SCENES Centres in Nederland

SCENES staat voor Scout Centres of Excellence for Nature and Environment. SCENES Centres bieden scouts de mogelijkheid om in een natuurlijke omgeving te kamperen en deel te nemen aan praktische milieueducatieprogramma's zodat iedereen actief betrokken en met natuur en milieu bezig kan zijn. SCENES Centres streven bij het beheren van hun kamppeerterrein naar bescherming van de omgeving en minimalisering van hun impact op het milieu. Ze bieden een natuurlijke kampeeromgeving waarin de kampeerders duurzaam kamperen en duurzaam kampbeheer uit de eerste hand kunnen ervaren.

Ada’s Hoeve (Ommen) is sinds 2016 een SCENES Centre. Daarnaast is Scoutinglandgoed Zeewolde sinds augustus 2018 een SCENES Centre. Op dit moment zijn Scoutcentrum Rotterdam en Scoutcentrum Buitenzorg (Baarn) aspirant SCENES-centers.

De SCENES-kampeerterreinen moeten voldoen aan drie hoofdvoorwaarden:

• Het terrein ligt in een natuurlijke omgeving, zodat gasten uitgenodigd worden om te spelen en te leren in de natuur;
  • Het kampeerterrein biedt natuuractiviteiten aan haar gasten;
  • Het kampeerterrein streeft een zo duurzaam mogelijk beheer na.

Daarnaast vindt Scouting Nederland het belangrijk dat er een goede informatievoorziening is naar gasten én naar medewerkers.

Het wereldwijde SCENES-netwerk

SCENES is een initiatief van de Wereldorganisatie van de Scout Movement (WOSM). Er zijn momenteel meer dan twintig SCENES Centres over de hele wereld, op verschillende plaatsen zoals Costa Rica, Afrika, de Zwitserse Alpen en Nederland! Als lid van het wereldwijde SCENES-netwerk wil Scouting Nederland Scouting (Label)kampeerterreinen in Nederland motiveren en helpen bij het streven naar duurzaam beheer en het stimuleren van natuurbeleving bij de scouts.

Meer informatie en een lijst van SCENES Centres in Nederland en over de hele wereld is te vinden op de website van de WOSM. De richtlijnen voor SCENES Centres vind je hier.

Een SCENES Centre worden

Scouting speelt een belangrijke rol in de persoonlijke ontwikkeling van meiden en jongens. Hierin staan verbonden zijn met de natuur, begrip en enthousiasme hebben voor het milieu en de toekomst van onze planeet centraal. Scouting Nederland vindt het belangrijk dat er SCENES-centra zijn in Nederland omdat duurzaam beheer en natuur en milieu steeds belangrijker worden voor kampeerterreinen en hun gasten. SCENES sluit aan bij de spelvisie, doelstelling en missie van Scouting Nederland.

Als SCENES Centre is het belangrijk dat gasten en medewerkers zich bewust zijn van wat ze zelf kunnen doen op het gebied van natuur en duurzaamheid. Het netwerk helpt om nieuwe en bestaande ideeën op het gebied van natuur en duurzaamheid te ontwikkelen. De centra helpen elkaar in hun continue ontwikkeling en staan dan ook volop in contact met scouts en scoutcentra over de hele wereld. Doordat SCENES een wereldwijde standaard is, weten gasten dat er op SCENES Centres aandacht is voor duurzaam kamperen en dat er mogelijkheden zijn om met je scouts natuuractiviteiten te beleven.

Een SCENES-centrum streeft er naar:

• De principes en doelen voor milieueducatie bij Scouting in praktijk te brengen;
  • De leefomgeving van het scoutcentrum te beschermen;
  • Mogelijkheden te bieden om de natuurlijke omgeving te ervaren en er contact mee te maken;
  • Actief betrokken te zijn bij educatieve programma's;
  • Zo goed mogelijk te worden op het gebied van milieubeheer.
  • Te participeren in het wereldwijde SCENES-netwerk.

Bekijk het stappenplan voor meer informatie als je interesse hebt om met je kampeerterrein SCENES Centre te worden. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van Scouting Nederland voor meer informatie.