Eisen, examens en controles CWO

Scouting Nederland heeft als opleidingssysteem voor varen het CWO systeem. Scouting gebruikt dit systeem voor roeien, zeilen, buitenboordmotor en motorboot (binnenboord).

Van alle CWO-disciplines is gedetailleerde informatie over de theorie- en de praktijkeisen beschikbaar op de website van het CWO. Deze informatie kun je teruglezen op de CWO-website. Tevens is er een handige infographic waarop je kunt zien welke CWO-kwalificaties er zijn en vanaf welke leeftijd je examen kan doen. We noemen deze de vaarroute CWO. Bij Scouting start je met CWO vanaf scoutsleeftijd. Voor welpen zijn er speciale insignes als opstap naar het CWO-systeem.

Theorie-examens

De werkgroep CWO-theorie-examenvragen houdt zich bezig met het maken van CWO-theorie-examens voor waterscoutinggroepen en admiraliteiten/regio’s van Scouting Nederland. De werkgroep maakt nieuwe examens en past bestaande examens aan in geval van wijzigingen van de CWO-eisen of het binnenvaartpolitiereglement (BPR). Als waterscout kun je oefenen voor het echte examen; er staat namelijk een aantal examens online. Op deze site is meer informatie beschikbaar over deze oefenexamens.

Admiraliteiten/regio’s kunnen deze theorie-examens aanvragen. De eerste keer dat een examen wordt aangevraagd, zijn er extra gegevens nodig. Vermeld daarom in de mail je lidnummer van Scouting Nederland, de naam van de admiraliteit/regio en het e-mailadres van de voorzitter. Je kunt je mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Er is gekozen om alleen hele theorie-examens uit te geven. Het advies is dan ook om deze niet zelf te wijzigen, om de kwaliteit ervan te waarborgen. Is er behoefte aan meer theorie-examens, dan kun je contact opnemen met de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Praktijkexamens

De admiraliteit is verantwoordelijk voor het uitgeven van CWO-diploma’s aan leden van de admiraliteit. CWO I en II kunnen in de groep afgenomen worden. Binnen de admiraliteit worden afspraken gemaakt over het toekennen en beoordelen ervan.

Controles

De CWO werkt met controles om de kwaliteit van instructie geven te waarborgen. Elke admiraliteit is via Scouting Nederland aangesloten bij de CWO. Elk voorjaar krijgt de admiraliteit een verzoek vanuit de CWO om vijf lesgeefdatums door te geven. Deze datums liggen bij voorkeur voor de zomer, maar in overleg kan de controle ook in het najaar plaatsvinden. De admiraliteit wordt door een controleur, vrijwilliger van de CWO, bezocht. Deze beoordeelt zijn bezoek aan de hand van een aantal punten. De admiraliteit krijgt na afloop zijn beoordeling. Tijdens de controle geeft de controleur tips mee als er aanleiding toe is. Ook stelt deze vragen om een beter beeld te krijgen van de situatie. Indien er meerdere jaren achtereen een onvoldoende toegekend wordt, gaat Scouting Nederland met de desbetreffende admiraliteit in gesprek om te zoeken naar verbeteringsmogelijkheden en ondersteuningswensen.