fotolijn

Girls in the lead - Koningin Máxima rondleiden

Anne Top (17) kreeg de kans van haar leven toen ze als explorer van Scouting Lunteren Koningin Máxima mocht rondleiden toen zij een bezoek bracht aan de Lunterse Scoutinggroep. Na afloop van de rondleiding ging Anne samen met drie andere meiden een kwartier met de Koningin in gesprek over meiden en Scouting.

Anne: “Ik hoorde half februari dat ik Koningin Máxima mocht rondleiden. Toen mijn moeder die avond thuis kwam van een vergadering van Scouting vroeg ze mij of ik een geheim kon bewaren. Ik beloofde dat direct, aangezien ik erg nieuwsgierig ben. Ze vroeg me of ik het leuk zou vinden om de Koningin rond te leiden op Scouting. Natuurlijk zei ik direct ja! Zoiets maak je maar één keer mee, en die kans liet ik natuurlijk niet voorbij gaan.”

In het begin was Anne nog bang dat haar moeder een grapje had gemaakt. Maar nadat ze een brief van Scouting Nederland had ontvangen waarin werd bevestigd dat het echt waar was en dat Anne op 22 april de Koningin een rondleiding zou geven, begon het langzaam tot haar door te dringen. Toch vond ze het soms wel lastig om haar mond te houden tegen haar vriendinnen: “Toen ik het net wist was het heel moeilijk. Ik wilde het natuurlijk direct tegen iedereen vertellen. Maar omdat het best belangrijk was dat ik het tegen niemand zei, kon ik mezelf overhalen om het naast me neer te leggen en er niet teveel over na te denken. Toen het eenmaal dichterbij kwam werd het weer heel moeilijk. Ik had een verjaardag op de avond dat ik naar Scouting Nederland ging voor de voorbereiding, en iedereen vroeg waarom ik zo laat was... Maar ja, ik mocht écht niks vertellen!”

Naast de rondleiding van de Koningin heeft Anne ook meegewerkt aan het boekje Girls in the lead. Dit deed zij samen met drie andere meiden: Oleijn, Marjolein en Amy. Deze vier meiden zijn dankzij hun verhaal in Girls in the lead allemaal geselecteerd voor het gesprek met de Koningin. Dat vergt natuurlijk wel wat voorbereiding. Gelukkig konden de meiden het al snel goed met elkaar vinden: “De andere meiden uit het boekje zijn geweldig! We kennen elkaar niet echt, maar we konden het goed met elkaar vinden en hadden goede gesprekken. Ik vond het heel leuk om hun verhalen te horen en met ze over Scouting te praten. Zij komen van heel verschillende Scoutinggroepen en ik vond het heel leuk om hun verhalen te horen.”

En toen was het ineens zover: 22 april 2014. Anne arriveerde samen met haar moeder (die bestuurslid is bij Scouting Lunteren) om 11:00 uur al bij het Scoutinggebouw. Dat betekende nog een aantal dingen voorbereiden, maar vooral heel lang wachten. “Ik was eigenlijk helemaal niet zenuwachtig. Er hing wel een spanning op het terrein waardoor ik toch niet helemaal rustig was, maar het ging eigenlijk heel goed met de zenuwen. Tot tien minuten voordat ze kwam. Toen werd ik ineens heel erg zenuwachtig en toen vroeg ik me echt af waarom ik ooit had gezegd dat ik het zou doen. Maar die zenuwen waren eigenlijk ook heel snel weer over.”

Dan is daar het moment. Koningin Máxima arriveert en Anne gaat haar rondleiden over het terrein: “Ik heb de Koningin verteld over Scouting Lunteren, dat we een nieuw gebouw hebben omdat het een aantal jaar geleden was afgebrand, dat we met ongeveer 150 leden zijn en dat het een super gezellige groep is. Bij de pizza-ovens heb ik uitgelegd hoe deze gemaakt worden en waarom je dat zo doet. Verder heb ik haar nog verteld dat Scouting je helpt je social skills te ontwikkelen en om net díe stap te zetten die je niet durfde te zetten, zodat je leert dat iets helemaal niet eng hoeft te zijn - waardoor je in de toekomst eerder iets durft te doen.

De Koningin was geweldig. Ze is echt heel aardig en super geïnteresseerd. Ze is heel open en eigenlijk heel normaal, alsof je haar, bij wijze van spreken, zo in de supermarkt tegen kan komen.” Na de rondleiding waarbij de Koningin drie typische Scoutingactiviteiten heeft bekeken krijgt zij het boekje Girls in the lead uitgereikt van Amy, één van de andere meiden die ook heeft meegewerkt aan het boekje. Vervolgens gaan de vier meiden met de Koningin in gesprek. “Het gesprek met de andere drie meiden van het boekje was erg leuk. We praatten over dingen als leiding nemen, leiding geven, verantwoordelijkheid, hoe wij denken dat de toekomst van Scouting eruit ziet en vooral over onze eigen ervaringen met Scouting. Ook dit was heel speciaal, want je zit niet dagelijks met de koningin aan tafel.”

Na het gesprek was het bezoek alweer afgelopen. Het is voor Anne een hele mooie ervaring geweest: “De Koningin rondleiden doe je niet elke dag. Het was dan ook een beetje onwerkelijk om het te doen. Ik vond het een hele eer dat ik gevraagd ben om de Koningin rond te leiden. Het was iets wat ik waarschijnlijk maar één keer meemaak en het was erg leuk. Ik heb er naartoe geleefd en nu is het voorbij. Jammer genoeg was het al snel voorbij, maar het was erg bijzonder.

Ik ben op zich best trots op mezelf. Ik vind het vreemd om te zeggen, maar het is zo. Het is niet zo heel moeilijk om een rondleiding te geven, maar ik heb het toch maar even gedaan. Aan de koningin nog wel, dat is niet niks. Maar ik ben ook trots dat Scouting Lunteren is uitgekozen als locatie. Het maakt me ontzettend trots dat ik daarbij hoor. Het bezoek van Koningin Máxima is iets wat ik mijn leven lang niet meer zal vergeten.”