Headerafbeelding

Internationale evenementen

Tijdens een internationaal Scoutingevenement ervaar je in korte tijd op een intensieve en indrukwekkende manier wat het betekent om deel uit te maken van een internationale beweging. Vaak zijn het evenementen waar honderden tot tienduizenden scouts en guides aan deelnemen. Bij een opening en sluiting besef je hoe groots het kamp is en dat Scouting en Guiding echt op de hele wereld actief is.

Je kampeert tussen scouts en guides uit andere landen, doet samen activiteiten, eet bij elkaar, merkt dat Scouting in andere landen net even anders is en doet vriendschappen op voor de rest van je leven. Internationale Scoutingevenementen worden georganiseerd door de wereldorganisaties (WOSM en WAGGGS), nationale Scouting- en Guidingorganisaties of regio’s die daarvoor een zelfstandige organisatie opzetten.

Een overzicht van alle nationale en internationale evenementen vind je hier

Internationale evenementen

Er zijn een heel aantal internationale evenement waar je als Nederlandse scout aan kunt deelnemen. De bekendste zetten we voor je op een rij:

  • Dit evenement wordt georganiseerd door een nationale Scoutingorganisatie als opdracht van de WOSM (World Organisation of Scout Movement), de wereldorganisatie van Scouting. Het vindt iedere vier jaar plaats. In 1995 was het in Nederland, in 2007 was het in Engeland, in 2011 in Zweden, in 2015 in Japan, in 2019 in de Verenigde Staten en de volgende is in 2023 in Zuid-Korea. Het is het grootste Scoutingevenement ter wereld. De afgelopen edities telden tegen de 45.000 deelnemers.

    Deelname gaat via Scouting Nederland, die daarvoor een zogeheten contingent vormt. Om deel te kunnen nemen moet je tijdens het evenement tussen 14 en 17 jaar oud zijn. Je kunt je als individuele scout inschrijven bij het Nederlands contingent en wordt dan ingedeeld in een troep van 36 scouts en 4 stafleden. In het voorbereidende jaar heb je enkele troepactiviteiten.

  • Vaak wordt er voorafgaand aan een World Scout Jamboree als proef een kleiner evenement gehouden. Dat zijn nog altijd evenementen met een paar duizend deelnemers, waar je soms als buitenlandse scout aan kunt deelnemen. Tijdens het evenement wordt ook een deel van het programma van de World Scout Jamboree uitgevoerd. Als je niet in aanmerking komt voor deelname aan de World Scout Jamboree kun je met zo’n pre-jamboree toch een groot internationaal evenement met mooie activiteiten meemaken.

  • Een Europese Jamboree vindt zo af en toe plaats. In 1994 organiseerde Scouting Nederland een Europese Jamboree als voorbereiding op de World Scout Jamboree een jaar later. Het is een internationaal evenement waar ook deelnemers van buiten Europa aan kunnen deelnemen, waardoor het feitelijk een wereldevenement is. De leeftijd van de deelnemers is net als bij de World Scout Jamboree 14 tot en met 17 jaar.

  • World Scout Moot is een internationale bijeenkomst voor roverscouts tussen de 18 en 25 jaar dat iedere vier jaar wordt georganiseerd. Het evenement trekt ongeveer 5.000 deelnemers uit landen over de hele wereld. De eerstvolgende editie zal in 2025 in Portugal plaats vinden. Lees hier meer informatie over de World Scout Moot.

  • Roverway is een Europees evenement voor roverscouts (16 tot en met 22 jaar). Roverway wordt elke drie jaar georganiseerd door een andere nationale Scoutingorganisatie. Het kamp bestaat uit twee delen van ieder vier dagen. Tijdens het eerste deel reis je met je troep, waarna alle troepen verzamelen op één terrein voor een jamboree van vier dagen. De eerstvolgende editie is in 2024 in Noorwegen, lees hier meer informatie over de Roverway.

    Als individuele deelnemer wordt je ingedeeld in een troep van vijftig roverscouts. Een troep is samengesteld uit kleinere groepjes van 5 à 15 landgenoten. Zo ontstaat een troep van meerdere nationaliteiten.

  • Veel nationale Scoutingorganisaties organiseren hun eigen Nationale Jamboree. Soms is dat een eenmalig (jubileum-)kamp, soms is dat een evenement dat om de paar jaar wordt gehouden. Als Nederlandse individuele scout of speltak kun je vaak aan deze Nationale Jamborees deelnemen.

    In augustus 2019 waren er de Kazachstan Jamboree in Kazachstan en Demos op Cyprus en in juli 2020 is er een Jamborette in België en de Kamp Vasalägret in Zweden.

  • JOTA is een afkorting van Jamboree On The Air, JOTI een afkorting van Jamboree On The Internet.

    Bij JOTA zoeken scouts wereldwijd contact met elkaar via zendstations die daarvoor speciaal bij de clubhuizen wordt opgebouwd. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd die te maken hebben met het wereldwijd contact leggen, zoals opdrachten die gezamenlijk uitgevoerd moeten worden of een wedstrijd om zo snel mogelijk contact te leggen met een scout in een bepaald land.

    Zo neem je deel aan een wereldwijd evenement, terwijl je toch gewoon op je clubhuis blijft.

    De JOTI is daar een variant van, maar dan verloopt het contact via internet.

  • De Haarlem Jamborette is een tiendaags kamp dat eens in de vier jaar wordt georganiseerd in natuurgebied Spaarnwoude, in de buurt van Haarlem.

  • NICES is een zomerkamp voor meisjes- en jongensscouts uit heel Europa tussen 14 en 21 jaar. NICES onderscheidt zich van andere kampen door de flexibele en vrije instelling: Je kunt zelf bepalen hoeveel dagen je blijft en je kunt je de avond van tevoren inschrijven voor de verschillende activiteiten. Aan de activiteiten kan individueel worden deelgenomen, dus je kunt meteen op pad met je nieuwe vrienden.

  • Nawaka is een afkorting van Nationaal waterkamp. Nawaka is het tiendaags waterkamp voor alle jeugdleden en begeleiding van waterscouting. Het wordt eens in de vier jaar door Scouting Nederland georganiseerd. Nawaka werd voor het eerst gehouden in 1950. Deelnemers zijn voornamelijk Nederlandse scouts, maar er zijn ook scouts uit het buitenland aanwezig.

  • World Thinking Day is een jaarlijkse feestdag op 22 februari. Dit is de verjaardag van Robert Baden-Powell, de oprichter van Scouting en ter ere van hem en Olave Baden-Powell, de vrouw van Robert Baden-Powell die ook op 22 februari is geboren. Olave Baden-Powell raakte in 1916 betrokken bij The Girl Guide Association (Scouting voor meisjes) en werd twee jaar later benoemd tot Chief Guide. In 1930 werd ze uitgeroepen tot World Chief Guide.

    World Thinking Day wordt door scouts en guides wereldwijd gevierd. Er zijn speciale activiteiten en veel scouts en guides gaan in hun blouse naar school en werk. In Nederland is dat nog niet gebruikelijk en er is een beperkt aantal groepen die iets organiseren. Als de dag op een werkdag valt, wordt het herdacht in het eerstvolgende weekend.

Scoutingspel