fotolijn

Scouts

 • Is er een vlag voor de scouts?

  Ja, deze speltakvlag is te koop bij de ScoutShop.

 • Is er een opening en sluiting voor de scouts? Waar kan ik die vinden?

  Er is een opening en sluiting voor de scouts, dit is een ceremonie met vlaghijsen. Deze opening is te zien en te leren uit de Scoutsgids. Deze kun je kopen bij de ScoutShop. In de Scoutsgids en het Scoutskompas wordt de opening en sluiting beschreven en zijn de bewegingen duidelijk gemaakt door middel van foto’s.

 • Welke activiteitengebieden zijn er bij de scouts?

  Bij iedere speltak wordt met de volgende acht activiteitengebieden gewerkt:·        

  • Uitdagende Scoutingtechnieken
  • Expressie
  • Sport & Spel
  • Buitenleven
  • Identiteit
  • Internationaal
  • Samenleving
  • Veilig & Gezond

  Meer weten over de activiteitengebieden? Kijk dan in het Scoutskompas, te koop bij de ScoutShop.

 • Mag ik naar het buitenland met scouts?

  Ja, het is niet verboden om met je scouts naar het buitenland te gaan. Is het wenselijk? Nee, dat niet. De richtlijn van Scouting Nederland is dat scouts kamperen in Nederland. Op deze manier blijven er nog nieuwe uitdagingen over als scouts overvliegen naar de explorers. 

 • Hoeveel scouts mogen er in een troep zitten?

  De richtlijn is 28 scouts met 4 leidinggevenden. Meer mag ook, maar dit is niet aan te raden. Het advies is om niet verder te gaan dan 35 scouts. Dit in verband met het organiseren van activiteiten, het contact met de scouts en het overzicht bewaren. Daarnaast is bij Scouting het groepsproces ook erg belangrijk, een plekje vinden in een groep van 40 scouts is voor een kind moeilijker dan in een groep van 20 scouts. Lees hier meer over de samenstelling van je leidingteam en de benodigde kwalificaties.

 • Welke kleur blouse dragen scouts?

  Scouts dragen bij een landgroep een beige Scoutfit blouse. Bij een luchtgroep dragen scouts een grijze Scoutfit blouse en bij een watergroep een blauwe Scoutfit blouse. Ook het blauwe Scoutfit T-shirt en de Scoutfit trui maken deel uit van de Scoutfit.

 • Wat zijn PL's en APL's en wat doen zij?

  PL's (ploegleiders) en APL's (assistent-ploegleiders) zijn de 'leiders' van een troep, vaak de oudste scouts die al wat langer op Scouting zitten. Een PL en APL helpen de jongere scouts in de ploeg, nemen initiatief en leggen dingen uit aan de scouts in de troep.

 • Wat zijn ploegen?

  Ploegen zijn de subgroepjes waarin een scoutstroep is verdeeld en worden aangegeven met een dier (ploegteken).

 • Wat is een troep?

  Een troep is een groep scouts. Een troep bestaat uit ongeveer 16 tot 24 scouts en is weer verdeeld in kleine groepjes van 5 tot 7 scouts, deze groepjes worden ploegen genoemd.

 • Wat te doen met iemand die ongeveer twee jaar geleden is gestopt bij de scouts en nu weer lid wil worden? Is het bijvoorbeeld nodig om weer opnieuw te installeren en mag hij of zij de eerder behaalde vaardigheidsinsignes weer op de Scoutfit voeren?

  Er zijn voor deze situatie geen vaste regels. In principe is opnieuw installeren niet nodig, maar je kunt ervoor kiezen het wel te doen. Laat het afhangen van de situatie en het betreffende jeugdlid. Scouting levert maatwerk en dat is juist bij deze gelegenheden belangrijk. Waarom je wel opnieuw zou willen installeren: het geeft een duidelijk nieuw begin, een signaal aan de scout dat hij weer (nog steeds) welkom is. Als iemand vervelend is weggegaan, geeft het naar de groep toe het signaal dat hij of zij weer mee wil doen (je 'kunt weer op hem of haar rekenen').

  Waarom je niet opnieuw zou willen installeren: eens een scout altijd een scout. Je hebt al de belofte afgelegd en dat is genoeg. Het is niet nodig of zelfs ongewenst om extra aandacht te vestigen op 'de situatie' (bijvoorbeeld als iemand een tijdje wegens privé-omstandigheden weg is geweest). Kortom: wel of niet opnieuw installeren, is heel persoonlijk. Bij de scouts kun je dat ook heel goed aan de groep uitleggen.

  Wat betreft vaardigheidsinsignes: het zou onzin zijn om van iemand te verlangen dat hij die opnieuw gaat halen. Hij of zij heeft er destijds hard voor gewerkt en heeft ze dus verdiend. Ze mogen gewoon weer op de Scoutfit, ook als hij of zij ze bij een andere groep gehaald heeft.

 • Zijn er tips om een programma te wijden aan pestgedrag?

  Er zijn heel veel websites te vinden met dit onderwerp. Neem eens een kijkje op:

 • Welke regel moet ik aanhouden voor het overvliegen van scouts naar explorers?

  De officiële scoutsleeftijd is 11 tot 15 jaar. Dat betekent dat welpen overvliegen naar de scouts in het jaar waarin ze 11 worden. De scouts vliegen over naar de explorers in het jaar waarin ze 15 worden, dit is vaak in de derde klas van het voortgezet onderwijs. Veel groepen vliegen in september over, daar is de leeftijdsindeling bij Scouting ook op gebaseerd. Dat betekent dat een scout overvliegt naar de explorers op het moment dat hij naar de vierde klas gaat.

  Het belangrijkste criterium voor overvliegen is natuurlijk of de betreffende scout zelf toe is aan een nieuw programma. Het kan dus voorkomen dat je besluit om iemand nog een jaar of een half jaar langer bij de scouts te laten, bijvoorbeeld omdat hij of zij pas laat scout geworden is en dus nog veel uitdaging vindt in het scoutsprogramma. Of omdat de explorergroep relatief oud is en je dus verwacht dat hij of zij daar nog geen aansluiting bij vindt en beter op een later moment kan overvliegen als er nog meer (bevriende) scouts gaan overvliegen.

  Het is dus mogelijk om bij wijze van uitzondering (niet als regel!) nog een jaartje te wachten. Langer wachten is niet verstandig. Er zijn ook verkeerde argumenten om nog even te wachten. Soms houdt men scouts nog een jaartje vast, omdat dat beter zou zijn voor de ploegen. Dat is niet eerlijk ten opzichte van de betreffende scout. Overvliegen is iets persoonlijks. Je moet dus altijd uitgaan van degene die overvliegt. Tenslotte is niemand echt onmisbaar voor je ploeg!

 • Moet je als scout een zakmes hebben?

  Nee, het is niet verplicht om als scout een zakmes te hebben en bij iedere Scoutinggroep gelden hierover andere afspraken. Binnen je groep zul je hier dus afspraken over moeten maken. Zakmessen zijn natuurlijk te koop bij de ScoutShop.

 • Is er een speltakteken voor de scouts?

  Ja, dit speltakteken is te koop bij de ScoutShop. Er is één speltakteken voor zowel land-, water- als luchtscouts. Het verschil tussen land-, water- en luchtscouts komt namelijk naar voren in de kleur van de Scoutfit blouse.

 • Zijn er badges voor ploegen?

  Ja, er zijn diverse ploegtekens verkrijgbaar bij de ScoutShop.

 • Hoe ziet het insignesysteem bij de scouts eruit?

  Er zijn verschillende niveaus waarop scouts hun vaardigheidsinsignes kunnen halen. Dit zorgt ervoor dat de drempel voor jongere scouts of scouts die anders minder gemakkelijk een insigne zouden halen, lager wordt. De vaardigheidsinsignes zijn toegespitst op de acht activiteitengebieden: Buitenleven, Internationaal, Uitdagende Scoutingtechnieken, Veilig & Gezond, Samenleving, Expressie, Sport & Spel en Identiteit. Per activiteitengebied zijn diverse insignes te behalen op basis-, verdiepings- en specialisatieniveau. 

  Per insigne zijn er verschillende challenges of eisen. Deze insigne-eisen staan op de website en kunnen gemakkelijk gedownload worden. Hier vind je ook de handleiding. Daarnaast kun je in het Scoutskompas informatie vinden over het insignesysteem.

 • Zijn er boeken voor de scoutsleeftijd?

  Ja, de Scoutsgids is een leuk boek speciaal voor de scoutsleeftijd en te koop in de ScoutShop voor € 12,-. Deze gids is geschreven voor de scouts zelf. Ze kunnen hier informatie in vinden over tradities binnen Scouting, de Scoutfit en technieken en ze kunnen zelf schrijven over hun ervaringen bij de scouts. Voor leiding is er het Scoutskompas, ook te koop bij de ScoutShop (€ 19,95). Hierin vind je meer informatie over onder andere de speltak scouts, de ontwikkeling van 11- tot 15-jarigen en over programmeren en kamperen.