Headerafbeelding

Roverscouts bij waterscouting

Tijdens de roverscoutsperiode kiest elke roverscout drie uitdagingen die de kern van het roverscoutsprogramma vormen. Zodra deze uitdagingen zijn gehaald, volgt er een eindceremonie en kan de roverscout een andere rol binnen de vereniging krijgen. Je kunt bijvoorbeeld leidinggevende worden of de jeugd- of stafleden op een andere manier direct of indirect ondersteunen.

Roverscoutsprogramma

Het roverscoutsprogramma bestaat uit drie fases: de proloog, het traject en de epiloog.

Proloog
De proloog begint met het overvliegen van de explorers en duurt tot en met de installatie (drie tot zes maanden). Roverscouts maken kennis met de stam, het roverscoutsprogramma en ze kiezen hun eigen uitdagingen. Tijdens de installatie presenteren ze hun uitdagingen en verzorgen ze een zogenaamde Powwow.

Traject
Dit is de langste fase van het roverscoutsprogramma. Hierin zijn roverscouts actief bezig met het programma en de uitdagingen. In deze periode beleven zij de kern van het roverscoutsprogramma door samen met medestamleden leuke en uitdagende activiteiten te doen.

Epiloog
In deze fase is een roverscout één van de 'seniors' binnen de stam en kan hij of zij de medestamleden met raad en daad bijstaan. Roverscouts vervullen misschien wel een bestuursfunctie binnen de stam en daarnaast bereiden ze zich voor op de eindceremonie: de Partenza.

In 't kort
In de folder One step beyond lees je in het kort alle informatie over het roverscoutsprogramma.

Spelmaterialen

Roverscouts maken kennis met het spelaanbod door middel van het spelen van een spel: de Roverscoutsgame. Stammen die dit spel spelen, krijgen de Roverscoutsgids gratis. De verschillende Roverscoutsgames zijn verspreid over heel Nederland. Lees meer over het roverscoutsprogramma in de brochure One step beyond. Daarnaast vind je nog meer handig materiaal in de ScoutShop, zoals de uitdagingenbadge, het speltakteken roverscouts en de speltakvlag. Klik hier om meteen een bestelling te doen.

Bij de downloads vind je handige documenten die je kunt gebruiken bij het programmeren.

Nautische kwalificaties

Na de tijd bij de explorers kunnen water-roverscouts aanvullende nautische kwalificaties behalen, zoals CWO Sloep/Motorvlet, Sleeptraining, de kwalificatie Motordrijver of starten met een CWO instructeursopleiding. Welke kwalificaties er behaald kunnen worden vind je op de vaarroute van Scouting Academy.

Nautische informatie

Voordat je het water op gaat, is het belangrijk goed na te denken over de fysieke en sociale veiligheid. De bootprofielen, Nautisch Technische Richtlijnen en de veiligheidsbladen helpen je hierbij.

Doorlopende leerlijn op het water

Roverscouts zeilen in andere typen zeilboten, zoals bijvoorbeeld de LelieClass, Lelieschouw, catamaran, skutsje. Ze kunnen eventueel een opleiding doen tot zeilinstructeur (CWO) kwalificatie ‘instructeur 3’, ‘sloep/motorvlet varen 3‘, ‘motordrijver’, ‘sleeptraining’ of ‘groot wachtschip’ varen en kunnen een marifoonbewijs halen. En ze varen op onbekend water en op zee. Over diverse soorten wateren zetten ze een zeilkamp op en ondersteunen organisaties van nautische evenementen.

Roverscouts maken een plan voor het onderhouden van hun vloot en voeren dit zelfstandig uit. In de progressiematrix zijn onder uitdagende Scoutingtechnieken in de rubrieken “zeilen / varen”, “kanoën / kayakken” en “roeien / wrikken” de elementen van de doorlopende leerlijn voor waterroverscouts te vinden.

Scoutingkleding

Roverscouts dragen dezelfde blouse als explorers. Bij een landgroep dragen roverscouts een brique Scoutfit blouse, bij een luchtgroep een grijze Scoutfit blouse en bij een watergroep een blauwe Scoutfit blouse. Samen met je das en een donkerblauwe broek is dit de Scoutingkleding. Op je blouse vind je onder andere het speltakteken. Sommige stammen kiezen ervoor om een eigen logo te ontwerpen en die op een hoodie of T-shirt te laten drukken als onderdeel van de Scoutingkleding.

Kijk hieronder om te zien welke tekens waar horen op de Scoutfit blouse voor roverscouts.

Kamp

Roverscouts organiseren hun eigen programma en dus ook hun eigen zomerkamp. Roverscouts gaan dan een week op kamp in Nederland of ergens in Europa. Klik hier voor meer informatie over waterscoutingkamp in Nederland of buitenland.

Uitdagingen

Als (water)roverscouts zijn overgevlogen vanaf de (water)explorers, zullen ze de eerste maanden vooral kennismaken met de stam en de leden. Ook kiezen ze in deze tijd drie uitdagingen die de kern van het roverscoutsprogramma vormen. Ze bepalen dus zelf hoe hun tijd bij de roverscouts eruitziet. De uitdagingen kunnen individueel of gezamenlijk worden gedaan en (water)roverscouts kunnen tijdens dit proces hulp krijgen van een mentor of van andere stamleden.

Meer informatie over het kiezen en uitvoeren van uitdagingen vind je op de roverscoutspagina's.

Contact

Heb je vragen? Dan staan de spelspecialisten van Landelijk team Spel voor je klaar! Je kunt ze bereiken via spelspecialisten@scouting.nl.

Organisatie regioactiviteit

Wat is er leuker dan andere (water)roverscouts van de admiraliteit of regio...