Toekomstvisie achtergrondinformatie - Participatief proces meerjarenbeleid

Wil je begrijpen hoe we tot een nieuwe toekomstvisie zijn gekomen? Afkijken hoe je dat misschien ook zelf kan doen? Nalezen wat er onder een participatief proces wordt verstaan? Snappen hoe de besluitvorming rond hoe we tot de toekomstvisie zijn gekomen is verlopen? Hier nemen we je mee in alle stappen die we hebben gezet.

Wat is het? Document
Hoe lang duurt het kijken of lezen?

10 minuten

Waar kan ik het vinden? Hier te downloaden

Toelichting

Onze toekomstvisie luidt: Scouting voegt waarde toe aan de samenleving door scouts uit te dagen zich te ontwikkelen en daarbij met elkaar veel plezier te beleven.

Om te komen tot deze formulering, hebben we met heel veel mensen gesproken en hen allerlei vragen gesteld. En dat hebben we in allerlei verschillende vormen gedaan en met verschillende mensen om zo’n breed mogelijk beeld te krijgen van wat Scouting in 2025 graag wilde zijn.

Na de formulering hebben we het ook nog allemaal getoetst. Een proces waar we met veel zorg en aandacht aan gewerkt hebben en wat we graag delen, zodat je misschien zelf ideeën opdoet over hoe je met elkaar van idee tot besluit komt.

Een aanpak die door ook organisaties buiten Scouting nu als handvat wordt gebruikt om zelf vorm te geven aan participatieve besluitvorming.

Voor Scouting Nederland geschreven als terugblik, maar voor anderen misschien een vooruitblik.