fotolijn

Ervaringen van deelnemers

Debra, deelnemer aan de training Gilwell Buitensport

Als jong staflid volgde ik de ene na de andere training, maar ik had er niet bij stil gestaan de Gilwell-training te volgen. Totdat hij me in de schoot geworpen werd. In die periode was ik ook erg onzeker geworden nadat ik binnen een jaar vier keer mijn baan kwijtraakte. Een vriendin zei me: misschien moet je Gilwell proberen, het zal je goed doen! Een week voor vertrek kwam het informatieboekje: ik mocht samen met Asterix en Obelix (ja, ook Gilwell doet aan thema!) en mijn medecursisten naar het Duitse Brexbachtal om daar op zoek te gaan naar de geheime runenkralen. De training startte met een lopende kennismaking en het opbouwen van ons kampement. We hadden een eigen hut, waar we foto’s die we hadden meegenomen aan de muur hingen, samen met verschillende attributen voor het thema.

Gedurende de week kwam hier een groeiende hoeveelheid niet droog te krijgen theedoeken bij en frutsels, stenen en houten werkjes die gemaakt en verzameld werden. Dag twee werd gevuld met allerlei uitdagingen, zoals het ’10.000 volt koord’ of het ‘blinde vierkant’, waarbij je met de hele groep moet samenwerken. Een dag later gingen we een hoogteparcours in de boomtoppen doen. Hierna hadden we stof genoeg om ons te buigen over (zelf)reflectie. Ook in de dagen erna hebben we van alles gedaan en hierover feedback gegeven aan elkaar en zo geleerd over onszelf. Om uiteindelijk toe te werken naar je persoonlijke opdracht. Het uitschrijven ervan was voor mij een uitputtingsslag, maar toen ik dat dan eenmaal voor elkaar had viel er een last van mijn schouders.

De laatste avond stond vooral in het teken van het Gilwell-boek; de pagina van onze training werd flink versierd. Daarnaast werden verhalen en gesprekken die tijdens de week waren blijven liggen, alsnog afgemaakt. En natuurlijk werd het daarbij hartstikke laat. Ons afscheid de dag erna vond ik het moeilijkste van de hele training. Mijn persoonlijke opdracht heeft mij uiteindelijk op mooie plaatsen gebracht. Twee dagen na terugkomst zat ik in het vliegtuig naar Spanje om mijn broer op te zoeken, die ik al bijna twee jaar niet had gezien. Uiteindelijk heeft mijn opdracht mij aangezet op zoek te gaan naar oude vrienden, het volgen van een nieuwe opleiding, het afreizen naar de MOOT in Canada en het vooruitzicht op een studie in Engeland. Gilwell kan zwaar zijn, maar je maakt hem zo mooi als je zelf wilt.

Pascal, deelnemer aan de training Gilwell Weekenden

Wat leer je nou tijdens zo'n Gilwell-training? Een vraag die ik mezelf voorafgaand aan de Gilwell-training stelde en waar ik het antwoord nog steeds niet op kan formuleren, omdat het echt per persoon verschilt. En als je het dan ontdekt, hoe ga je datgene aanpakken waarmee je versie 2.0 van jezelf in de toekomst neerzet?

Voor de eerste trainingsdag heb ik mezelf regelmatig afgevraagd waarom ik er ook alweer aan begonnen was. Ik had namelijk geen enkel idee wat ik wilde gaan leren. Tijdens het eerste weekend werd het me al snel duidelijk dat deze training, met al deze mensen die ook aan zichzelf wilden werken, me veel kon gaan brengen. De kennismaking, niet alleen met anderen, maar ook in alle rust met mezelf, maakte het tweede weekend voor mij een grote eye-opener. Ik ontdekte meer te willen genieten, meer rust te nemen tussen activiteiten door en hierdoor voor 110% voor één ding te gaan, in plaats van 55% voor twee dingen. Nadat het doel duidelijk was, ben ik samen met mijn persoonlijke begeleider aan de slag gegaan om dit doel te verwezenlijken.

Een half jaar lang heb ik naar mijn doel toe gewerkt binnen mijn eigen omgeving. Het grappige is dat ik me realiseerde dat JIJ jezelf wel kunt veranderen met hulp van de Gilwell-training, maar de mensen om je heen deze verandering zelf niet doormaken. Dit resulteerde erin dat ik me veel bewuster werd van de positieve invloed die ik als persoon op mezelf en de mensen om me kon hebben, iets waar ik veel positieve feedback op heb gekregen van bijvoorbeeld mijn ouders en mijn verloofde.

De afsluiting van de Gilwell-training was indrukwekkend, ook door de verhalen van mijn mededeelnemers die allemaal een sterke ontwikkeling hadden doorgemaakt. Het raakte mij te zien dat iedereen zo'n positieve draai had gegeven aan iets wat hem of haar eerder als obstakel tegenhield bij de eigen ontwikkeling. Daarom kan ik de Gilwell-training aanraden voor iedereen die er wel zin in heeft om versie 2.0 van zichzelf te leren kennen! Gilwell, wat zal het jou geven?

Mitchel, deelnemer aan de training Gilwell Buitensport

Mitchel kano-1Ik ben al een tijdje actief als leidinggevende en landelijk vrijwilliger. Mijn enthousiasme kan me echter soms ook tegenwerken in het samenwerken met anderen. Hoe ga je hier mee om? Dat wilde ik tijdens de Gilwell-training  ontdekken. De Gilwell-training heeft me handvatten geboden om mijn grote leergierigheid en brede interesse juist positief in te zetten in een team. Ik weet nu wat mij drijft om me in te zetten voor Scouting en wat me energie geeft. Daar leg ik nu mijn focus. Dit helpt ook in de samenwerking in een team. En ik ken mijn sterke en zwakkere kanten! De Gilwell-training heeft me geleerd goed onder woorden te brengen waarom iets voor mij belangrijk is, zodat ik anderen in mijn visie kan meenemen.

Wat de Gilwell-training me ook heeft gebracht, is de ontdekking dat ik een enorme passie heb voor het overbrengen van kennis en enthousiasme op anderen. Daardoor heb ik besloten te starten aan de lerarenopleiding maatschappijleer. Wat een Gilwell-training al niet teweeg brengt!

Kortom, de Gilwell-training houdt je een spiegel voor en biedt je inzicht in je gedrag en drijfveren. Ik zou iedereen willen aanraden om zichzelf de Gilwell-ervaring cadeau te doen!