Headerafbeelding

Creative & Critical Thinking Mindset

Het toepassen van deze mindset geeft je de kans om bij jezelf na te gaan waarom je iets vindt, of waar dat op gebaseerd is. Dit is voor iedereen anders. Om elkaar te kunnen begrijpen is het belangrijk om te snappen welke (niet uitgesproken) gedachten ergens onder zitten. Kijk zowel naar het grotere plaatje als naar de details. Dit kan je helpen om een standpunt aan iemand anders uit te leggen, of om je eigen redenering te kunnen volgen.

Deze mindset bestaat uit twee onderdelen die sterk met elkaar verbonden zijn:

  1. Kritisch nadenken en naar een vraagstuk kijken, zodat je alle onderdelen begrijpt en de samenhang ziet. Je gaat terug naar de kern. Wat is het doel? Je kijkt zowel naar het grotere plaatje als naar de details als je een situatie wil begrijpen.
  2. Creatief denken, zoals ergens op een andere manier naar kijken, nieuwe oplossingen bedenken en nieuwe manieren uitproberen.

Je kunt deze mindset gebruiken wanneer je een spel bedenkt om vooraf kritisch te kijken naar de mogelijke valkuilen of zaken die je misschien op een andere manier beter aan kan pakken, en creatief aan de slag te gaan met nieuwe ideeën. Naderhand kan je evalueren wat je bereikt hebt en kijken hoe je dit in de toekomst eventueel anders aan kan pakken. Ook kan je deze mindset gebruiken om met een nieuwe blik te kijken naar gebruiken of tradities; zaken die altijd op een bepaalde manier gaan. Je kunt hiermee achterhalen waarom iets gaat zoals het gaat en vernieuwingen van toegevoegde waarde invoeren.

Deze mindset helpt je:

  • Dieper inzicht te krijgen in de situatie;
  • Goed onderbouwde beslissingen te nemen;
  • Zelfstandig te denken;
  • Nieuwe manieren uit te proberen en te blijven leren;
  • Inzicht te krijgen waarom wij en anderen dingen doen zoals we ze doen;
  • Open te staan voor nieuwe perspectieven.

Scouting Academy