fotolijn

Routekaart praktijkbegeleider

De online trainingsroute voor praktijkbegeleiders bestaat uit een routekaart met daarin diverse mogelijkheden om aan je competenties te werken en waarmee je snel en makkelijk ziet wat je voor de functie van praktijkbegeleider aan competenties nodig hebt. Deze online trainingsroute is gebaseerd op de kwalificatiekaart voor praktijkbegeleider. Als je aan het eind van de routekaart bent, heb je dus in feite de kwalificatiekaart doorlopen. Je kiest in de routekaart zelf met welke competentie je aan de slag wil en op welke manier.

Je kun de routekaart ook als app op je mobiel gebruiken. Hoe dat werkt kun je vinden in de instructie routekaart praktijkbegeleiders op je mobiel gebruiken . Als je op de afbeelding hieronder klikt, kun je deze downloaden als afbeelding. Met deze afbeelding kun je eenvoudig de links op de routekaart openen.

SCN 113 Academy Routekaart 02b met legenda

Het begin van de routekaart

De eerste stap is dat je wordt aangemeld als praktijkbegeleider en voldoet aan het basisniveau. Daar hoort ondermeer het aanvragen van een VOG bij. Daarna ga je in gesprek met jouw begeleider (dat kan de praktijkcoach zijn, maar ook een ervaren praktijkbegeleider) en inventariseer je jouw leervragen en competenties. Samen kijk je naar de werkwijze in de regio en denk je na over jouw motivatie om praktijkbegeleider te worden.In de gecombineerde kwalificatiekaart praktijkbegeleider / praktijkcoach staan alle competenties die je nodig hebt om gekwalificeerd te worden. Ook is er een intakeformulier dat je zou kunnen gebruiken.

Vervolgens maak je een eigen Talent Ontwikkel Plan (TOP) aan de hand van de routekaart. Je kunt het TOP-formulier van Scouting Nederland gebruiken.
 

Kennis van Scouting Academy, spelvisie en doorlopende leerlijn

Coachen en begeleiden

Faciliteren en initiëren van persoonlijke ontwikkelingsactiviteiten

Beoordelen en registreren

Bevorderen van deskundigheid in jouw groep

Samenwerken

Het einde van de routekaart

Wanneer je denkt dat je alle benodigde competenties bezit voor de functie van praktijkbegeleider kun je een beoordelingsgesprek aanvragen voor je kwalificatie. In de kwalificatiewijzer kun je zien wie welke rechten heeft tijdens de beoordeling van jouw kwalificatie als praktijkbegeleider. Het beoordelingsgesprek heeft twee mogelijke uitkomsten:

  • Je hebt aangetoond dat je de benodigde competenties bezit en de kwalificatie kan aan jou worden uitgereikt en geregistreerd in Scouts Online (SOL).
  • Je bezit één of meerdere competenties nog onvoldoende. Je gaat jouw TOP aanpassen, je doet extra opdrachten en daarna volgt een nieuw beoordelingsgesprek voor jouw kwalificatie.

Verbeteringen?

Mis je nog dingen of heb je suggesties of verbeteringen voor de routekaart voor praktijkbegeleiders? Dan horen we het graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..