fotolijn

Welpen

 • Welke activiteitengebieden zijn er bij de welpen?

  Bij iedere speltak wordt met de volgende acht activiteitengebieden gewerkt: 

  • Uitdagende Scoutingtechnieken
  • Expressie
  • Sport & Spel
  • Buitenleven
  • Identiteit
  • Internationaal
  • Samenleving
  • Veilig & Gezond

  Bij de welpen hebben deze acht activiteitengebieden allemaal een eigen plek in de jungle. Zo staat de Talaab poel voor het activiteitengebied Buitenleven en doe je op de Khaali Jagah vlakte allerlei Sport & Spel-activiteiten. Meer weten over de activiteitengebieden in de jungle? Kijk dan in het Welpenkompas, te koop bij de ScoutShop.

 • Mogen welpen naar het buitenland op kamp?

  De richtlijn vanuit Scouting Nederland is dat de welpen een zomerkamp houden in een clubhuis ergens in Nederland. Veel welpen vinden een zomerkamp in een andere plaats en in een ander clubhuis al erg spannend. Welpen zien geen verschil tussen een weekendje in Nederland of ergens anders in de Benelux of misschien nog wel verder weg. Als je in een regio woont die grenst aan het buitenland en eventuele kinderen met heimwee snel en veilig naar hun ouders gebracht kunnen worden, kun je met ouders overleggen of zij dit acceptabel vinden. Je hebt wel altijd een paspoort of ID-kaart nodig! Controleer ook of er andere regels of wetten zijn waar je je aan moet houden. Tot slot, welpen zijn welpen, naar het buitenland kunnen ze altijd nog op een latere leeftijd. Scouting Nederland adviseert een buitenlands kamp vanaf de explorers.

 • Is er een opening en sluiting voor de welpen? Zo ja, waar kan ik die vinden?

  Er is een opening en sluiting voor de welpen, dit is geen lied maar meer een 'yell' (roep). Deze opening is te vinden in de Junglegids. De Junglegids is te bestellen voor € 12,- bij de ScoutShop. In de Junglegids worden de opening en sluiting beschreven en zijn de bewegingen duidelijk gemaakt door middel van foto’s. Op de pagina Speluitleg voor welpen vind je een verwijzing naar een filmpje, waarin een horde van een Scoutinggroep de opening voordoet.

 • Zijn er badges of tekens voor de nesten?

  Ja, er zijn speciale nesttekens in verschillende kleuren te koop bij de ScoutShop.

 • Zijn er spelfiguurbadges voor de leiding om herkenbaar te zijn als themafiguur?

  Ja, dit zijn de zogenaamde 'funbadges'. De funbadges zijn verkrijgbaar bij de ScoutShop. Overigens zul je geen badge van Mowgli of Shanti kunnen vinden, want als leidinggevende is het niet de bedoeling dat je Mowgli of Shanti bent. Mowgli en Shanti zijn de spelfiguren binnen het themaverhaal met wie de welpen zich kunnen identificeren; het zijn kinderen in de welpenleeftijd. Ook Shere Khan en Tabaqui zullen door de ScoutShop niet verkocht worden, dit zijn de twee 'slechteriken' in het verhaal en het is niet zo passend om als leidinggevende een slechterik te spelen.

 • Wij wilen graag een welpenhorde opzetten. Waar moet je allemaal aan denken?

  Als je een welpenhorde wilt gaan opzetten, zou je om te beginnen moeten denken aan:

  • Gemengd of ongemengd
  • Opkomsttijden
  • Ruimte (Scoutinggebouw)
  • Voldoende welpen (minimaal 12 en maximaal 30 voor 1 horde)
  • Voldoende gekwalificeerde leiding
  • Bekendheid met het spelprogramma en thema
  • Contacten met ouders
  • Kampen/weekenden
  • Scoutfit
  • Kennis van eerste hulp

  Dat zijn de echte eerste aandachtspunten voor het opzetten van een nieuwe horde. Daarbij moet je altijd denken aan waarom je een horde wilt starten, wat je wilt bereiken en zeker ook hoe je dat wilt bereiken. Dit zou meer dan alleen 'een welpenhorde is er nog niet binnen onze Scoutinggroep' inhouden, er is motivatie nodig om een horde te starten. Daarnaast heb je een leidingteam nodig dat volledige steun heeft achter alle plannen en dat zich volledig wil inzetten voor ledenwerving, maar zeker ook ledenbehoud.

 • Waarom groeten welpen met twee vingers?

  De welpen houden de ringvinger en pink tegen de duim en de wijsvinger en middelvinger in een v-tje omhoog, als je een beetje fantasie hebt zie je er een wolvenkopje in. Daarnaast verwijzen de twee omhoogstaande vingers naar de twee zinnen in de belofte.

 • Moet je je altijd aan het thema houden met spelletjes?

  Je hoeft zeker niet alles in thema te doen. Maar als je eenmaal met een thema bent begonnen, is het voor kinderen van die leeftijd wel belangrijk dat je je er aan houdt. Daarnaast kan het voor jou als leidinggevende soms ook heel handig zijn om een activiteit misschien soms net wat spannender te maken. In het jungleverhaal komen daarnaast morele aspecten aan de orde, zoals goed en kwaad. Door met een thema te werken, kun je dit soort onderwerpen met kinderen bespreken op een manier die tot hun verbeelding spreekt.

 • Waarom zijn insignes belangrijk?

  Insignes op zich zijn niet belangrijk. Wel kun je met de eisen voor insignes hele leuke opkomsten maken. En het is natuurlijk stoer om met je verdiende insigne op je mouw rond te lopen! Zo kunnen kinderen ook laten zien wat ze leren bij Scouting. Daarom moeten de welpen ze ook echt verdienen. Als leidinggevende moet je nooit uit het oog verliezen dat iedereen naar zijn eigen kunnen meedoet, zeker op die leeftijd! Daarom kan een welp een insigne halen op zijn eigen niveau, per insigne zijn er drie niveaus waarop een welp het insigne kan halen.

 • Zijn er vaardigheidsinsignes voor welpen?

  Jazeker, die zijn er. In het Welpenkompas vind je informatie over hoe het insignesysteem bij de welpen in elkaar zit. De eisen vind je op de website en niet in het boek. Zo kunnen de eisen gemakkelijk aangepast worden en niet pas over tien of vijftien jaar. Het Welpenkompas en de insignes kun je bestellen bij de ScoutShop.  

   

 • Mag ik mijn welpen al op houtvuur laten koken?

  Als het gaat om een maaltijd koken met pannen, dan is dat iets dat je ze beter bij de scouts kunt laten doen. Maar een broodje of popcorn bakken op een houtvuur(tje) waar je bij blijft staan als leidinggevende, kan uiteraard wel. Dat vinden de welpen geweldig (en het is al spannend genoeg).

 • Mag ik kamperen met welpen?

  Ja, het is niet verboden. Is het wenselijk? Nee, dat niet. Sommige groepen kamperen ook met de welpen. Maar zeker voor de jongste welpen is een aantal nachten niet bij hun ouders zijn al spannend genoeg. En dan is een clubhuis toch wat 'veiliger' dan een tent in een donker bos. Veel groepen willen het ook niet. Zo houd je de programma's een beetje gescheiden en leren de kinderen ook bij de scouts nog nieuwe dingen. Voor de welpen is er wel een vaardigheidsinsigne Nachtje kamperen. Dit insigne is speciaal bedoeld voor de oudste welpen die op het punt staan over te vliegen naar de scouts. Met dit insigne gaan ze met de hulp van de leiding een tent opzetten en er een nachtje in slapen. Zo hebben ze al een keer geproefd aan wat er bij de scouts gaat gebeuren. En het wordt nog beloond met een insigne ook!

 • Hoeveel welpen mogen er eigenlijk in een horde zitten?

  De richtlijn is 24 welpen met 4 leidinggevenden. Meer mag ook, maar dat is niet aan te raden. Het advies is om niet verder te gaan dan 30 welpen. Dit in verband met het organiseren van activiteiten, het contact met de welpen en het overzicht bewaren. Daarnaast is bij Scouting het groepsproces ook erg belangrijk, een plekje vinden in een groep van 40 welpen is moeilijker voor een kind dan in een groep van 20 welpen. Lees hier meer over de samenstelling van je leidingteam en de benodigde kwalificaties.

 • Welke kleur blouse dragen welpen?

  Welpen bij een landgroep en (meestal ook) bij een luchtgroep dragen een groene Scoutfit blouse. Welpen bij een watergroep dragen een blauwe Scoutfit blouse. Ook het blauwe Scoutfit T-shirt en de Scoutfit trui maken deel uit van de Scoutfit.

 • Wat zijn gidsen en wat doen zij?

  Gidsen zijn de 'leiders' van een nest, vaak de oudste welpen die al wat langer op Scouting zitten. Een gids helpt de jongere welpen in zijn nest, neemt initiatief en legt dingen uit aan de welpen in het nest. Speciaal voor deze gidsen is er een gidsteken dat je kunt bestellen bij de ScoutShop.

 • Wat zijn nesten?

  Nesten zijn de subgroepjes waarin een welpenhorde is verdeeld. Deze nesten worden aangegeven met een kleur en het is ook mogeljik om een nestteken te bestellen via de ScoutShop.

 • Wat is een horde?

  Een horde is een groep welpen. Een horde bestaat uit ongeveer 16 tot 24 welpen en is weer verdeeld in kleine groepjes van 5 tot 7 welpen. Die groepjes worden nesten genoemd.

 • Is het Jungleboek wel geschikt voor waterwerk?

  Het verhaal van de jungle is zeker geschikt voor het waterwerk. Het is op verschillende manieren ook aantrekkelijk gemaakt voor waterscouts. Alle plaatsen in de jungle zijn bereikbaar via het water. In de jungle wonen verschillende waterdieren die je kunt gebruiken als uitgangspunt voor de wateractiviteiten. Jacala, Malchi en Marala zijn dieren die zich in het water uitermate op hun plek voelen. Samen met het insigneaanbod, waar veel diversiteit in is aangebracht, biedt het verhaal veel kansen voor waterscouts. En als leidinggevende heb je zelf een grote invloed op het thema. Waar leg jij de accenten op? Welke activiteitengebieden laat je naar voren komen?

 • Is het thema van Jungleboek wel geschikt voor meiden?

  Het verhaal van de jungle is zeker wel geschikt voor meiden. Het is op verschillende manieren ook aantrekkelijk gemaakt voor meiden, en niet alleen door het figuur Shanti toe te voegen aan het verhaal. In het jungleverhaal wordt er extra aandacht geschonken aan de verschillende plaatsen in de jungle. Ook drukt Haveli (het mensendorp) een grote stempel op het jungleverhaal, Haveli symboliseert het activiteitengebied Samenleving. De Guha grotten staan bijvoorbeeld voor het activiteitengebied Expressie. Ook kun je in het Welpenkompas een junglealfabet vinden. Samen met het insigneaanbod, waar veel diversiteit in is aangebracht, biedt het verhaal juist veel kansen voor meiden. En als leidinggevende heb je zelf een grote invloed op het thema. Waar leg je de accenten op? Welke activiteitengebieden laat je naar voren komen?

 • Is er een speltakteken voor de welpen?

  Ja, het speltakteken voor de welpen is te koop in de ScoutShop.