Tool - Groepsontwikkeling

Wil je meer inzicht in de sterke en minder goede kanten van je groep? Wil je graag eens horen hoe zowel ouders, jeugdleden en kaderleden je groep ervaren? En wil je ook aan de slag met om als groep sterker te worden? Door middel van Groepsontwikkeling ga je op een gestructureerde manier en gezamenlijk met alle kaderleden aan de slag om te komen tot een plan van aanpak. Een startpunt om je groep toekomstproof te maken!

Hoe lang ben je er mee bezig?

Doorlooptijd vanaf 2 á 3 maanden.
Intakeavond, 2 workshops (dagdelen), tijd voor uitvoeren verbeteracties

Waar is het verkrijgbaar? Informeer bij je regio! Eventueel kun je contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Waar kan ik meer informatie vinden?  Op deze webpagina kun je meer lezen
Hier vind je een filmpje

Toelichting

Met Groepsontwikkeling vertellen ouders, jeugdleden en alle kaderleden via een enquête wat ze vinden van 5 aspecten van jouw groep. Met de uitslag van de enquêtes ga je in gesprek met de groep. Daarna bedenk je gezamenlijk, met alle kaderleden, uitdagende plannen om de komende jaren mee aan de slag te gaan. Het traject van Groepsontwikkeling wordt begeleid door een coach (uit de regio of als die er (nog) niet is van Scouting Nederland) die jullie ondersteunt.

Als eerste wordt met een afvaardiging van het bestuur en de leiding een intakegesprek gevoerd. De resultaten van de enquête worden in een eerste workshop aan de groep gepresenteerd. De groep geeft dan prioriteiten aan benoemde verander-/verbeterpunten. Die vallen vaak binnen de 5 succesfactoren van groepen: Vrijwilligers(Beleid), Bestuur en Organisatie, Accommodatie & Materiaal en Spel & Scouting activiteiten. In een tweede workshop worden de belangrijkste punten in een concreet plan van aanpak uitgewerkt. Daarna kun je als groep met deze plannen aan de slag om zo de groep zich verder te laten ontwikkelen. Desgewenst helpt je coach nog een tijdje om alles ‘op de agenda’ te houden.

Aan het eind van het traject heb je in elk geval 5 concrete verbeterplannen voor jullie groeps-top 5. Maar nog belangrijker: inzicht in wat ouders en jeugdleden van de groep vinden. En de mogelijkheid om daar met andere leiding en bestuur over te praten.

Quote

“Het is erg leuk en inspirerend om te ontdekken wat onze jeugdleden en ouders waarderen en wat aanknopingspunten zijn voor verbetering…..”. Wat me het meest bijblijft? Er spreekt zoveel waardering uit voor wat we goed doen en het geeft tegelijk ook veel concrete aanknopingspunten voor wat volgens hen beter kan. Dit zouden we vaker moeten doen !”