fotolijn

Free Being Me

Wist jij dat zes van de tien meiden stoppen met doen wat ze leuk vinden omdat ze zich slecht voelen over hoe ze eruit zien? Kinderen en jongeren van over de hele wereld noemen hun uiterlijk als één van hun grootste zorgen. Ze voelen een enorme druk om te voldoen aan het onrealistische ideaalbeeld van de media en hun leeftijdsgenoten. Die druk werkt verlammend. Stevig in je schoenen staan en in jezelf geloven, is erg belangrijk om te groeien als persoon. En dat is waar Scouting voor staat: het bieden van leuke, uitdagende activiteiten waardoor meiden en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen.

Om bij Scouting aandacht aan dit thema te schenken, is het programma Free Being Me opgestart. Dit is een activiteitenpakket dat leiding de kans biedt om een positieve bijdrage te leveren aan het vergroten van zelfvertrouwen van meiden én jongens. Dit programma is ontwikkeld door de World Association of Girl Guides en Girl Scouts (WAGGGS), het Dove Self-Esteem Project en experts op het gebied van Body confidence. De activiteiten zijn ontwikkeld naar aanleiding van toonaangevend onderzoek naar zelfbeeld. Meedoen aan dit activiteitenprogramma garandeert een echt en duurzaam effect bij de deelnemers. Door je groep te begeleiden bij het programma Free Being Me, stel jij persoonlijk meiden en jongens in staat meer vertrouwen in zichzelf te krijgen en meer van hun lichaam te gaan houden en iedere kans aan te grijpen hun volledige talenten in het leven te benutten.  

De schoonheidsmythe

Iedere dag krijgen kinderen en jongeren de boodschap dat wanneer ze succesvol willen zijn in het leven ze er op een bepaalde manier uit moeten zien. Hoewel deze door de maatschappij gedefinieerde ‘ideale look’ over de hele wereld verschillend is voelen meiden en vrouwen, en ook jongens en mannen, een sterke druk van de media, vrienden en familie om te proberen het uiterlijk van hun maatschappij te bereiken. In Free Being Me noemen we de ideale look van de maatschappij de ‘schoonheidsmythe’. We noemen dit een mythe omdat het onmogelijk te bereiken is. Uiteindelijk worden ook zelfs foto‘s van beroemdheden en supermodellen digitaal gewijzigd en geretoucheerd! In werkelijkheid zijn er heel veel manieren om mooi te zijn (sommige wat betreft uiterlijk en andere niet) en kunnen we tevreden zijn met ons uiterlijk zonder te proberen er uit te zien als de schoonheidsmythe.  

Bij Free Being Me draait het erom dat jeugdleden de schoonheidsmythe leren herkennen en zich er vervolgens tegen uitspreken door zelf te bedenken hoe zij en hun vrienden dit beeld aan de kaak kunnen stellen. Je niet onder druk voelen staan om er uit te zien als de schoonheidsmythe geeft meiden en jongens de vrijheid hun lichaam te accepteren zoals het is en het te waarderen om wat ze ermee kunnen doen en bereiken.  

Vijf sessies

Free Being Me bestaat uit vijf sessies. De eerste vier sessies bieden jeugdleden de kennis en vaardigheden die ze nodig hebben om de schoonheidsmythe aan de kaak te stellen. Tijdens de vijfde sessie wordt deze kennis in praktijk gebracht en wordt de Take Action activiteit gepland welke de jeugdleden na de sessie in de praktijk brengen. Omdat de leerervaring toeneemt tijdens de activiteiten en de sessies, is het belangrijk alle sessies in de juiste volgorde uit te voeren. Door een pauze aan te brengen tussen de sessies, creëer je ruimte om het geleerde te laten doordringen en om na te denken over de persoonlijke uitdagingen. Als je weinig tijd hebt en niet alle activiteiten kunt uitvoeren, hebben we in het activiteitenpakket de belangrijkste activiteiten gemarkeerd met een ster. Om het beste resultaat te bereiken om het zelfvertrouwen van de groep te verhogen, raden we aan ten minste die activiteiten uit te voeren.  

Badge

Er is een badge beschikbaar voor je groep als ze de activiteiten en het onderdeel Take Action voltooid hebben. Het overhandigen van de badge is een mooie manier om de prestaties te belonen en het laat zien hoeveel mensen hebben deelgenomen aan Free Being Me, overal ter wereld! De badges zijn te verkrijgen bij de ScoutShop.  

Om de badge van Free Being Me te verdienen moet ieder lid van je groep:

  • Het programma van vijf sessies voltooien, inclusief de activiteit ‘Persoonlijke uitdaging’ tussen de sessies.
  • Een Take Action activiteit plannen en uitvoeren om echt een verschil te maken bij anderen, door ten minste twee andere meiden of jongens te bereiken met een activiteit die een uur (of langer!) duurt en waarmee de geleerde vaardigheden overgebracht worden. 

Training

Om op een goede manier aan de slag te kunnen met Free Being Me, biedt Scouting Nederland verschillende trainingen aan. Tijdens de training van Free Being Me leren onze trainers jou hoe je het beste met je jeugdleden aan de slag kunt gaan met het programma. De trainers gaan samen met jou door het hele programma heen en leggen je uit waar je op moet letten en hoe de activiteiten in het programma bedoeld zijn. Zo kan jij goed voorbereid aan de slag met je jeugdleden. Onderwerpen die aan bod komen tijdens de training:

  • Theoretische achtergrond Free Being Me (onderzoeken, samenwerking)
  • Uitleg en opbouwen schoonheidsmythe
  • Kosten schoonheidsmythe
  • Spellen en activiteiten uit curriculum oefenen
  • Curriculum doornemen
  • Planning uitleggen
  • Uitleg Take Action

Uiteraard is er tijdens elke training veel ruimte voor vragen of opmerkingen van de deelnemers. Trainingen voor Free Being Me worden alleen nog op aanvraag gegeven. Een aanvraag voor een training kan je doen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Startdocument

Lees voor je aan de slag gaat met Free Being Me ook eens het startdocument van Scouting Nederland goed door. Hierin geven we je wat tips mee over hoe je Free Being Me het beste kunt gebruiken binnen jouw groep. Je vindt het startdocument bij de downloads op deze pagina.  

Inspiratie & tips van andere groepen

Heb jij Free Being Me uitgevoerd met je groep? En vind je het leuk om daar iets over te vertellen? Of wil je overleggen met andere groepen over hoe zij het hebben gedaan? Word dan lid van de Facebookgroep van Free Being Me! Je kan de Facebookgroep hier vinden.

Scouting Elst is al aan de slag gegaan met het programma. Lees alles over hun ervaringen hier.

Scouting Hartelgroep uit Spijkenisse heeft het FBM-programma als thema genomen voor hun zomerkamp met scouts met een beperking. Benieuwd hoe dat is gegaan? Lees het hier!

Mocht je nog vragen hebben, dan staat het Free Being Me team voor je klaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Curriculum Free Being Me

Fijn dat je belangstelling hebt voor het curriculum van Free Being Me. Met plezier willen we je deze toesturen. Als je jouw gegevens hieronder invult, dan wordt het curriculum je direct toegezonden. Veel succes met Free Being Me. Mocht je vragen hebben, dan kun je die altijd stellen per mail.
Naam
Je hebt geen geldige naam ingevuld.

E-mail
Je hebt geen geldig e-mailadres ingevuld

Naam groep
Invalid Input