Headerafbeelding

Vrijwilligers

Je als vrijwilliger inzetten voor Scouting, daar weet je jouw vrije tijd wel mee te vullen. Wat is het leuk om dat te doen! Waarbij je ook de vraag stelt, wat brengt het mij? Want naast dat je de jeugdleden een heleboel biedt, levert het een hoop ervaringen op die je ook buiten Scouting heel goed kan gebruiken in je verdere (werk)leven. Om je als vrijwilliger te ondersteunen hebben we een heleboel tools die je kunnen helpen om Scouting net even makkelijker te maken. En hebben we een enorm ontwikkelaanbod zodat je je binnen Scouting kan blijven ontwikkelen. Ben je leiding, dan vind je in deze etalage ideeën die je zelf kan gebruiken om geïnspireerd te blijven. Ondersteun je vanuit je rol vrijwilligers, bijvoorbeeld als bestuurslid of trainer, dan kan je hier een aantal hulpmiddelen vinden om vrijwilligers te kunnen blijven vinden, binden en boeien. Daarbij verwijzen we dan, naast de etalage hieronder, ook graag naar de cyclus duurzaam vrijwilligersbeleid.

  • Het toekomstthema vrijwilligers heeft een belangrijk speerpunt meegekregen. Misschien herken je het wel van je eigen groep: het vinden van voldoende vrijwilligers is soms best een uitdaging. De vrijwilligers die zich inzetten voor je groep, zijn geweldig en doen wat ze kunnen. Maar er zit een grens aan. De vrijwilliger van nu is namelijk druk!

    Veel mensen in Nederland staan open voor het doen van vrijwilligerswerk, maar je structureel verbinden aan een functie binnen je groep is lastig. Een klus moet echt passen in het leven van een vrijwilliger. Dit zorgt ervoor dat we moeten nadenken over nieuwe vormen van vrijwilligerswerk binnen Scouting: de flexvrijwilliger, de inzet van ouders, de deeltijdvrijwilliger, de ik-help-je-even-uit-de-brand-vrijwilliger, plusscouts, oud-leden. Hoe kunnen we het vrijwilligers zo gemakkelijk mogelijk maken ons te helpen en toch een sterk netwerk van betrokken vrijwilligers creëren? Met het thema Vrijwilligers duik je in dit uitdagende vraagstuk.

    In het netwerk worden goede voorbeelden uit de praktijk gedeeld, je doet er inspiratie op en je kunt met andere scouts in gesprek over alles wat met het toekomstthema te maken heeft. Alles met als doel jou te helpen bij het realiseren van je plannen rondom het thema Vrijwilligers. Heb je geen Facebook? Dan is dit een mooie gelegenheid om een account aan te maken of vraag iemand uit je team, project, groep of regio die wel een account heeft om samen te werken. Het netwerk Vrijwilligers kun je hier vinden.

Praktijkvoorbeelden

Eens lezen wat anderen doen? Hier worden voorbeelden van teams, groepen of ...

Tools

Wil je aan de slag met dit toekomstthema? Hieronder vind je een aantal hulp...

Activiteiten

Spelenderwijs aan de slag? Hieronder vind je activiteiten die je kan doen m...

Ontwikkelaanbod

Wil je hier meer over leren? Binnen Scouting hebben we heel veel manieren e...

Achtergrondinformatie

Nieuwsgierig naar wat er nog meer over dit toekomstthema bekend is binnen m...

Scouting toekomstproof