Headerafbeelding

Kwalificaties waterscouting

Binnen Scouting gebruiken wij het CWO-systeem als diplomalijn om te leren zeilen, roeien, varen met een buitenboordmotor en motorboot.

Scouting Nederland is als vereniging aangesloten bij CWO. De Stichting CWO (Commissie Watersportopleidingen) is een samenwerkingsverband van HISWA Vereniging en het Watersportverbond. De stichting heeft als doel een uniform diplomasysteem voor vrijwillige vaaropleidingen in te richten en in stand te houden. Zo zijn er opleidingen en diploma’s voor bijna elke watersportdiscipline. Scouting Nederland gebruikt dit systeem voor roeien, zeilen, buitenboordmotor en motorboot (binnenboord). Binnen CWO is er een kwaliteitscommissie waar Scouting Nederland zitting in heeft. Meer lezen over CWO? Kijk dan op www.CWO.nl.

Tijdens de landelijke raad van december 2019 heeft de vereniging besloten om met het oude MBL systeem te stoppen en alleen nog het CWO-systeem te gebruiken.

Als je nog niet over voldoende zeilvaardigheden beschikt, kun je, behalve bij je admiraliteit, ook terecht bij de Zeilschool Scouting Nederland. In de kwalificatiewijzer kun je meer informatie vinden over de verschillende kwalificaties voor waterscouting. Op de poster met kwalificatietekens zie je alle kwalificaties die er zijn.

Binnen Scouting Academy kun je je als vrijwilliger ook kwalificeren voor bijvoorbeeld het geven van leiding aan je speltak. Voor leidinggevenden van waterspeltakken gelden aanvullende eisen.

Voor vragen over CWO of Scouting Academy, mail naar scoutingacademy@scouting.nl.