan, ligt de (Scouting)wereld aan je voeten! Wie weet kun je wel als projectleider aan de gang voor een volgend project, wil je je stem laten gelden in de landelijke raad of word je medewerker van één van de landelijke teams. Daarnaast kun je natuurlijk ook nog actief worden in je regio.

Data

Het is erg belangrijk dat je bij elk PST-weekend aanwezig bent. Daarom vind je hieronder binnenkort de belangrijke data.