Headerafbeelding

Online bijeenkomsten en trainingen organiseren

Op deze pagina vind je een verzameling van werkvormen die je kunt gebruiken voor zowel live als online bijeenkomsten. Deze zijn verzameld op initiatief van team Scouting Academy Support, onderdeel van Landelijk team Scouting Academy. Wil je meer informatie hebben over online trainen en assessments afnemen binnen Scouting Academy? Ga naar de Methodiekenbank en download 'Online training geven', of stuur een mailtje met je vraag naar scoutingacademy@scouting.nl.

Live vs. online bijeenkomsten

Bijeenkomsten zijn voor het leesgemak verdeeld in twee groepen:

Live bijeenkomsten: bijeenkomsten waarbij mensen bij fysiek samenkomen;
Online bijeenkomsten
: bijeenkomsten die je volgt via een laptop, tablet of telefoon.

Waar 'bijeenkomst' staat kun je allerlei soorten bijeenkomsten lezen: trainingen, assessments, groepsraden, enzovoorts.

Tips voor een soepele online bijeenkomst

  • Zorg voor een agenda, verstuur die ruim van tevoren en voorzie deze van de vergaderlink;
  • Stuur twee dagen voor de vergadering een herinnering, inclusief de vergaderlink;
  • Informeer vooraf hoe het met iedereen gaat en of ze nog agendapunten hebben;
  • Maak van tevoren duidelijke afspraken over camera en microfoongebruik. Vraag de deelnemers bijvoorbeeld hun camera uit te zetten wanneer zij alleen luisteren. Demp de microfoons en gebruik het opsteken van het handje in Microsoft Teams;
  • Online vergaderen is best zwaar en vergeet niet dat sommige mensen dat ook al de hele dag voor hun werk moeten doen. Bouw een koffiemoment in, een korte energizer, een leuke anekdote;
  • Gebruik interactieve tools om met stellingen mee te laten denken en doen. – zie online werkvormen.

Online werkvormen

  • https://www.todaysteachingtool...; - Op deze site vind je een handige flow chart waarin je op basis van de behoefte kunt bekijken welke online tool je het beste kunt gebruiken. 
  • https://mbomediawijs.nl/edutoo...; - Op deze site vind je uitleg over diverse online tools. Primair gericht op docenten in het onderwijs, maar ook heel bruikbaar voor scouts.
  • Mentimeter: https://www.mentimeter.com/ - handig om meningen te peilen tijdens je bijeenkomst, keuze antwoorden of open antwoorden. Let op: stemmen in een algemene ledenvergadering is gebonden aan wettelijke regels. Lees meer hierover op scouting.nl/coronavirus.
  • Ideaboardz: https://ideaboardz.com/ - een online flip-over
  • Padlet: https://padlet.com/ - een online werkbord, waar deelnemers ook teksten of links kunnen toevoegen.
  • Quizlet: https://quizlet.com/nl - quiz maken die iedereen persoonlijk kan maken, geeft ook de mogelijkheid om eerst te oefenen.
  • Kahoot: https://kahoot.com/ - competitieve quiz, snelheid is belangrijk, leuke korte energizer. Meerdere goede antwoorden voor een vraag mogelijk.
  • Mindmeister: https://www.mindmeister.com/nl - een handige tool om online mindmaps te maken.
  • Online energizers: Bijvoorbeeld een online bingo, maak een foto van 9 voorwerpen, die je niet in handbereik van een kamer hebt (bijv. tandenborstel, hamer, afwasmiddel, etc.) laat iedereen zo snel mogelijk deze voorwerpen in huis zoeken en voor de camera in beeld brengen, wie heeft er als eerste een rijtje vol?
  • Kijk voor meer energizers op: https://stormpunt.nl/2020/08/0...

Online platformen

Hieronder staan een aantal platformen die je kunt gebruiken voor online bijeenkomsten. Platformen zijn behoorlijk bezig om hun diensten uit te breiden en te verbeteren. De hieronder genoemde ervaringen met platformen kunnen daarom verouderd zijn.

Jitsi: https://meet.jit.si/
Gratis, werkt direct, geen inlogaccounts nodig of software te installeren. Werkt echter alleen in Google Chrome, is niet heel stabiel en is niet beveiligd met een wachtwoord, externen kunnen makkelijk deelnemen als je een simpele URL maakt. Je kunt wel een wachtwoord aanmaken, of gebruik een lange linknaam, zodat mensen niet zomaar kunnen gokken en aansluiten. Je kunt ook subgroepjes maken door verschillende chats aan te maken: dus als je meet.jit.si/regio-training hebt, dan kun je ook meet.jit.si/regio-training-groepje1 en meet.jit.si/regio-training-groepje2 aanmaken.

Zoom: https://zoom.us/
Op je beeldscherm kun je 20 personen tegelijk in tegeltjes op het scherm zien. Je kunt subgroepjes maken (break out rooms) waar je als organisator bij kan aansluiten (alleen in de betaalde versie). Geen account nodig voor deelnemers. Met de gratis versie kun je max. 40 minuten online zijn (daarna moet je opnieuw inloggen, kan wel onder hetzelfde account).

YouTube uitleg: 

Om deze content te tonen moeten we cookies plaatsen. of bekijk het op www.youtube.com/embed/sN6-8QN9ALE

Google Meet/Hangout: https://meet.google.com/
Eenvoudig te gebruiken, deelnemers kunnen eenvoudig inloggen. De organisator moet een Google-account hebben. Na 30 december max. online tijd 60 min, tijdelijk ongelimiteerd.

Microsoft Teams: https://www.microsoft.com/nl-n...
Gratis en betaalde versie. Als je niet van 1 organisatie (Team) bent, kunnen er beperkingen zijn in gebruik. Bijvoorbeeld dat je maar 9 personen tegelijk kunt zien. Via Techsoup kun je gratis gebruik maken van het Microsoft 365 pakket waar Teams onderdeel van is. Meer info daarover lees je hier: Korting op soft- en hardware.

Discord: https://discord.com/
Na het gratis aanmaken van eigen server kun je deelnemers toevoegen en subgroepjes maken, chatten en scherm delen. Veel gebruikt door gamers, maar ook heel goed te gebruiken voor trainingen en vergaderingen. Het is een lichte stabiele tool en vooral handig als je vaker met deze groep een online meeting hebt. Er kunnen maximaal 25 mensen deelnemen aan een room en iedereen moet een account aanmaken.

Sharing is caring

Ken jij nieuwe of andere werkvormen die hier (nog) niet tussen staan? Laat het ons weten via scoutingacademy@scouting.nl. Zo kunnen we deze pagina blijven aanvullen en vernieuwen.

Ondersteuning