Headerafbeelding

Praatcirkel toekomstvisie

Tijd om laagdrempelig met elkaar in gesprek te gaan over de toekomst van je groep? Ontdekken op welk toekomstthema je je groep toekomstproof kan maken? Met behulp van de praatcirkel maak je zichtbaar naar welk toekomstthema jullie aandacht vanzelf naar uit gaat en welke minder vanzelfsprekend lijkt. Dit kan je op ideeën brengen om een toekomstthema verder te versterken.

Praktische informatie

Hoe lang ben je er mee bezig?30-90 minuten
Waar is het verkrijgbaar?Download de A3 pagina onderaan deze pagina
Waar kan ik meer informatie vinden?Maak ook gebruik van de Toekomstvisie-posters
Wat kost het?Een A3-print en vijf verschillende gekleurde A4-vellen, post-its en pennen

Toelichting

Voorbereiding

Print de praatcirkel uit op een A3-vel. Knip vervolgens de cirkel uit.

Pak de 5 gekleurde A4-vellen (rood, blauw, groen, geel en oranje) en plak deze aan de andere kant van de praatcirkel vast bij de juiste kleur van het toekomstthema. Als je de praatcirkel dan weer omdraait, is de praatcirkel klaar voor gebruik.

Werkwijze

Je gaat in groepjes van minimaal 3 tot maximaal 7 deelnemers zitten. De gespreksleider geeft alle aanwezigen een post-it en pen. De vraag die hij voorlegt is: ‘Wat heb jij als een groot succes ervaren in het afgelopen jaar? Waar ben je erg trots op dat je het hebt gedaan of dat het is gelukt?’

Iedereen schrijft dit in steekwoorden op de post-it en zet ook z’n initialen op de post-it.

Als iedereen is uitgeschreven, vraagt de gespreksleider of er iemand wil beginnen met het delen van haar of zijn succes. Aan het eind van het verhaal wordt gevraagd bij welk van de toekomstthema’s dit succes het beste past. Daar plak je dan het succes op het desbetreffende gekleurde vel. Daarna is de volgende persoon.

Als iedereen is geweest, bespreek je met elkaar wat je opvalt aan de verhalen, wat er opvalt aan de verdeling van de successen over de toekomstthema’s. Welke successen zouden jullie volgend jaar willen bereiken? En in welk toekomstthema zit dat succes? Welk toekomstthema draagt voor jullie het meest bij aan je groep toekomstproof maken?

Goeie gesprekken toegewenst!

Scouting toekomstproof