Duurzaamheid
De Sustainable Development Goals (SDG's of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. De doelen kwamen er op basis van wereldwijde inbreng van organisaties en individuen. Wereldwijd zijn miljoenen scouts actief bezig met project die bijdragen aan de SDG's, ook in Nederland.
Lokaal
Zet de SDG's in tijdens het gesprek met jouw gemeenten en fondsen
Meer info volgt.
Voorbeelden van andere groepen
Heel veel Scoutinggroepen in Nederland werken bewust en onbewust aan de SDG's met veel verschillende activiteiten in het Scoutingspel. Hieronder vind je diverse grote en kleinere activiteiten die ieder een eigen impact maken op de wereld.
-
De Flevo-Scouts hielden een inzamelingsactie voor Voedselbank Dronten. Op de parkeerplaats van het Scoutingterrein was het een komen en gaan van scouts, ouders en zelfs andere familieleden. Allen kwamen zij etenswaren inleveren. 'Steeds meer gezinnen hebben hulp nodig. De Voedselbank Dronten biedt veel gezinnen deze hulp. Maar ook de reserves van de Voedselbank beginnen op te raken. Daarom wilden leden van de Flevo-Scouts graag een steentje bijdragen en organiseerden deze inzamelactie.', aldus de Flevo-Scouts.
-
Scouting de Jutters lieten het hele dak vol leggen met 28 zonnepanelen. Met 6 van deze grote zonnepanelen zullen ze voortaan evenveel duurzame elektriciteit opwekken als er in het clubgebouw wordt verbruikt. De stroom van de overige 22 zonnepanelen zal door energiecoöperatie Zon Op Alle Daken aan de leden worden aangeboden. Echte duurzame Jutterstroom!
Bekijk hun crowdfundingsactie op steunscouting.nl.
-
Het goed leren omgaan met de natuur is een belangrijk deel van het Scoutingspel. Daar hoort het goed omgaan met afval bij. De Scouting Tono-groep heeft al jaren een afvalscheidingsstation in haar groepshuis aan de Sweelincksingel. Ze vindt het maar gek dat gezinnen hun afval scheiden, maar veel bedrijven, scholen en verenigingen helaas nog steeds niet. Bij deze Scoutinggroep leren kinderen vanaf 4 jaar dat dat anders kan en op welke andere manieren je een bijdrage kunt leveren aan een schonere aarde. 'Zuinig zijn op de natuur en hier goed mee omgaan is al een eeuw een centraal thema bij Scouting.', vertelt Richard Spruit, bestuurslid bij de Scouting Tono-groep.
-
De groep deed tijdens Earth Hour alle lichten en apparaten (oké, behalve eentje) uit tijdens de opkomst, om vervolgens de leden uit te leggen waarom. Een makkelijke actie waar iedereen aan mee kan doen! Earth Hour vindt jaarlijks plaats.
-
Help, de zee stikt! Dat onze zeeën en oceanen volstromen met plastic, wist je vast al. Net als dat dit grote problemen geeft voor zeedieren. Heel veel vogels, walvissen en schildpadden gaan er zelfs aan dood! Als scout draag jij natuurlijk al je steentje bij door afval in de natuur op te ruimen. Maar wist je dat jij ook mee kan helpen aan het Plastic Soup-probleem op te lossen? Lees hier meer over Scouts4Science.
-
Op de activiteitenbank van Scouting Nederland zijn talloze activiteiten te vinden die te koppelen zijn aan één of meerdere duurzaamheidsprojecten.
Nationaal
SCENES: Scout Centres of Excellence for Nature, Environment and Sustainability
SCENES Centra bieden scouts de mogelijkheid om in een natuurlijke omgeving te kamperen en deel te nemen aan praktische milieueducatieprogramma's zodat iedereen actief betrokken en met natuur en milieu bezig kan zijn. SCENES centra streven bij het beheren van hun kampeerterrein naar bescherming van de omgeving en minimalisering van hun impact op het milieu. Ze bieden een natuurlijke kampeeromgeving waarin de kampeerders duurzaam kamperen en duurzaam kampbeheer uit de eerste hand kunnen ervaren. Lees meer over SCENES-centra in Nederland.
Avonturenhuis
Scoutinglandgoed Zeewolde realiseert samen met Scouting Nederland op het Scoutinglandgoed een Avonturenhuis. Het Avonturenhuis wordt het centrale gebouw op het landgoed waar met name (jonge) kinderen in kunnen logeren. Het wordt een gebouw waarin meerdere groepen tegelijk kunnen verblijven, waarbij er ruimte is voor ontmoeting door gemeenschappelijke ruimtes maar ook voor zelfstandig activiteiten met de eigen groep. Met het Avonturenhuis als uitvalsbasis kunnen kinderen en jongeren samen op kamp en avonturen beleven in de natuur. Om er voor te zorgen dat álle kinderen mee kunnen doen, is het gebouw volledig toegankelijk voor kinderen met een beperking. Het geeft ook jonge kinderen die (nog) niet kamperen, zoals bevers en welpen en kinderen onder de 12 jaar, de mogelijkheid op kamp te gaan in de natuur. Het is ons internationale scoutcentrum waar scouts van alle leeftijden, uit stad en land, binnen- en buitenland, elkaar ontmoeten in de natuur, centraal in Nederland. Lees meer over het Avonturenhuis.
Internationaal
Wereldwijd zijn miljoenen scouts actief bezig met project die bijdragen aan duurzaamheidsprojecten. WOSM verzamelt wereldwijd projecten van scouts, hoeveel uren zij steken in het werken aan een betere wereld middels de SDG's. Bekijk op https://sdgs.scout.org/ welke landen actief zijn! De WAGGGS biedt op haar beurt een toolkit om zelf projecten te starten via https://www.wagggs.org.
Earth Tribe project van WOSM
SDG's in Nederland
De Duurzame Ontwikkelingsdoelen startten in 2015 en lopen nog tot 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Het zijn de opvolgers van de Millenniumdoelen, die liepen van 2000 tot 2015. Op de site van de Verenigde Naties en sdgnederland.nl is inhoudelijk nog veel meer achtergrondinformatie te vinden over de SDG's.