fotolijn

Voor waterscouting

Binnen Scouting kun je je als vrijwilliger kwalificeren voor bijvoorbeeld het geven van leiding aan je speltak. Lees hierover meer onder Scouting Academy. Voor leidinggevenden van waterspeltakken gelden aanvullende eisen.

Als je leidinggevende bij een waterscoutinggroep wordt, betekent dat meestal dat je met jeugdleden het water op gaat. Veel groepen zeilen met lelievletten. Om de leiding van een zeilboot te kunnen nemen, is het de bedoeling dat je over een CWO-III zeildiploma beschikt. Veel groepen leiden hun leden al op tot CWO-I en CWO-II en via de contactpersoon CWO in de regio kunnen examens voor CWO-III aangevraagd worden. Als je nog niet over voldoende zeilvaardigheden beschikt, kun je ook terecht bij de Zeilschool Scouting Nederland. In de Kwalificatiewijzer kun je meer informatie vinden over de verschillende kwalificaties voor waterscouting.

Tevens is er nu een handige infographic gemaakt waarop je kan zien welke CWO kwalificaties er zijn en vanaf welke leeftijd je examen kan doen. We noemen deze de vaarroute CWO. Bij Scouting start je met CWO vanaf scoutsleeftijd. Voor welpen zijn er speciale insignes als opstap naar het CWO systeem.