fotolijn

Routekaart spelspecialist

De routekaart is een online trainingsroute voor spelspecialisten. In de routekaart vind je diverse mogelijkheden om aan je competenties te werken, zodat je snel en makkelijk ziet op welke manieren je aan een bepaalde competentie kunt werken. De routekaart is analoog opgebouwd aan de kwalificatiekaart. Dit betekent dus ook dat je niet alles uit de routekaart hoeft te doen, je pikt alleen de competenties er uit die je nog wil ontwikkelen als spelspecialist. Je kiest dus zelf met welke competentie je aan de slag wil en op welke manier.

routekaart klein

Het begin van de routekaart

De eerste stap is dat je je aanmeld als spelspecialist bij de coördinatoren. Daarbij is het belangrijk dat je voldoet aan het basisniveau. In stap twee ga je in gesprek met jouw buddy, waarbij je je leervragen en competenties inventariseert, leert over de werkwijze binnen het Landelijk team Spel en binnen het Team Spelspecialisten en gaan jullie in op jouw movitvatie om spelspecialist te worden. 

Aan de hand van je leervragen en te ontwikkelen competenties maak je een eigen Talent Ontwikkel Plan (TOP). Je kunt het TOP-formulier van Scouting Nederland gebruiken. Voor het beschrijven van je leerweg kun je de routekaart gebruiken.

Kennis van Scouting Nederland

Kennis van spelvisie en methode

Samenwerking en kwaliteitsbewaking

Verspreiden van kennis over spelvisie en -methode

Ondersteunen in het gebruik van spelvisie en -methode

(Door)ontwikkelen van materiaal

Het einde van de routekaart

Wanneer je denk dat je alle competenties beheerst kun je een assessment aanvragen. Het assessment wordt uitgevoerd door een opleider met een grote kennis van Spel. Tijdens het assessment word je tijdens een praktijksituatie geobserveerd (denk aan de infomarkt op de Scout-In, een spelathon, een speloverleg). Deze praktijksituatie is er om aan te tonen dat iemand de vaardigheid heeft om de visie over te dragen en niet alleen technische kennis bezit. Het assessment wordt afgesloten met een kwalificatiegesprek.

Vanuit Scouting Academy wordt het vier-ogen-principe gehanteerd (analoog aan trainers met de coördinator Scouting Academy in de regio). Daarom is er altijd een tweede persoon aanwezig. Deze tweede persoon zal in de meeste gevallen één van de twee de coördinatoren van de spelspecialisten zijn (als een soort vakopleider). Wanneer er geen opleider met voldoende Spel-kennis beschikbaar is, dan zou een assessment gedaan kunnen worden door een "gewone" opleider samen met een spel-deskundige. We streven er naar om zoveel mogelijk maatwerk te leveren. Het kwalificatiegesprek of assessment heeft twee mogelijke uitkomsten:

  • Je hebt aangetoond dat je de benodigde competenties bezit en kun worden gekwalificeerd. De opleider vraagt kwalificatie wordt aan bij de landelijk trainingsbeheerder en zorgt ervoor dat jij het certificaat krijgt.
  • Je hebt nog één of meerdere punten open staan. Je gaat jouw TOP aanpassen, je doet wat extra opdrachten en daarna volgt een nieuw kwalificatiegesprek.

Vragen of suggesties?

Heb je vragen, mis je nog dingen of heb je suggesties of verbeteringen voor de routekaart voor spelspecialisten? Dan horen we het graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..