4 weken challenge

Op zoek naar nieuwe vrijwilligers? Met deze challenge kun je ouders op laagdrempelige manier laten kennis maken met vrijwilligerswerk en ze zo enthousiast maken dat ze zich willen inzetten

Hoe lang duurt het? 4 weken + voorbereiding
Wanneer is het? Zelf in te plannen

Toelichting

Een heleboel ouders van jeugdleden hebben geen idee wat ze kunnen betekenen voor jouw Scoutinggroep. Vaak hebben ze zelf geen Scoutingachtergrond en daarom geen beeld bij wat je als vrijwilligers kan bijdragen. Deze 4-weken challenge laat ze geleidelijk kennis maken en enthousiast worden, zonder dat je gelijk alles van ze vraagt of verwacht.

Hoe werkt het?

Daag ouders uit om de 4-weken challenge bij jullie te gaan doen.

Hiermee investeren ze zonder verplichtingen 4 weken ongeveer 2 uur van hun tijd.

Week 1: de ouder komt kijken bij de opkomst

Week 2: de ouder doet iets kleins (een welkom, verzorgt een rondje drinken, etc.)

Week 3: de ouder leidt van een spel/ activiteit

Week 4: de ouder beslist of hij/zij vaker zich wil inzetten

Zorg er voor dat je de ouder betrekt, helpt en vraagt hoe hij/zij het vindt. Wat voor jou heel vanzelfsprekend is, is dat voor hem/haar zeker niet.

i-Lead

Meer weten over diversiteit en hoe je succesvol een divers team kunt leiden? I-support is de tweede module van i-Lead, de leiderschapstraining en training voor persoonlijke ontwikkeling aangeboden door WAGGGS. Deze module onderzoekt leiderschap vanuit een teamperspectief en concentreert zich op de vaardigheden en kennis die nodig zijn om een team succesvol te leiden.

Wat is de tijdsbesteding? 6 x 20 minuten
Wanneer kan ik meedoen? Wanneer je wil
Waar kan ik meer informatie vinden?

Op welke manier kan ik het leren? i-Lead is een e-learning leiderschapstraining voor leden en niet-leden van Scouting

Toelichting

Aan het einde van deze module kun je:

• • de term 'diversiteit' definiëren
  • • de voordelen van diversiteit uitleggen aan een team
  • • de juridische en ethische kaders beschrijven rondom het niet discrimineren van teamleden
  • • de rol van een leider in een divers team uitleggen

Je maakt een online account aan en daarna kun je direct beginnen. Het is een e-learning training dus je kunt zelf bepalen wanneer je welke module of module-onderdeel volgt.

Handreiking flexiblele inzet van vrijwilligers

Heb jij ook te maken met vrijwilligers die zich niet (meer) wekelijks kunnen inzetten? Zoek jij naar hoe je de taken binnen je groep zo kan organiseren dat zij zich wel kunnen en willen inzetten? De handreiking flexibele inzet geeft je praktische tips en voorbeelden hoe het flexibel inzetten van je vrijwilligers kan helpen bij de continuïteit van je groep.

Hoe lang ben je er mee bezig?  15 minuten leestijd
Waar is het verkrijgbaar? Hier te downloaden
Waar kan ik meer informatie vinden?  Op deze webpagina kun je meer lezen

Toelichting

De handreiking flexibele inzet geeft je inzicht in de verschillende soorten vrijwilligers en hoe je hier als groep, regio of team mee om kunt gaan. Je leest over de voltijds, parttime en flex-vrijwilliger en krijgt praktijkvoorbeelden van andere scouts hoe zij hier mee omgaan binnen hun groep, regio of team. Je krijgt tips over het anders inrichten van de werkzaamheden, zodat ze beter aansluiten bij de wensen van je vrijwilligers. Op deze manier kunnen zij toch hun bijdrage leveren aan de continuïteit van je groep!

De handreiking heeft de vorm van een brochure en je kan deze zelf uitprinten als je dat wilt.

Flyer 'vrijwilligers werven kun je zelf'

Ook altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers? Weet je niet zo goed wat je zelf kunt doen? Lees dan de tips in deze flyer!

Hoe lang ben je er mee bezig?  3 minuten leestijd
Waar is het verkrijgbaar? Hier te downloaden

Toelichting

Vrijwilligers heb je eigenlijk nooit genoeg, je bent bijna altijd wel op zoek naar nieuwe en goede vrijwilligers. Deze flyer inspireert je met verhalen uit de praktijk. Diverse teams delen voorbeelden met je over hoe zij succesvol nieuwe vrijwilligers gevonden hebben. Je doet inspiratie op over andere vormen van werving en leest hoe niet alleen jij, maar ook andere leden van je team hieraan kunnen bijdragen.

Kort en krachtig!

Levend Risk in de stad

Door middel van een leuke activiteit vrijwilligers werven? Speel samen met je scouts levend Risk in het centrum van jullie stad of dorp. Zo worden jullie gezien en herkend door zowel mensen van binnen als van buiten Scouting. Tevens kunnen jullie met deze activiteit mensen aansporen om mee te doen en meer betrokken te raken bij Scouting.

Hoe lang duurt het?  2 tot 3 uur
Waar kan ik meer informatie vinden?  Je vindt hier de uitleg van het spel.
Zijn er kosten aan verbonden? Eventuele materiaalkosten voor spel en stand

Toelichting

Ga met deze activiteit een spel aan waarbij je bepaalde gebieden in het gewenste centrum kan winnen. Dit kan je uitwerken door een plattegrond van het centrum te nemen waar de locaties op worden uitgetekend. Per locatie moeten de leden een opdracht uitvoeren. Hoe goed ze de opdracht uitvoeren bepaald het aantal ‘legers’. Het dobbelen om een regio op de kaart te veroveren gaat zoals bij het spel Risk. De ploeg die aan het einde de meeste regio's in het bezit heeft, heeft het spel gewonnen.

Hier een aantal voorbeeldopdrachten:

1. Levend standbeeld met mensen in de stad. Krijg je 3 mensen heb je 1 leger, bij 5 mensen 3 legers en bij 8 mensen 10 legers.
  2. Regel een applaus voor de vrijwilligers. 10 mensen 1 leger, 15 mensen 3 legers, 20 mensen 5 legers.
  3. Maak een wave met de mensen in de stad. 10 mensen 1 leger, 15 mensen 3 legers, 20 mensen 5 legers.

Zorg dat je een standje hebt waar mensen zich aan kunnen melden en informatie in kunnen winnen. Zo kunnen jullie in contact komen met potentiele nieuwe vrijwilligers!