Aanvraagprocedure

Op deze pagina vind je meer informatie over de aanvraagprocedure voor de waarderingstekens en onderscheidingen van Scouting Nederland. Meer informatie over de waarderingstekens, onderscheidingen en lustrumtekens van Scouting Nederland, vind je op deze pagina.

Aanvraagprocedure

Waarderingstekens worden aangevraagd en deze aanvragen moeten beoordeeld worden voordat een vrijwilliger een waarderingsteken krijgt.

Wie vraagt het aan?

De tekens kunnen worden aangevraagd door het bestuur van het organisatieonderdeel waarbij de vrijwilliger actief is of door het landelijk HRM team. Het Teken voor Maatschappelijk Inzet kan, in geval van jeugdleden, ook door teamleid(st)er scouts, teambegeleid(st)er explorers, stambestuur of -adviseur aangevraagd worden.

Het Vriendschapsteken, het Ereteken en lustrumtekens kunnen besteld worden bij de ScoutShop, deze worden niet beoordeeld en hoeven niet aangevraagd te worden.

Hoe vraag je een waarderingsteken of een onderscheiding aan?

• Een waarderingsteken of een onderscheiding aanvragen doe je door een aanvraagformulier in te vullen. Voor elk teken/onderscheiding is er een apart aanvraagformulier beschikbaar. Voor de Gouden Oehoe, het Gouden Edelhert en de Zilveren Wolf moet je - naast het aanvraagformulier - ook referenties meesturen.
  • Let op: je moet het formulier eerst downloaden naar je computer en hem daar opslaan, zodat je het formulier op je computer in kunt vullen.
  • Je ingevulde aanvraagformulier wordt vervolgens via een webformulier verstuurd. Afhankelijk van welk formulier het is, word je via een ‘pull-down’ menu gevraagd voor welke regio je de aanvraag indient. Daarna word je gevraagd om het door jou ingevulde formulier te uploaden. Nadat je dat hebt gedaan klik je op 'Verstuur'. Je aanvraag komt nu automatisch bij de juiste beoordelingscommissie terecht. Voor de Zilveren Wolf, het Gouden Edelhert en het Teken voor Moed hoef je geen regio-keuze te maken; die komen automatisch op de goede bestemming aan.
  • Klik hier om direct naar het webformulier toe te gaan.
  • De verantwoordelijke beoordelingscommissie beoordeelt de aanvraag. Als wordt voldaan aan de eisen die daaraan worden gesteld, kent de beoordelingscommissie de aanvraag toe.

Er zijn 9 interregionale beoordelingscommissies en één landelijke. De interregionale beoordelingscommissies beoordelen de aanvragen voor de Gouden Vos, de Gouden Oehoe, het Teken voor Bijzondere Verdienste en het Teken voor Maatschappelijk inzet. De landelijke beoordelingscommissie beoordeelt de aanvragen voor het Gouden Edelhert, het Teken van Moed en de aanvragen voor de Gouden Vos, de Gouden Oehoe, het Teken voor Bijzondere Verdienste en het Teken voor Maatschappelijk inzet als de aanvraag is gedaan voor een landelijke vrijwilliger. Het landelijk bestuur beoordeelt de aanvragen voor de Zilveren Wolf.

Aanvraagformulieren