Headerafbeelding

Projectvoorbeelden

Laat je inspireren door de ervaringen van Raymond, Marieke, Maaike, Robbert en Esther. Waar heeft Programma Scouting Talent hen gebracht?

Een inkijkje in de bestuurlijke zaken van Scouting Nederland (Raymond Wonink)

“Een ongelofelijk mooi en speciaal project, een half jaar met het bestuur van Scouting Nederland meedoen. Van de Landelijke Raad in december 2017 tot de Landelijke Raad van juni 2018 was het dan zover. Na het tekenen van de geheimhoudingsverklaring mocht ik alles horen en meekrijgen van wat er speelde binnen het Landelijk Bestuur. Elke bestuursvergadering, gesprek en overleg werd ik in betrokken. Met open armen ben ik ontvangen. Naast de dagelijkse gang van zaken heb ik ook mogen deelnemen aan twee bijzondere weekenden die nog eens duidelijk lieten zien hoe de scouting mentaliteit van de bestuursleden is en hoe hard er wordt gewerkt en geïnvesteerd om onze vereniging nog mooier te maken. Daarnaast had ik een persoonlijke opdracht geformuleerd om het komende
half jaar op te richten. Om zo zelf het heft in handen te nemen. Het half jaar is voorbij gevlogen en heeft mij veel geleerd op scouting gebied maar ook op persoonlijk en bestuurlijk vlak.”

Een wereld die voor je open gaat (Marieke Helmer)

"Voordat ik aan PST begon wist ik eigenlijk niks van Scouting internationaal. Ik bedoel, wist ik veel dat er überhaupt een Scoutingwereld was buiten de groep en/of de regio... Tijdens PST ging ik aan de slag als de slag als hoofd communicatie voor het Nederlands contingent van Roverway 2016. Kort na de afronding van mijn PST-traject mocht ik als Head of Contingent voor het Nederlandse contingent naar Roverway 2018. Een functie waarvan ik in eerste instantie zei "dat kan ik helemaal niet", maar waarvan ik nooit spijt heb gehad om die kans te grijpen! Het was tof, het was leuk, maar zeker ook intensief en leerzaam. Dankzij PST en de projecten waar ik aan deelgenomen heb, heb ik veel ervaringen op kunnen doen op zowel landelijk als internationaal niveau. Nog steeds ben ik dankbaar voor deze ervaring, het netwerk wat ik erdoor heb opgedaan en de groei die ik heb doorgemaakt."

Spelspecialist: van activiteitenbank tot regiospelen (Maaike Waasdorp)

"Als spelspecialist-kwaliteit houd ik me bezig met de kwaliteit en de spelvisie van het programma van landelijke ledenactiviteiten, zoals de Scout-In, het Nawaka en de regiospelen. Dat is niet alleen achteraf kijken of alles wel klopt, maar ook vooraf richtlijnen opstellen en tijdens het hele proces meedenken en brainstormen over originele activiteiten. Een uitdagende en gevarieerde klus dus! Je maakt van heel dichtbij mee hoe zo’n groot project georganiseerd wordt en hoe een grote organisatie als Scouting Nederland in elkaar steekt."

"Mijn ervaring als beverleidinggevende ben ik gaan inzetten als spelspecialist. Ik had misschien nog geen ervaring met het organiseren van grote evenementen, maar door ik mijn ervaring als beverleidinggevende kon ik meteen aanschuiven bij de spelspecialisten. Als spelspecialist doe je een heleboel verschillende dingen: vragen beantwoorden van leiding vanuit het hele land, workshops geven en activiteiten voor de activiteitenbank en de @-scout schrijven. Ook het maken van de brochures voor de Bever-Doe-Dag en de Jungledag zijn opdrachten waar spelspecialisten zich mee bezig houden. Het leek me altijd al leuk om het verhaal voor de Bever-Doe-Dag te verzinnen. Dat is dan ook mijn tweede project geworden. Ik heb daarbij veel geleerd over het projectmatig werken. Het project regiospelen vond ik zo leuk, dat ik het jaar daarna ook gewoon weer meedeed. Dit keer kende ik de meeste mensen al en kon ik me daardoor nog beter focussen op mijn persoonlijke leerdoelen."

Internationaal betrokken tijdens Roverway (Robbert van der Gaag)

"Ik heb bijgedragen aan een deel van Roverway. Roverway is een internationaal evenement in Finland voor roverscouts. Een deel van Roverway is het Momentum. Dat houdt in dat de deelnemers, na het evenement in Finland, zich terug in Nederland lokaal inzetten voor ‘de maatschappij’. De Finse organisatie laat het aan de creativiteit van de contingenten en de deelnemers over om daar een fantastische beleving van te maken. In dit hele proces ben ik betrokken geweest als procescoach. Dit houdt in dat ik de deelnemers alert hield en waar nodig bijsprong. Ook drie andere PST'ers waren actief voor Roverway: van het organiseren van het midzomernachtfeest tot het Holland House."

Serious Request: Let’s hear it for the babies (Esther de Jong)

"Samen met het Rode Kruis hebben zeven PST'ers vanuit Scouting Nederland de acties gecoördineerd en een spelaanbod ontwikkeld voor alle speltakken. Na een avond met voorlichting vanuit het Rode Kruis zijn we aan de slag gegaan. Voor elke speltak hebben we diverse programma’s ontwikkeld om de leden bewust te maken van babysterfte en de situatie van moeders en baby’s in derdewereldlanden. Zelf heb ik bijvoorbeeld geholpen met het spel voor de welpen. Je vindt de programma’s terug in de activiteitenbank. We hebben ervoor gezorgd dat Scouting een eigen kopje had op de site van Serious Request, waar alle acties van scouts door heel Nederland opgezet konden worden. Dit leverde een mooi overzicht op van alle acties, gaf ook meteen inspiratie voor acties en ideeën en liet zien hoeveel geld er al was opgehaald.’ Dit totaal bedrag hebben we in Enschede bij het Glazen Huis aangeboden met nog een aantal scouts. We hebben ons als Scouting goed laten zien op het plein en waren goed te herkennen met een groot spandoek met Laat je uitdagen! erop."

Klik hier voor een link naar de chequebox, een filmpje van een andere scout en een fragment van het overhandigen van het bedrag aan Paul Rabbering (zelf ook een oud-scout).

Zakboekje scouts: van opdracht naar uitvoering (Esther de Jong)

"Op dit moment er wordt aan een nieuw zakboekje voor scouts (11 tot 15 jaar) gewerkt. Eén van mijn mede PST'ers, Duncan, heeft hier de projectopdracht voor gemaakt. Na goedkeuring konden er teamleden worden gezocht. Van dit team ben ik nu de voorzitter geworden. We hebben onderzocht wat de scouts willen met een enquête naar alle leden. Hiermee kunnen wij straks het zakboekje maken dat hopelijk bij zoveel mogelijk scouts(leiding) mee naar Scouting gaat. Een leuke uitdaging, waar ik zonder het PST-programma waarschijnlijk nooit aan was gekomen!"

Scouting Academy