fotolijn

Netwerken toekomstthema's

Met behulp van vijf toekomstthema's gaan we de komende jaren binnen Scouting aan de slag om te werken aan de toekomstvisie: Scouting voegt waarde toe aan de samenleving door scouts uit te dagen zich te ontwikkelen en daarbij met elkaar veel plezier te beleven. Door binnen je team, project, groep of regio stil te staan bij of te werken aan de toekomstvisie, zorg je ervoor dat je 'toekomstproof' bent. Zo blijft Scouting ook in 2025 een organisatie waar meiden en jongens zich persoonlijk ontwikkelen door de uitdagende activiteiten die we doen en bieden we als Scouting een meerwaarde voor de wereld om ons heen. 

Er zijn vijf toekomstthema's waarmee je in de komende drie jaar als groep aan de slag kunt om op die manier te werken aan de toekomstvisie binnen je groep. Via de links in het menu op deze pagina, kom je meer te weten over de verschillende thema's: Ontwikkeling en uitdagingSamenwerken en verbindenOpen en diversTrots en zichtbaarheid en Vrijwilligers. Voor ieder toekomstthema is een netwerk opgestart waaraan je kunt deelnemen.  

De netwerken

In de netwerken worden goede voorbeelden uit de praktijk gedeeld, je doet er inspiratie op en je kunt met andere scouts in gesprek over alles wat met het toekomstthema te maken heeft. Alles met als doel jou te helpen bij het realiseren van je plannen rondom het gekozen toekomstthema. 

Hoe kan ik aansluiten?

Aansluiten bij een van de netwerken is heel eenvoudig! Doorloop de volgende stappen:

  1. Kies een van de toekomstthema's om mee aan de slag te gaan. Om je te helpen te kiezen en daarbij je eigen doelen te stellen, is het Escapespel ontwikkeld. Na het spelen van het spel heb je concrete doelen waaraan je vol enthousiasme kunt gaan werken.

    Of:

    Kies het toekomstthema waarvan jij denkt dat je, bijvoorbeeld vanuit je werk, studie of ervaringen in je eigen groep, iets kunt bijdragen of simpelweg iets van wil leren. Dus ook als je niet direct met het thema aan de slag gaat in je groep maar wel wil participeren in het netwerk, dan ben je welkom!

  2. Ga naar de Facebookgroep van het netwerk en sluit je aan!

  3. Start met inspireren! Deel de goede voorbeelden die je hebt rondom het thema, stel vragen, meng je in discussies, help anderen en laat je uitdagen!

Facebookgroepen

De netwerken kun je vinden op Facebook. Dit is in deze fase de meest eenvoudige manier om met elkaar in contact te komen en uit te wisselen. Ieder netwerk heeft een besloten Facebookgroep. Stuur een lidmaatschapsverzoek en we voegen je toe! Heb je geen Facebook? Dan is dit een mooie gelegenheid om een account aan te maken of vraag iemand uit je team, project, groep of regio die wel een account heeft om samen te werken.

ontwikkelingenuitdagingNetwerk Ontwikkeling en uitdaging

samenwerkenenverbindenNetwerk Samenwerken en verbinden

openendiversNetwerk Open en divers

trotsenzichtbaarheidNetwerk Trots en zichtbaarheid

vrijwilligersNetwerk Vrijwilligers