Wereldorganisaties WAGGGS en WOSM

Scouting is wereldwijd georganiseerd in de World Organisation of the Scout Movement (WOSM) en de World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS). De WOSM is de wereldorganisatie voor nationale Scoutingorganisatie voor alleen jongensgroepen of gemengde groepen. De WAGGGS is de wereldorganisatie voor nationale Scoutingorganisaties voor alleen meisjes. Beter gezegd: voor nationale Guidingorganisaties, want meisjes worden bij deze organisatie guides genoemd.

Er zijn ook nationale Scoutingorganisatie (NSO) die (vaak) na een fusie gemengd zijn geworden. Scouting Nederland is zo’n organisatie. Deze NSO’s zijn vaak lid van zowel de WOSM als de WAGGGS.

• De WOSM heeft ongeveer 28 miljoen leden in bijna alle landen op de wereld.
  • De WAGGGS heeft ongeveer 10 miljoen leden in bijna alle landen op de wereld.
  • Het hoofdkantoor van de WOSM is gevestigd in Genève en er zijn zes regionale wereldcentra.
  • Wereldwijd is de WOSM verdeeld in enkele regionale organisaties. Scouting Nederland valt onder de European Scout Region.
  • Het hoofdkantoor van de WAGGGS is gevestigd in Londen en heeft een aantal regionale wereldcentra. Wereldwijd is WAGGGS verdeeld in vijf regio’s. Scouting Nederland valt onder de Europe Region.