Headerafbeelding

Jeugdparticipatie

Wil je weten wat jeugdparticipatie is en hoe je het in kan zetten binnen jouw groep? Hier lees je meer over jeugdparticipatie als onderdeel van de doorlopende leerlijn. Daarnaast krijg je een praktijkvoorbeeld hoe je het binnen jouw groep kunt inzetten.

Hoe lang duurt het kijken of lezen?

20 minuten

Waar kan ik meer informatie vinden?Hier vind je meer informatie over de doorlopende leerlijn
Onderaan deze pagina vind je meer informatie over jeugdparticipatie
en een opdrachtenspel over de doorlopende leerlijn inclusief de participatieladder
Waar kan ik er meer over lezen?Zoek op 'Jeugdparticipatie Roger Hart' op Google en je vindt heel veel achtergrondinformatie over dit onderwerp.

Toelichting

Scouting is een vereniging die niet alleen vóór maar ook dóór kinderen en jongeren bestaat. Jeugdleden worden in toenemende mate zelf verantwoordelijk voor het Scoutingprogramma, waarbij ze ondersteund worden door volwassenen. Deze actieve betrokkenheid van kinderen en jongeren wordt ook wel 'jeugdparticipatie' genoemd.

Door jeugdleden actief te betrekken bij beslissingen over en bij de vormgeving van hun eigen speltak, leren ze zelf richting te geven aan hun persoonlijke ontwikkeling. Jeugdleden zijn niet van de ene op de andere dag zelf verantwoordelijk voor hun programma. Dit gaat in stapjes, overeenkomstig de participatieladder van socioloog Roger Hart.

Scouting toekomstproof