Headerafbeelding

Op waterscoutingkamp in Nederland of buitenland

Op kamp gaan is voor veel scouts het hoogtepunt van het jaar. Ze zijn actief op een andere plek en slapen een paar dagen niet thuis.

De waterwelpen gaan een aantal dagen tot een week op kamp in een ander clubhuis, met ander vaarwater en misschien ander varend materiaal. In de scoutsleeftijd gaan jeugdleden een paar keer per jaar op kamp ergens op een kampterrein of een trekkend kamp door Nederland. Waterexplorers gaan bij voorkeur naar een heel ander soort vaargebied of naar het buitenland, maar binnen Europa. Bij roverscouts kun je je kiezen voor vaarwateren op grote afstand met andere vaarmiddelen.

Op zoek naar een kamplocatie

Als de datum voor het kamp geprikt is, is een volgende stap het vastleggen van de kamplocatie. Ga ruim op tijd op zoek naar een locatie, zodat je een ruime keuze hebt. Bij waterwelpen is het belangrijk een accommodatie te kiezen waarbij de verschillen tussen het kampleven en het gewone leven niet al te groot zijn. Denk daarbij aan normale wc's, wasgelegenheid en de mogelijkheid om met z'n allen aan tafel te eten. Bij oudere speltakken kan je werken met een trekkend kamp en/of een primitievere locatie.

Kamplocaties voor waterwelpen

Je kunt bij waterwelpen kijken naar clubhuizen aan het water, vooral met wat rustiger of afgeschermd vaarwater. Afhankelijk van het gebruikte vaarmiddel wil je wat groter water, geschikt om te zeilen of smaller water, geschikt voor kanoën. Bezoek aan de locatie is daarom belangrijk, dan kun je goede vaartips krijgen van de beheerder. Een overweging is ook om vaarmiddelen van de locatie te huren, bijvoorbeeld kano’s. Dat scheelt vervoerskosten.

Een andere optie is om een wachtschip te gebruiken, dan heb je alles bij je, inclusief slaapplaatsen aan boord. Wel moet je kritisch kijken naar de locatie, zodat de reistijd voor de kinderen niet te lang wordt.

Kamplocaties voor waterscouts

Bij waterscouts kun je kiezen voor een kamp vanaf een vaste locatie zoals een kampeerterrein of een wachtschip. Of je kunt kiezen voor een trekkend kamp. Bij een trekkend kamp moet je goed kijken naar de planning. Hou ook rekening met de vaartijd, je kunt beter halverwege de middag aankomen en dan nog een spel doen, dan laat op de avond aankomen en geen tijd voor eten hebben.

Voor eenvoudige kampplaatsen kun je denken aan weilanden van boeren, aanlegplaatsen van recreatieschappen (zoals Marrekrite of Veerse Meer), aanlegplaatsen van gemeentes. Deze aanlegplaatsen zijn in sommige gevallen ook gratis of voor een kleine vergoeding.

Kampprogramma en -thema

Begin op tijd met het opstellen van een programma voor het kamp. Vanaf de scoutsleeftijd kun je de jeugdleden actief betrekken bij het plannen van een kamp. waterexplorers en waterroverscouts organiseren hun kamp zelf. Het kamp staat of valt met een goed thema. Als er voorkeur is voor een bepaalde omgeving, kijk dan of je er met een thema bij kunt aansluiten.

Met name bij de waterwelpen en jongere scouts is het goed om niet alleen op het water te zijn, maar ook een ontspannen lunchpauze te nemen en later op de dag een paar actieve (land)spelen te spelen. 

Kijk ook of een thema wel voldoende mogelijkheden biedt. Hierbij gaat het niet alleen om dat jij als leidinggevende activiteiten bij het thema kunt verzinnen, maar vooral of de jeugdleden er hun fantasie in kwijt kunnen en of het bij hun leeftijd en ontwikkeling past. Een thema loopt als een rode draad door het kampprogramma heen. Gebruik het thema ook om nieuwe activiteiten te bedenken. In de kompassen voor leiding lees je meer over het maken van een programma voor kamp en het gebruik van een thema.

Voordat je op kamp gaat, is het belangrijk goed na te denken over de fysieke en sociale veiligheid tijdens kamp. De bootprofielen, Nautisch Technische Richtlijnen, de veiligheidsbladen en andere informatie over veiligheid helpen je hierbij. Ook goede informatie is te vinden bij Varen doe je Samen. Een onmisbaar hulpmiddel voor ieder kamp is het gezondheidsformulier met relevante gegevens van de deelnemers aan het kamp. Wees je ook bewust van de geldende regelgeving omtrent overnachten aan boord, kamperen en andere belangrijke regels die er zijn rondom het lopen van droppings, gebruik van gas, het graven van een hudo enzovoorts. Hier lees je alles over verzekeringen voor kampen in binnen- en buitenland. Kijk ook eens naar de speciale Scoutingverzekeringen. Vergeet hierbij ook niet te kijken naar de verzekering van je boten. In de kompassen vind je een handige noodlijst voor leiding. Soms is er een calamiteit waarbij het nodig is om direct actie te ondernemen. Je kunt Scouting Nederland daarom 24 uur per dag bereiken. Voor kampen in het buitenland gelden aanvullende regels en aandachtspunten. Hierover lees je verderop meer.

Kampprijs

Het totaalbedrag dat je aan de leden vraagt, is de hoeveelheid geld per lid maal het aantal personen dat meegaat. Bij bevers is dit bedrag niet zo hoog, omdat enkele nachten logeren in eigen gebouw niet zo duur is. Vanaf de welpen zijn de kosten voor een kamp hoger. Er moet bijvoorbeeld een locatie worden gehuurd en er zijn meer kosten voor het eten, drinken en programma, omdat het kamp meerdere dagen duurt.

Bij waterscoutinggroepen is de kampprijs meestal iets hoger dan bij landscouts. Dit wordt onder andere veroorzaakt door brandstofkosten. Bij sommige groepen betalen de leden niets voor het kamp, omdat het kampgeld al bij de contributie is inbegrepen. Andere groepen kiezen voor een tussenvorm. Wat de leiding betaalt, is vaak afhankelijk van de groepscultuur. Bij sommige groepen betaalt de leiding de helft van het bedrag van de leden, bij andere groepen betaalt de leiding niets. Sta in elk geval stil bij wat het effect is van leiding op de begroting, zeker bij een kleine speltak.

Op kamp in het buitenland

Een internationaal kamp is een unieke ervaring voor jeugdleden. Explorers ontdekken Europa en roverscouts gaan wereldwijd op kamp. De manier van reizen bepaalt ook het beeld van het kamp: Je kunt kiezen voor een vast kamp of trekkend kamp. Ook de manier van varen verander het type kamp.

  • Je kunt kiezen voor het meenemen van je eigen schepen of je kunt kiezen om ter plekke een boot te lenen of te huren. Een voordeel van huren is dat je niet met het transport zit en dat de verhuurder vaak de specifieke lokale omstandigheden kent. Wel moet je denken aan de benodigde papieren, die bij huren kunnen afwijken van Nederland. Je kunt ook kiezen voor een lokale scoutinggroep of scouting-kampeerterrein. Dit kan leuk zijn als afwisseling, maar ook voor de lokale kennis.

    Bij het meenemen van je eigen vaarmiddelen moet je goed denken aan de benodigde papieren, zoals vaarbewijzen en eigendomspapieren. Vergeet ook niet de woorden voor termen als bakboord, stuurboord, bolder, sluis, etc. te leren in de vreemde taal, zodat je je verstaanbaar kunt maken bij een haven- of sluismeester of brugwachter.

  • De eisen qua vaarbewijzen wijken vaak af van die in Nederland. Je moet dan denken aan eigendomsbewijzen, vaarbewijzen, marifooncertifcaten en verzekeringsbewijzen.
    Meer informatie kun je vinden bij:

    Aanvullende informatie kun je vinden op:

  • De richtlijn van Scouting Nederland is dat scouts tot 15 jaar kamperen in Nederland. Op deze manier blijven er nog nieuwe uitdagingen over als scouts overvliegen naar de explorers. In de Explorergids en de Roverscoutsgids lees je alles over het organiseren van een kamp in het buitenland: hoe kies je de bestemming? Wat moet er mee? Wat zijn de kosten? Waar moet je rekening mee houden en wat zijn de regels?

    Benodigde reisdocumenten voor de leden en toestemming van ouders bij buitenlands kamp

    Om met kinderen te reizen waarover je niet zelf het ouderlijk gezag hebt, moet je toestemming hebben van de gezaghebbende ouders. Let op, dat bij gescheiden ouders beide ouders meestal gezaghebbende zijn en dus allebei toestemming moeten geven. Als je reist naar het buitenland kan op deze toestemming worden gecontroleerd. Zorg er voor dat je een ondertekend toestemmingsformulier (hierboven te downloaden) hebt en daarbij een kopie van het id-bewijs van de gezaghebbende ouders. Meer informatie vind je in het infoblad wet- en regelgeving over reisdocumenten dat je hier boven kunt downloaden

Contact

Heb je vragen? Neem contact op met spelspecialisten@scouting.nl. 

Kampeermaterialen

Slapen in tenten of in je boot?

Als je niet slaapt in een clubhuis of wachtschip dan moet je kijken of je slaapt in de boten of in tenten. Een lelievlet is aan de kleine kant voor een complete ploeg, dan zijn tenten handiger. Als je slaapt in tenten kijk dan goed naar de grootte en gewicht van de tent, ook bij het beladen van je boot. Als je maar één nachtje in een vlet slaapt en het weer is goed, dan kun je met een stuk zeil dat je over de giek spant en vastzet met lijn of vastrolt met riemen een heel eind komen. Slaap je vaker in de vlet dan is een dektent noodzakelijk.

Tentonderhoud

Hoe zorg je ervoor dat je kampeermateriaal in goede conditie blijft? Bekijk de onderhoudstips voor tenten bij ScoutShop.