fotolijn

Insignes en awards

Insignes voor scouts

Als scout kun je allerlei insignes halen door het doen van bepaalde activiteiten. Je kunt insignes verdienen in je groep en ook tijdens een landelijk evenement zoals de HIT. Tijdens je scoutstijd haal je insignes in verschillende fases. Je kunt natuurlijk niet alles in één keer leren!

IdentiteitBasisfase

In de basisfase leer je alles wat je nodig hebt om goed te kunnen meedoen bij de scouts. Je leert dus eigenlijk de basis. In deze fase kun je tien insignes behalen, voor ieder activiteitengebied één en voor het activiteitengebied Uitdagende Scoutingtechnieken wel drie! Een activiteitengebied is een groep activiteiten die bij elkaar passen; ze gaan over hetzelfde onderwerp.

Wil je weten welke challenges bij welk insigne horen? Klik dan hieronder op het insigne dat jou gaaf lijkt en bekijk meteen welke challenges je kunt doen! Voor ieder insigne zijn vijf challenges als voorbeeld gegeven, maar je leiding kan hiervan ook afwijken. Vraag dus aan je leiding welke challenges je moet doen om een bepaald insigne te behalen.

VerdiepingsfaseSport Spel II

Als je in de verdiepingsfase komt, dan weet je al wat van een bepaald activiteitengebied en ga je op zoek naar meer hierover. Je leert alles wat je zou moeten weten en kunnen voor dit activiteitengebied; je verdiept je erin. Ook hier zijn weer tien insignes te behalen.

Klik hieronder op het insigne dat je wilt behalen om de challenges ervoor te bekijken. Ook hier geldt dat de leiding de challenges kan aanpassen. Vraag dus aan je leiding welke challenges je moet doen om een bepaald insigne te behalen.

Vuurmeester

Specialisatiefase

De laatste fase bij de scouts is de specialisatiefase. In deze fase kies je één of meerdere activiteiten uit waar je echt álles van wilt weten! Je wordt zo echt een specialist op het gebied van die activiteit. Je kunt bijvoorbeeld expert worden op het gebied van sterrenkunde of je wordt vuurmeester als je alles weet over stoken. Zo behaal je dus een specialisatie-insigne!

Naast het behalen van specialisatie insignes krijg je in deze fase ook de kans om te laten zien dat je leiding kunt nemen en misschien krijg je wel de kans om assistent-ploegleider of ploegleider te worden! Natuurlijk bereid je je in deze laatste fase ook voor op het overvliegen naar de explorers.

Gouden Wing klein

Gouden wing

Ben je een luchtscout? Dan kun je een gouden wing behalen! Om een gouden wing te verdienen, moet je laten zien dat je alles weet over lijnbestuurd modelvliegen of modelzweefvliegen. Een instructeur die is aangewezen door Scouting Nederland komt dan kijken of je alles in huis hebt om een gouden wing te behalen. Benieuwd naar de eisen? Klik hier om te lezen wat je allemaal moet kennen en kunnen om een gouden wing te behalen .

Awards

Op zoek naar extra uitdaging? Dan kun je aan de slag met awards! Dit zijn thema-insignes waar je een langere tijd mee bezig bent.

Welke awards zijn er?

Je kunt kiezen uit vier awards. Bij de eerste drie awards doe je allerlei activiteiten samen met andere scouts uit je ploeg of troep. De vierde award is een individuele award en die doe je dus alleen.

  • Development Award: bij deze award gaat het over onderwerpen als waar je goed in bent, samenwerken in je ploeg en iets betekenen voor een ander. De activiteitengebieden die hierbij horen, zijn Identiteit en Samenleving. Daarnaast hebben de activiteiten een link met de Millenniumdoelen van de Verenigde Naties.
  • Europe Award: bij deze award ga je (meer) internationale contacten opdoen. Je maakt kennis met scouts uit andere landen en hun cultuur. Deze award valt onder het activiteitengebied Internationaal.
  • Nature Award: bij deze award ga je aan de slag met de thema’s natuur, milieu en biodiversiteit. De award hoort dan ook bij het activiteitengebied Buitenleven.

Development Award SCO RGBEurope Award SCO RGBNature Award SCO RGB

  • The International Award For Young People: dit is een uitdagend programma voor jongeren tussen de 14 en 24 jaar waarmee je het beste uit jezelf kunt halen. Als scout kun je het bronzen niveau doen, waarvoor je minimaal zes maanden aan de slag gaat. Je leert wat je zelf graag wilt leren, je ontwikkelt nieuwe (sociale) vaardigheden en ook draag je een steentje bij aan de samenleving door het doen van vrijwilligerswerk. Heel afwisselend en uitdagend dus! De onderwerpen die bij deze award aan bod komen, vallen onder de activiteitengebieden Expressie, Identiteit, Samenleving en Sport & Spel. Dit is een individuele award, wat betekent dat je de activiteiten zelf onderneemt. Het kan wel erg leuk zijn om met meerdere scouts met deze award bezig te zijn.

  IAFYP BRO RGBIAFYP ZIL RGBIAFYP GOU RGB

Hoe nu verder? 

Allereerst kies je welke award je wilt gaan doen. Wat spreekt je aan en waarom? Lees de beschrijvingen van de verschillende awards eens goed door en bespreek het met je leiding. Zij kunnen je helpen met kiezen. Vraag ook eens aan de andere scouts van je troep of zij misschien ook een award willen behalen. Wil je aan de slag met The International Award For Young People, dan is het handig om dit ook met je ouder(s) te bespreken.

Aanmelden maar!
Zodra je hebt gekozen welke award je wilt gaan doen (en met wie je dat gaat doen), kun je je aanmelden door één van onderstaande formulieren in te (laten) vullen. Voor de Development, Europe en Nature Award vraag je aan je leiding om je als ploeg of troep aan te melden. Voor The International Award For Young People kun je je zelf inschrijven.

Aan de slag
Als je je hebt aangemeld, kun je met het programma aan de slag. Volg de handleiding van de gekozen award en ga de uitdagingen aan!

Vragen?
Mocht je vragen hebben over de invulling van het programma of ergens niet uitkomen, dan kun je altijd contact opnemen met het landelijk Team awards via awards@scouting.nl.

Badge
Wanneer je alle onderdelen van de gekozen award hebt gedaan, lever je een verslag in bij het landelijk Team awards om te laten weten dat je de award hebt afgerond. Zij zullen ervoor zorgen dat jouw behaalde award in Scouts Online geregistreerd wordt. Daarna kun je zelf of kan de leiding bij de ScoutShop de awardbadge bestellen.

award3Een award behaald, wat nu?

Heb je de smaak van de awards te pakken? Dan kun je natuurlijk nog één van de andere awards doen. Iedere award heeft drie niveaus: scouts, explorers en roverscouts. Je kunt dus ook in de volgende speltak verder met het behalen van awards. Je hoeft overigens niet eerst het scouts niveau van een award voltooid te hebben om bij de explorers met dezelfde award aan de gang te kunnen.

Handleidingen

Voor scouts, explorers, roverscouts en (bege)leiding vind je hier meer informatie.

Bewaren

Delen op: