Binden van vrijwilligers

Iedereen weet dat het belangrijk is dat vrijwilligers plezier blijven houden in de klussen en functies die ze doen. Dat vraagt niet alleen om het regelmatig tonen en uitspreken van waardering, maar ook om het met elkaar in gesprek gaan als zaken minder goed lopen. Het eerste schiet er door alle drukte nog wel eens bij in, het tweede kan soms best lastig zijn. Het is daarom belangrijk om jaarlijks een voortgangsgesprek te hebben met elkaar, oog te hebben voor de persoonlijke ontwikkeling van de vrijwilliger en om te werken aan teambuilding.

Tips voor het binden van vrijwilligers

Tip 1: Maak waardering zichtbaar

Op 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag, een goede reden om alle vrijwilligers binnen Scouting eens extra te waarderen. Wat gaat jouw groep doen om de vrijwilligers te bedanken? Kies ieder jaar voor een andere en vernieuwende manier om de waardering zichtbaar te maken, zodat het geen sleur wordt.

Voor meer tips bekijk je de inspiratielijst .

Tip 2: Geef eens een ScoutShop-cadeautje

De ScoutShop is de winkel van Scouting Nederland en verkoopt allerlei toffe producten die je voor Scouting kunt gebruiken. Deze producten kun je ook cadeau doen aan je vrijwilligers om ze extra te binde. Denk bijvoorbeeld aan een leuke vrijwilligersbadge. Je kunt de producten ook online vinden en bestellen.

Tip voor het boeien van vrijwilligers

Tip 1: Luister naar je vrijwilligers

Begin de groepsraad met een informeel rondje en vraag alle aanwezigen waarom ze zich inzetten voor de groep of Scouting. Wat levert het ze op en wat zou er zou moeten veranderen om de taken met meer plezier te doen? Naast een voortgangsgesprek kan het wel eens nuttig en leuk zijn om van elkaar te horen hoe je over Scouting denkt. Door iedereen kort aan het woord te laten, geef je de vrijwilligers het gevoel dat ze ook tijdens de groepsraad gehoord worden. Door tussentijds momenten te pakken om te vragen hoe het gaat, kun je voorkomen dat er veel nieuwe zaken aan het licht komen.

Meer weten over de motivatie van vrijwilligers? Lees dan het boek De geluksfabriek van Maurits Bruel en Clemens Colbsen.

Tip 2: Schrijf je in voor de Scout Bazaar

Op zaterdag 21 maart is het zo ver: de allereerste editie van Scout Bazaar! Is jouw vrijwilliger op zoek naar een nieuwe uitdaging en zou hij of zij iets willen doen op landelijk niveau? Op de Scout Bazaar vind je onder andere een uitdagende banenmarkt waarop je kennis kunt maken met alle landelijke evenementen, projecten en teams. Verder is de Scout Bazaar een leuk feestje en een mooie manier om je netwerk binnen Scouting uit te breiden.

Klik hier voor meer informatie over de Scout Bazaar

Tip voor het laten groeien van vrijwilligers

Tip 1: Zorg voor training

Organiseer een avond in de groep (of binnen de regio) om iedereen te trainen. Binnen Scouting Nederland is er een aantal trainingen voor vrijwilligers, maar je kunt als groep of regio natuurlijk ook je eigen trainingen ontwikkelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een training in het geven en krijgen van feedback, een training teambuilding of een training financiën. Dankzij een training kunnen vrijwilligers zich ontwikkelen en geïnspireerd of gemotiveerd worden.

In Scouts Online vind je een overzicht van de trainingen binnen Scouting Nederland en kun je direct zien hoe je je kunt inschrijven.

Tip 2: Ga aan de slag met de light-scan

De light-scan is een handige methode om als groep zelf aan de slag te gaan met Groepsontwikkeling. Met deze methode geef je de groep een extra impuls en leer je kritisch naar je eigen groep te kijken. In de light-scan staat een schat aan informatie, zoals de methodiekbeschrijving, hoe je statistische gegevens over je groep boven water kunt krijgen en ook vind je er handige vragenlijsten.

Vraag de de light-scan direct aan!

Delen op: