Headerafbeelding

Deep democracy

Hoe zorg je ervoor dat verschillende meningen en visies bij elkaar komen? Hoe zorg je dat er geluisterd kan worden naar niet alleen de mensen die gemakkelijk het woord nemen en de mensen die hun ideeën snel en goed kunnen verwoorden? Hoe zorg je ervoor dat je ook diegene die zich niet direct laten horen hun gedachten kunnen laten horen? Hoe zorg je dat die ‘Harry’ met z’n bijzondere ideeën een plek krijgt, in plaats van afgedaan wordt als ‘vreemd’? In dit filmpje hoor je wat dat vraagt.

Praktische informatie

Wat is het?Een filmpje
Hoe lang duurt het kijken of lezen?13:44 minuten
Waar kan ik het bekijken?Te bekijken op YouTube
Waar kan ik er meer over lezen?Het boek Deep Democracy van Jitske Kramer

Toelichting

Tijdens het #Scouting2025 evenement in Papendal zijn we aan de slag gegaan met het formuleren van de toekomstvisie. Alle tafeldames en –heren hebben een compacte training gekregen over Deep Democracy, zodat we aan de tafels niet alleen zouden luisteren naar hen die sowieso hun zegje doen, maar ook konden luisteren of er nog heel andere invalshoeken waren, die we nog niet hadden gehoord.

In dit filmpje wordt de basis uitgelegd van Deep Democracy. Een methode die ook veel gebruikt is toen in Zuid-Afrika apartheid werd afgeschaft. En waar toen letterlijk zwart en wit bij elkaar gebracht moesten worden om het een leefbaar land te maken. Hoe kan je er voor zorgen dat er gedragen besluiten ontstaan en er geen ‘sabotage’ ontstaat?

Een filmpje met uitleg over ‘Harry’ en het verhaal van een Koning die zo zijn eigen toekomstvisie probeerde te bereiken … En met een pleidooi voor het meer houden van goeie gesprekken bij het kampvuur!

Scouting toekomstproof