Verzekeringen
In ons Scoutingspel staat veiligheid voorop. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het mogelijk om, via onze verzekeringspartner Aon, voordelig aanvullende verzekeringen af te sluiten die passen bij de activiteiten die je als Scoutinggroep onderneemt. Een aantal verzekeringen is collectief door Scouting Nederland afgesloten en maakt standaard onderdeel uit van je lidmaatschap. Heb je vragen? Dan mail je onze vrijwillige verzekeringspecialisten van het kennisnetwerk.
Collectieve verzekeringen voor Scoutinggroepen
Een aantal verzekeringen is collectief door Scouting Nederland afgesloten en maakt standaard onderdeel uit van je lidmaatschap. Bij het lidmaatschap horen een aansprakelijkheidsverzekering, ongevallenverzekering en een verzekering die de schade dekt naar aanleiding van verkeersschade. Er zijn wel wettelijk verplichte verzekeringen die van belang kunnen zijn voor een Scoutinggroep, deze worden echter door particulieren zelf afgesloten maar als groep is het wel handig enige informatie hierover te hebben:
- Aansprakelijkheid particulier: bijvoorbeeld op het kampformulier de vraag stellen of het lid wel of niet verzekerd is voor particuliere aansprakelijkheid, dit is overigens geen verplichte verzekering.
- Zorgverzekering: ook voor deze verplichte verzekering is het echter wel handig om na te vragen of ouders/verzorgers deze daadwerkelijk hebben afgesloten.
- Motorvoertuigen: vraag of de eigenaar een ongevallen-inzittenden of (nog beter) een schadeverzekering-inzittenden heeft afgesloten. De aansprakelijkheidsverzekering van de kentekenhouder is verplicht! Als groep dien je voor het overige alle risico’s in kaart te brengen met telkens de vraag erbij: Kunnen wij dit risico zelf dragen of moeten wij dit verzekeren?
Collectieve aansprakelijkheidsverzekering
Voor de aansprakelijkheidsverzekering geldt een secundaire dekking. In geval van schade wordt deze eerst bij de verzekering van het lid, staflid of bestuurslid ingediend en daarna pas via de polis van Scouting Nederland. Had deze verzekering primaire dekking, dan was de premie onbetaalbaar en de contributie flink hoger. Word je als vereniging (in zijn geheel) aansprakelijk gesteld (bijvoorbeeld bij letsel), dan is er wel direct dekking omdat er geen andere polis is. De aansprakelijkheidsverzekering heeft een werelddekking.
Dekking: schade toegebracht aan derden en schade bij leden onderling toegebracht. Opzet is uitgesloten. Bij schade is er zowel sprake van dekking voor materiële en persoonlijke (letsel)schade.
Voorbeeld: een welp is met een tak aan het spelen. Tijdens het lopen, zwaait hij met de tak heen en weer. Deze komt per ongeluk in het oog terecht van een andere welp. Dan is deze schade gedekt. Uitgelegd: bij schade veroorzaakt door leden zelf, zoals in het voorbeeld, dient eerst de eigen verzekering aangesproken te worden. Indien er geen dekking is of men heeft geen verzekering, bijvoorbeeld uit geloofsovertuiging, dan kan er een beroep worden gedaan op de collectieve verzekering van Scouting Nederland. Dit geldt niet voor het claimen van het eigen risico van de eigen aansprakelijkheidsverzekering. Mocht er schade ontstaan die niet direct aan een persoon of personen is toe te wijzen, zoals een dakpan die van het clubhuis valt en schade berokkent aan een voorbijganger of eigendommen van derden, dan kan de groep direct een beroep doen op de collectieve verzekering van Scouting Nederland. Voor groepen geldt een primaire dekking.
Opmerking: wellicht is er geen dekking als er schade ontstaat tijdens en spel waarbij twee leden tegen elkaar aan botsen en daarbij tanden afbreken. Dit kan worden gezien als risicoaanvaarding bij het meedoen aan het spel. Dit is veelal ook een uitsluiting op alle aansprakelijkheidsverzekeringen. Toch is het advies om claims betreffende dit soort ongevallen te melden. Op de ongevallenverzekering is altijd dekking als er sprake is van blijvend letsel. Daarnaast is er (beperkt) dekking voor medische kosten.
Collectieve ongevallenverzekering
De collectieve ongevallenverzekering biedt primaire (directe) werelddekking, uitsluitend bij overlijden of blijvend letsel en tandheelkundige kosten tot € 250,- en geneeskundige kosten tot € 1000,-.
Collectieve verkeersschadeverzekering
Wie zijn er verzekerd via de collectieve verzekeringen?
Jeugdleden, leiding, bestuursleden en andere vaste vrijwilligers (denk aan beheerteam) moeten ingeschreven staan in Scouts Online in verband met het langdurige karakter van hun functie of rol binnen de Scoutinggroep. Aspirant-leden, zoals ouders of oud-leiding, die helpen met licht ondersteunend werk met een tijdelijk karakter, zoals tijdens een klusdag of als kookstaf op kamp, maar ook kijkers, hoeven niet in Scouts Online te worden ingeschreven maar zijn toch verzekerd.
Uiteraard geldt dat voor kijkers niet als ze een half jaar meedraaien, dat is geen korte periode en het advies voor kampweken is: altijd inschrijven! Advies is wel, om deze personen in de eigen (groeps)administratie te registeren. Mocht er namelijk wat gebeuren, dan kun je als groep aantonen wie de personen zijn en wanneer zij zijn komen helpen of kijken. Eventueel kan deze informatie worden aangevuld met een kleine beschrijving van de uitgevoerde of uit te voeren werkzaamheden. Dit voorkomt eventuele discussies.
Aanvullende verzekeringen te regelen via Aon
Scouting Nederland en Aon werken samen op het gebied van verzekeringen voor Scoutinggroepen en -organisaties. Aon investeert met een jaarlijkse bijdrage aan Scouting in het kader van het partnership in de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Het is via hen mogelijk om voordelig aanvullende verzekeringen af te sluiten die passen bij de activiteiten die je als Scoutinggroep onderneemt. Denk hierbij aan een reisverzekering voor alle deelnemers aan een zomerkamp, de JOTA-JOTI-verzekering en verzekeringen voor het clubhuis of de boten van je groep. Benieuwd wat Aon jouw Scoutinggroep op verzekeringsgebied te bieden heeft? Op de website van Aon vind je een uitgebreid overzicht. Hieronder lees je over verschillende bekende verzekeringen en waarom het handig is om hierover na te denken met je bestuur.
Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering
Dit is één polis per rechtspersoon, dus zowel de eventuele beheerstichting als de groepsvereniging moeten beiden een polis krijgen. Bestuurdersaansprakelijkheid is niet wettelijk verplicht, maar wel noodzakelijk. Het advies is om nooit in een bestuur zitting te nemen waar dit niet (goed) is geregeld. Let wel, sommige gemeenten regelen een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers binnen hun gemeente.Let op: de bestuurder is hoofdelijk aansprakelijk voor ‘onbehoorlijk bestuur’. Het ontbreken van adequate verzekeringen is eigenlijk al een voorbeeld van onbehoorlijk bestuur.
Reis- en bagageverzekering
Geadviseerd wordt, om altijd een reisverzekering af te sluiten als je op pad gaat. Wat is er dan verzekerd? De bagage, waaronder fietsen, is meeverzekerd.
Ook belangrijk is het feit dat veel mensen als zorgverzekering tegenwoordig een budgetpolis hebben, wat inhoudt dat de verzekeraar bepaalt welke zorgverlener op deze naturaverzekering is aangesloten. Maakt de verzekerde gebruik van een aangesloten zorgverlener, dan is er niks aan de hand en zullen de kosten veelal 100% worden vergoed. Ga je niet naar een aangesloten zorgverlener, omdat die niet in de buurt is of dat je het niet goed weet, dan moet de verzekerde 50% van de kosten zelf betalen. Bij spoedopname in het ziekenhuis of ambulancevervoer, omdat er sprake is van een spoedgeval, dan zal de verzekeraar deze kosten gewoon volledig betalen. Maar ga je tijdens kamp voor noodgeval naar de tandarts of een huisartsenpost in de buurt, dan wordt dit ondanks dat het dringend is niet altijd door de verzekeraars op een budgetpolis 100% vergoed. De reisverzekering kan hiervoor een oplossing zijn als de medische kosten meeverzekerd worden. Ga je op kamp in het buitenland, dan is de reis- en bagageverzekering helemaal een aanrader. Vooral in landen met een privéklinieken, waaronder Oostenrijk, Zwitserland, Liechtenstein, Canada, Amerika, etc. Veelal wordt een bezoek aan deze privéklinieken niet door een verzekeraar vergoed, mits vooraf overlegd te hebben. Bij een ongeval of een acute situatie is overleg veelal echter niet direct mogelijk.
Downloads
Hieronder vind je een aantal belangrijke downloads over verzekeringen, zoals een checklist.
Veelgestelde vragen
We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt. Kijk op de veelgestelde vragen over verzekeringen of jouw vraag daar beantwoord wordt en als dat niet zo is, neem dan contact op met het kennisnetwerk zodat zij je verder kunnen helpen.
-
Moeten natuurlijk niet, maar het is wel verstandig. Als de medewerker een pan heet water over zijn benen krijgt, met alle gevolgen van dien, is de groep verantwoordelijk voor de financiele gevolgen. Dat kan nogal in de papieren lopen. Maar de beslissing ligt bij de groep die hen meeneemt.
-
Voor de collectieve verzekeringen die Scouting Nederland voor haar leden heeft afgesloten, is kampkwalificatie voor de leidinggevende(n) geen vereiste om op kamp te gaan. Uiteraard is het voor de kennis en ervaring om goed voorbereid en gedegen een kamp te organiseren raadzaam een kampkwalificatie te behalen.
-
Bij activiteiten of het werken op hoogte moet je denken aan het bouwen van een toren, abseilen, (wand)klimmen, kabelbaan, klauterbaan, etc. De verzekering stelt hier nog geen bepaalde eisen aan waar een ieder minimaal aan moet voldoen. Hier wordt echter wel aan gewerkt. De verzekeraar stelt wel als ongeschreven eis, dat er wel bepaalde kennis aanwezig moet zijn. Als je bij wandklimmen mensen neer zet die nooit hebben gezekerd, dan kan de verzekeraar bij schade moeilijk doen. Om discussie bij eventuele schade te voorkomen, wordt geadviseerd om de groepen ook hier om een draaiboek te maken met daarin vast gelegd welke mogelijke gevaren je tegenkomt bij bijvoorbeeld wandklimmen of torens bouwen, en welke maatregelen er vooraf getroffen kunnen worden om deze gevaren te beperken. Als dit is vastgelegd, noteer dan ook vooral wie de maatregelen treft en wie de controle uitoefent. Vink daadwerkelijk af wat er gecontroleerd is. Mocht er wat gebeuren, dan kun je als groep aantonen dat er met de mogelijke gevaren rekening is gehouden en dat er ook controles zijn uitgevoerd .De dekking geldt voor eenieder die aan de activiteit deelneemt. Als je als Scoutinggroep geld gaat vragen voor een dergelijke activiteit (bijvoorbeeld op Koningsdag) dan wordt dit gezien als exploitatie en is er feitelijk geen sprake meer van dekking.
Bij (wand)klimmen en dergelijke wordt echter geadviseerd dat diegene die zekeren en de klimmer begeleiden minimaal klimvaardigheidsbewijs 1 hebben. Dit bewijs halen kost ongeveer € 80,- per persoon, een vrij klein bedrag vergeleken met de mogelijke claims als iemand naar beneden valt. De verzekeraars eisen dit nog niet schriftelijk in hun voorwaarden, maar de welgestelde deskundigheid is natuurlijk een ruim begrip.
-
Er loopt voor leden een collectieve ongevallenverzekering en voor de groepen en leden een aansprakelijkheidsverzekering. In het onverhoopte geval dat de vrijwilliger blijvend letsel had opgelopen, dan was de ongevallenpolis gaan uitkeren. Daarnaast had hij de groep aansprakelijk kunnen stellen voor zijn schade. Dat moeten derden ook doen. In dat geval zal de verzekeraar eerst gaan kijken of er wel zorgvuldig gehandeld is, en daar kom je in een groot grijs gebied.
Is bij het pionieren het takelen van grote palen aan een simpele knoop wel verantwoord en veilig? En bij pionierwerken, zijn de gebruikte materialen deugdelijk en gekeurd en is er voldoende kennis over dergelijke bouwwerken en het zekeren van personen? Mocht hier iets niet mee in orde zijn dan is de vereniging niet zorgvuldig geweest en kan het een probleem van het bestuur worden. Gelukkig is daarvoor een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten of loopt die in veel gevallen ook via de vrijwilligersverzekering van de gemeente.
Ons advies aan de groepen is ook altijd om zeker bij bouwwerken op open dagen etc. goed de risico's te beoordelen en de veiligheid te bekijken. -
Naast de leden zijn ook aspirant-leden tijdens het zeilen of verblijven op een (wacht)schip of lelievlet meeverzekerd via de collectieve aansprakelijkheidsverzekering en de collectieve ongevallenverzekering van Scouting Nederland. Wel dienen de lelievletten een WA-dekking te hebben voor schade aan (plezier)vaartuigen en overige eigendommen van derden. Deze dekking kan worden uitgebreid door een aanvullende verzekering met casco-dekking of een beperktere dekking, zodat in bepaalde schadegebeurtenissen ook de schade aan de lelievletten zelf is verzekerd.
Wanneer ben je niet verzekerd?- Als de Scoutinggroep het (wacht)schip of de lelievlet ter beschikking stelt aan groepsverbanden (zoals bedrijven);
- Als het (wacht)schip of de lelievlet ingezet wordt om bijvoorbeeld leden werven door een stukje met kijkend publiek te gaan varen. Hiervoor dient er contact te worden opgenomen met de verzekeraar van het (wacht)schip of de lelievlet om te informeren of de polis hiervoor dekking biedt.
-
Onder de collectieve aansprakelijkheidsverzekering van Scouting Nederland is schade aan gehuurde spullen of het in bruikleen hebben in beperkte mate meeverzekerd. Er geldt ook een beperkt verzekerd bedrag en uitsluitend voor schade aan spullen die als inboedel of inventaris wordt gezien. Schade aan (club)gebouwen die worden gehuurd of in bruikleen zijn, valt hier dus ook onder. Let op: schade als gevolg van diefstal, vermissing, brand en/of ontploffing blijft uitgesloten.
-
Schade met of door een motorvoertuig is uitgesloten op de collectieve aansprakelijkheidsverzekering van Scouting Nederland. Dit is in het algemeen ook een uitsluiting op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren alsmede een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Deze uitsluiting is een afspraak van het Verbond van Verzekeraars die tot stand is gekomen uit het feit dat de houders/eigenaren van motorvoertuigen zelf verplicht zijn om een WAM (Wettelijke Aansprakelijkheid Motorrijtuigen) af te sluiten.
Inzittenden (mits lid/leiding) zijn wel gedekt op de ongevallenverzekering als er een ongeval plaatsvindt met een auto. Dit houdt in dat schade in onderstaande situaties niet is gedekt:- Gehuurd motorvoertuig voor Scoutingactiviteiten: de eigenaar moet het voertuig verzekeren. Is er schade, dan zal de verzekeraar die, als het voertuig casco verzekerd is, vergoeden. Het verhalen van de schade vindt alleen plaats als de schade opzettelijk is veroorzaakt (gebruik van alcohol valt daaronder).
- Lenen van een motorvoertuig voor Scoutingactiviteiten: dit komt vaker voor. Als er in dit geval schade aan het voertuig is, zal in de regel de bestuurder niet aansprakelijk zijn voor de schade aan het voertuig zelf. Als eigenaar houd je er dus rekening mee dat de inlener een verkeersfout zou kunnen maken.
Inzittenden
Bij schade kunnen de inzittenden een claim doen op het WAM-deel van de autopolis (aansprakelijkheidsdeel) van de eigenaar, voor elk voertuig is dit tenslotte verplicht. De bestuurder kan die claim niet doen. Daarnaast kunnen de inzittenden en nu ook de bestuurder een claim doen op de ongevallenverzekering-inzittenden (vaak kleinere bedragen bij overlijden/blijvende invaliditeit ten gevolge van ongeval), of de schadeverzekering-inzittenden (vaak tot € 1 miljoen dekking en geen vast uit te keren bedrag, maar de daadwerkelijke schade wordt uitbetaald).
Aanhangwagens
Zolang een aanhangwagen achter een voertuig hangt, of nog niet veilig buiten het verkeer tot stilstand is gebracht, dan geldt ook hier dat schade indien gehuurd of geleend niet te verhalen is op de bestuurder. Zie punt 1 en 2 hierboven. Mocht een aanhangwagen losgekoppeld zijn en volledig buiten het verkeer tot stilstand zijn gebracht (denk daarbij aan stilstaand op het kampterrein waar geen verkeer kan komen, zoals achter of naast een tent) en er ontstaat dan schade, dan is er in een aantal gevallen dekking onder de aansprakelijkheidsverzekering van Scouting Nederland.
Schade aan auto’s en aanhangwagens is dus standaard een uitsluiting op alle reguliere aansprakelijkheidsverzekeringen (regulier = aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren en bedrijven), zo ook de collectieve aansprakelijkheidsverzekering van Scouting Nederland. Dus eventuele schade aan de auto die wordt geleend of gehuurd en de aanhangwagen achter de auto of de auto van eigen leiding of ouders die rijden tijdens een kamp is niet te verhalen op de aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering van Scouting Nederland. Aanhangers (mits niet te oud) kunnen eventueel casco verzekerd worden bij Aon. Deze biedt dekking voor cascoschade tot een bepaald bedrag (is beperkt) of terugval in de no-claim van maximaal drie jaar.
Werkgeversaansprakelijkheid voor verkeersdeelnemers
Werkgevers en opdrachtgevers van vrijwilligers kunnen aangesproken worden voor personenschade die hun ondergeschikten lijden als gevolg van een verkeersongeval. Deze schade wordt niet vergoed door de aansprakelijkheidsverzekering. Scouting Nederland heeft daarom aanvullend een werkgeversaansprakelijkheidsverzekering voor verkeersdeelnemers afgesloten die de werkgeversaansprakelijkheid verzekert voor personenschade van vrijwilligers, ontstaan als gevolg van verkeersschade veroorzaakt door of verband houdende verkeersdeelname. Deze verzekering is onderdeel van het lidmaatschap van Scouting Nederland. -
Schade door en met motorrijtuigen is uitgesloten op de verzekeringen die Scouting via het lidmaatschap heeft afgesloten. De eigenaar van de auto moet zelf zorgen voor een goede verzekering en is volgens de wet aansprakelijk voor de schade aan de andere partij.
-
Schade door en met motorrijtuigen is uitgesloten op de verzekeringen die Scouting via het lidmaatschap heeft afgesloten. Ook de verzekeringen van de lener van de auto betalen deze schade niet. De eigenaar van de auto moet zelf zorgen voor een goede verzekering en is volgens de wet aansprakelijk voor de schade aan de andere partij.
-
Schade door en met motorrijtuigen is uitgesloten op de verzekeringen die Scouting via het lidmaatschap heeft afgesloten. De eigenaar van de auto moet zelf zorgen voor een goede verzekering en is volgens de wet aansprakelijk voor de schade aan de andere partij.
-
Schade door en met motorrijtuigen is uitgesloten op de verzekeringen die Scouting via het lidmaatschap heeft afgesloten. Het is dus altijd aan te raden goed uit te zoeken of het gehuurde busje inclusief een verzekering is en het eigen risico altijd af te kopen. Zo voorkom je verrassingen bij een schade en een hoge kostenpost voor de groep.
-
Schade door en met motorrijtuigen is uitgesloten op de verzekeringen die Scouting via het lidmaatschap heeft afgesloten. De eigenaar van de auto, dus de verhuurder, moet zelf zorgen voor een goede verzekering en is volgens de wet aansprakelijk voor de schade aan de andere partij. Het kan zijn dat je een hoog eigen risico moet vergoeden aan de verhuurder. Als je dit kunt afkopen is het altijd raadzaam dit te doen, dat voorkomt problemen bij een schade en een hoge rekening voor de groep.
-
De collectieve aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor schade die is ontstaan bij bepaalde grote activiteiten of evenementen. Denk hierbij aan een Scoutingactiviteit om nieuwe leden te werven, zoals een spooktocht, zeilen onder begeleiding, een hindernisbaan etc. Dekking is er bij evenementen tot maximaal 750 deelnemers en een belangrijke voorwaarde is dat er geen geld gevraagd mag worden voor deelname. Doet men dit wel, dan wordt dit gezien als exploitatie en niet als Scoutingactiviteit. Er is dan dus geen dekking!
De collectieve aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering is uitsluitend bedoeld voor Scoutinggroepen en haar (aspirant) leden. Voor deelname aan grote activiteiten of evenementen waarbij meerdere verenigingen meedoen of het aantal deelnemers boven 750 personen ligt, zoals Koningsdag, is een evenementenverzekering nodig. Veelal heeft een Oranjevereniging of de gemeente (de organisator) een evenementenverzekering, wel even navragen dus. Naast het verzekeren wordt geadviseerd een draaiboek te maken met daarin vastgelegd de mogelijke risico’s of gevaren en welke maatregelen er getroffen kunnen worden om de schade zoveel mogelijk te beperken. Leg ook vast wie de maatregelen treffen en vink dit af tijdens controle. Dan kan bij een schade of een ongeval het draaiboek worden overlegd. Dit voorkomt discussies met verzekeraars.
Blijf dus continu vragen stellen over veiligheid, zodat deze zaken een automatisme worden. Ook bij het organiseren van programma en evenementen. Voor meer informatie over risicobeleid binnen de vereniging en andere onderwerpen rondom veiligheid kijk je in de veiligheidsbladen.