Headerafbeelding

Het WAGGGS leiderschapsmodel

Iedereen is een leider. Leiderschap betekent een positieve impact maken: op de mensen om je heen, op de samenleving, maar ook op jezelf. Jouw persoonlijkheid, achtergrond en kijk op de wereld liggen aan de basis van wie jij bent en wat voor leider je bent. Jouw weg als leider en de impact die jij maakt, bepaal jij zelf.

Door te reflecteren op jouw reacties en gedrag, kan je jouw leiderschap meer bewust vormgeven. Goed leiderschap is relatief en niet meetbaar, maar iedereen kan zich hier verder in bekwamen, hoe ervaren of onervaren je ook bent. De Leadership Mindsets zijn een manier om naar jouw eigen doen en laten te kijken en hierop te reflecteren vanuit verschillende perspectieven.

Het WAGGGS leiderschapsmodel

Voor de World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS) is leiderschap een reis die je niet alleen, maar gezamenlijk maakt. Het helpt ons samenwerken en positieve veranderingen aan te brengen - niet alleen voor onszelf, maar ook voor anderen. Een goede leider wil een leven lang leren, anderen begrijpen en verbinden, door gebruik te maken van verschillende wijsheden. Zo maken we samen een verschil.

Samen met de Universiteit van Exeter heeft de WAGGGS gewerkt aan een leiderschapsmodel dat gebaseerd is op decennia kennis en ervaringen van meiden, vrouwen en hun reis in leiderschap. Het WAGGGS leiderschapsmodel is gebaseerd op het ‘Five Minds of a Manager’ model, ontwikkeld door Henry Mintzberg en Jonathan Gosling. Het is aangepast naar de missie van WAGGGS: meisjes en jonge vrouwen in staat stellen hun volledige potentieel als verantwoordelijke wereldburgers te ontwikkelen. Scouting Nederland staat open voor alle kinderen en jongeren, dus het model is toepasbaar voor iedereen.

Veel leiderschapsmodellen gaan over het ontwikkelen van vaardigheden en kennis om een leidinggevende te zijn. In onze ervaring en kijkend naar de groei van meiden en jonge vrouwen en iedereen die zich daarmee identificeert in Scouting wereldwijd, zien we dat kennis en vaardigheden belangrijk zijn, maar jouw waarden, jouw eigen perspectieven en mindset er nog meer toe doen. Leiderschap is aan verandering onderhevig en voor iedereen verschillend. Het is een interactief proces met jezelf en met anderen in een groep. Zonder onze eigen kernwaarden en perspectieven te ontwikkelen, kunnen we geen rolmodel zijn in het uitdragen van ons leiderschap. Wij geloven niet in het aanleren van een vaste set leiderschapsvaardigheden - daarom is het WAGGGS leiderschapsmodel met zes mindsets ontwikkeld.

Wat zijn de Leadership Mindsets?

Het leiderschapsmodel gebruikt een systeem van zes mindsets om aan de slag te gaan met het oefenen van leiderschap. Elke mindset is als een bril: je kunt er doorheen kijken voor een verschillend perspectief en om bewust invloed uit te oefenen op reacties, keuzes en gedrag. De zes Leadership Mindsets geven betekenis aan ervaringen, bieden meer bewustwording van jouw eigen leiderschap en geven handvatten om jouw leiderschap te ontdekken. Zo leer je jezelf beter kennen en kun jij in iedere situatie, binnen jouw team, op school of thuis bij je familie, de juiste mindset toepassen.

Reflective Mindset

Reflective Mindset

De eerste stap naar goed leiderschap is werken aan jouw zelfkennis en perso...

Collaborative Mindset

Collaborative Mindset

De Collaborative Mindset brengt verschillende perspectieven samen en inspir...

Creative Critical Thinking Mindest

Creative & Critical Thinking Mindset

Het toepassen van deze mindset geeft je de kans om bij jezelf na te gaan wa...

Equality Mindset

Equality Mindset

Bij de Equality Mindset draait het om het creëren van gelijke kansen voor i...

Worldly Mindset

Worldly Mindset

De Worldy Mindset helpt om te verbinden en geeft handvatten om in complexe ...

Responsible Action Mindset

Responsible Action Mindset

De Responsible Action Mindset stimuleert je om een visie te ontwikkelen op ...

Scouting Academy