Headerafbeelding

Opleiding instructeur Hakken, Zagen, Snijden

Opleiding instructeur Hakken, Zagen, Snijden
Hemelvaart - 11/12 mei 2024

Ben jij dol op hakken? Heb jij een verzameling eigen bijlen? Of geef jij op de groep vaak de instructie over hoe je met een mes om moet gaan? Ben jij de materiaalmeester die precies weet hoe je de zagen moet onderhouden? Of heb je interesse om dit allemaal te leren en uit te dragen aan medeleiding? Dan ben jij degene die we zoeken als nieuwe instructeur Hakken, Zagen, Snijden (HZS).

Wat is een instructeur?
Als instructeur ben je actief bezig met de verspreiding van kennis en vaardigheden. Niet alleen in je eigen groep maar ook bij andere groepen en op regioniveau. Als instructeur ben je verantwoordelijk voor de scouting technieken en vaardigheden. In je eigen vakgebied ben je specialist en houd je deze vakkennis bij met nieuwe ontwikkelingen. Je verspreidt jouw kennis daar waar nodig is, met workshops of tijdens trainingen. Je geeft je kennis door aan leiding en kaderleden zodat die de kennis weer kunnen overbrengen op de jeugdleden. Je weet dan ook precies welke technieken en vaardigheden geschikt zijn voor welke speltak.

Wat moet een instructeur HZS kunnen?
Op de website van Scouting Academy vind je alle kwalificatiekaarten waaronder voor instructeur hakken, zagen, snijden. Daarin staat precies beschreven wat deze instructeur kan en kent. Zo weet je alles van hakken, denk aan soorten bijlen, haktechnieken zoals kloven, v-hakken, maar ook onderhoud zoals het slijpen. Verder ben je bekend met zagen, zoals hand-/beugel-/trekzaag, weet je te werken met een zaagbok, zagen te onderhouden en ken je verschillende zaagvertandingen. Als laatste ben je bekend met mes, van zakmes tot snijmes, ken je de verschillende snijtechnieken als forehandgrip, reinforced grip en chestlevergrip, kun je batonneren en een mes slijpen. Kortom, je bent expert op het gebied van hakken, zagen en snijden.

Maar daarnaast ben je ook in staat om deze kennis op een goede didactische wijze over te brengen. Workshops te organiseren en op maat te maken voor bepaalde doelgroepen of beschikbare materialen. Je kunt op verschillende niveaus je kennis overdragen en ervoor zorgen dat aan het eind van je instructie iedereen aan de slag kan met het geleerde.

Wat leer je tijdens deze opleiding?
Tijdens deze Scouting Academy opleiding worden alle praktische onderdelen van de kwalificatiekaart behandeld. Denk aan alle technieken, materialen en vaardigheden. Je krijgt niet alleen theorie maar je gaat zelf ook veel aan de slag met oefenen en proberen. Aan het eind zijn alle technieken behandeld. Bij iedere instructie komt ook een stuk vakdidactiek aan bod over ‘hoe’ je deze techniek over kunt brengen op je eigen doelgroep.
Daarnaast ga je ook zelf een stukje instructie geven. Vooral inventariseren we welke kennis je al bezit en vragen we je of je iets wil voorbereiden. Op die manier kun jij de kennis overdragen die jij bezit èn kun je oefenen met het geven van een instructie. Je krijgt van een vakopleider ook feedback op je instructie zodat je jezelf kunt ontwikkelen.

Ben je na afloop gekwalificeerd instructeur?
Hoewel je alle technieken aangeboden krijgt en kunt oefenen zul je na afloop waarschijnlijk nog diverse vaardigheden moeten oefenen voor je klaar bent voor het instructeursschap. Ook de algemene didactische instructeursvaardigheden, zoals beschreven in de kwalificatiekaart, worden via een separate training aangeboden en komen dit weekend niet aan bod. Wel ga je zoveel mogelijk oefenen met zowel de vaardigheden als het geven van instructie zodat je aan het eind een goed idee hebt van wat je al kan en waar je nog extra moet leren en oefenen. Als je dit hebt gedaan en ook de didactische instructeursvaardigheden bezit dan kun je een assessment aanvragen op een later tijdstip tijdens een praktische instructie. Een vakopleider komt dan met je meekijken om te kijken of je er helemaal klaar voor bent!

Praktisch: waar, wanneer en hoe duur?
Deze opleiding wordt door de ervaren vakopleiders van landelijk team Scouting Academy georganiseerd met ondersteuning van deskundige instructeurs van het gilde Hakken, Zagen, Snijden van de MPSE (Most Primitive Scouting Experience). Deze tweedaagse opleiding vindt plaats tijdens Hemelvaart in het weekend van 11/12 mei 2024 op Scoutingterrein Eerde. De cursus begint om 10:00, je bent vanaf 9:00 welkom om je tent op te zetten. Het weekend is afgelopen op zondagmiddag rond 16:00. Eten en drinken is inbegrepen vanaf lunch zaterdag t/m lunch zondag. Je slaapt in je eigen tent. Omdat we twee intensieve dagen hebben met niet ongevaarlijke materialen is dit weekend alcoholvrij, dus ook geen eigen meegebrachte drank. Heb je zelf bijlen, zagen of messen waar je mee werkt of van de groep, neem die dan mee om zelf mee te werken en te oefenen. Het weekend kost 75 euro.

Na inschrijving ontvang je gedetailleerde informatie en thuisopdrachten om je optimaal voor te bereiden. We hebben vooraf contact over wat jij al kan en welk stukje instructie jij tijdens het weekend zelf kan geven om te oefenen.

Opgeven via: https://sol.scouting.nl/as/eve...

Informatie

  • Van: zaterdag 11 mei 2024 10:00
  • Tot: zondag 12 mei 2024 16:00