Doelstelling & missie

Scouting staat voor uitdaging! Scouting biedt leuke en spannende activiteiten waarmee meiden en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen.

De vereniging Scouting Nederland stelt zich het volgende ten doel:

"De vereniging stelt zich ten doel het bevorderen van het Spel van Scouting in Nederland op grondslag van de ideeën van Lord Baden-Powell om daarmee een plezierige beleving van de vrije tijd te bieden aan meisjes en jongens, waardoor een bijdrage wordt geleverd aan de vorming van de persoonlijkheid."

Missie

"Scouting is een open, maatschappelijk betrokken jeugd- en jongerenorganisatie, die haar leden met het Scoutingprogramma een plezierige en uitdagende vrijetijdsbesteding biedt. In dit Scoutingprogramma wordt in actief samenspel met leeftijdsgenoten, geïnspireerd op het buitenleven, een bijdrage geleverd aan de vorming van de persoonlijkheid. Hierdoor leren scouts met respect voor zichzelf en hun omgeving de eigen grenzen te verkennen en verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen."

Facts & figures

• Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland met meer dan 100.000 leden
  • Wereldwijd zijn ruim 40 miljoen meiden en jongens lid van Scouting
  • Er zijn meer dan 1.000 Scoutinggroepen in heel Nederland
  • In 80% van alle gemeenten zijn één of meer Scoutinggroepen actief
  • 75% van de vrijwilligers is jonger dan 25 jaar en zij besteden gemiddeld 8 uur per week aan Scouting
  • 25% van de Scoutingvrijwilligers is ook vrijwilliger bij een andere organisatie
  • Scouting heeft ruim 20 Labelkampeerterreinen voor scouts en niet-scouts op de mooiste plekjes van Nederland
  • Koningin Máxima is beschermvrouwe van Scouting Nederland

Bij Scouting in Nederland spelen meiden en jongens samen en daarom is de vereniging zowel lid van de wereldbond voor meiden en jongens – World Organisation of the Scout Movement (WOSM) – als van de aparte wereldbond voor meiden – World Association for Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS).