fotolijn

Wat is Gilwell?

Bij Scouting werk je vaak samen in een team of in een groep. Goed samenwerken en communiceren is dan ook heel belangrijk. Dit kun je natuurlijk leren, bijvoorbeeld tijdens een Gilwell-training. In een Gilwell-training krijg je meer inzicht in je eigen gedrag en drijfveren, en zo leer je jezelf beter kennen. Tijdens een Gilwell-training kies je zelf in welke mate en wanneer jij uitdagingen aangaat en leer je aan de hand van drie kernwoorden: Ontmoeten, Ontdekken en Ontwikkelen.

Ontmoeten

Gilwell is een avontuur waarin je samen met andere scouts stilstaat bij jezelf en jouw rol in een team of groep. Een Gilwell-training begint met 'ontmoeten'. Je leert je medecursisten kennen, zodat je je vertrouwd voelt om je eigen verhaal met hen te delen. Maar in deze eerste fase van de training gaat het ook om ‘ont-moeten’: het loskomen van je dagelijkse routines om zo ruimte te scheppen iets nieuws, iets anders, iets wat je misschien al heel lang wilt.

Ontdekken

Na het 'ontmoeten' ga je 'ontdekken'. Dat doe je door samen met de andere deelnemers uiteenlopende en uitdagende groepsactiviteiten te ondernemen. Daarin ontdek je steeds weer nieuwe (on)hebbelijkheden van anderen en van jezelf. Als groep leer je ook een gezamenlijke ‘taal’, zodat je hier met elkaar over kunt praten. Hierdoor krijg je meer inzicht in jezelf, jouw gedrag en hoe dat overkomt bij anderen.

Ontwikkelen

Gilwell is leren door te doen. Al tijdens een Gilwell-training heb je de kans om ‘nieuw gedrag’ veilig uit te proberen. Als je altijd liever de kat uit de boom kijkt, kun je bijvoorbeeld eens proberen om sneller initiatief te nemen. Ben je gewend om je mening door te duwen, probeer dan eens meer open te staan voor de mening van anderen. Tijdens de training komt iedereen van zichzelf wel bepaald gedrag tegen dat je eigenlijk in de weg zit. Maar je ontdekt ook kwaliteiten van jezelf die je graag zou willen versterken. Tijdens de training oefen je het ontwikkelen van nieuw gedrag of het versterken van je kwaliteiten, maar ook na de training ga je hiermee aan de slag. Dit wordt dan je persoonlijke leerdoel.

Gilwell is een unieke ervaring! Het is groeien als Scoutingleidinggevende (of bestuurder), zodat je achteraf trots kunt zijn op je welverdiende Gilwell-kralen.