Headerafbeelding

Bijna de helft van alle Scoutinggroepen kampt met wachtlijst

Bijna de helft van de Scoutinggroepen in Nederland kampt op dit moment met een wachtlijst. Dat blijkt uit recent onderzoek van Scouting Nederland. 42% van de Nederlandse Scoutinggroepen geeft in dit onderzoek aan een wachtlijst te hebben voor nieuwe leden. Dat betekent dat duizenden kinderen op dit moment niet geplaatst kunnen worden bij een Scoutinggroep in de buurt. Dat is jammer, want elk kind zou de kans moeten krijgen om avonturen te beleven bij Scouting!

Om deze content te tonen moeten we cookies plaatsen. of bekijk het op www.youtube.com/embed/oueziQbkhj4

Het onderzoek dat Scouting Nederland heeft uitgevoerd is ingevuld door 469 Scoutinggroepen, verspreid door heel Nederland. Dat is bijna de helft van alle Scoutinggroepen die momenteel actief zijn. Uit het onderzoek blijkt dat 42% van de Scoutinggroepen op dit moment een wachtlijst heeft. De langste wachtlijsten bestaan bij de welpen, kinderen van 7-11 jaar. 91% van de Scoutinggroepen geeft aan dat zij voor deze leeftijdsgroep een wachtlijst hebben. Daarna volgt met 39% de leeftijdsgroep van kinderen van 11-15 jaar, de scouts. Gemiddeld staan er 4 kinderen op een wachtlijst, maar er zijn ook uitschieters te zien van rui, 50 kinderen per wachtlijst.

Tekort aan vrijwilligers

De voornaamste reden (51%) dat Scoutinggroepen kampen met een wachtlijst is een gebrek aan leidinggevenden / vrijwilligers. Hierdoor hebben de groepen niet genoeg mankracht om alle kinderen een plek te bieden. Dat is zonde, want dit betekent dat er heel veel kinderen in Nederland nu geen plek kunnen krijgen bij een Scoutinggroep bij hen in de buurt. Scouting vindt het belangrijk dat elk kind de kans krijgt om een geweldige tijd te beleven, vol met uitdagende activiteiten die bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Daarom zijn nieuwe vrijwilligers altijd welkom! Vrijwilliger worden? Kijk voor een Scoutinggroep bij jou in de buurt op www.scouting.nl en kom gerust eens een keer meedraaien. Zo werken we samen aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren in Nederland.